Evenimentul „Ai grija de somnul copilului tau!”, sub indrumarea doamnei doctor Mihaela Oros, Coordonator al Centrului de Somnologie Pediatrica Regina Maria, a dorit sa evidentieze necesitatea pe care o are somnul in viata noastra, dar mai presus, in viata copiilor, in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a acestora. Cu toate ca stresul ramane o cauza majora, careia i se alatura un stil de viata aglomerat si solicitant, iata care sunt ceilalti factori, de multe ori neglijati, care contribuie la dezechilibrarea somnului celor mici!
Interviu Mihaela Oros: totul despre somnul copiilor
Orar de somn neregulat
Daca cel mic merge la culcare in timpul saptamanii atunci cand vrea si in weekend se trezeste tarziu, isi poate deregla ceasul intern al organismului, ritmul cicardian. Cu alte cuvinte, o astfel de activitate ii poate crea un disconfort in urmatoarea saptamana, lipsa de concentrare fiind primul semn.
Supraincarcarea senzoriala
O alta cauza a somnului slab calitativ si cantitativ este multitaskingul. Daca cel mic invata in timp ce are acces la televizor, laptop si retele de socializare, se manifesta o activitate haotica si ineficienta a creierului, iar seara acesta nu mai reuseste sa se relaxeze si sa induca organismului acea stare de somnolenta de care copilul are nevoie pentru a adormi.
Dispozitive electronice la dispozitie
In general, nu este indicat ca cel mic sa aiba prea multa libertate la dispozitive electronice, insa cu atat mai putin seara, inainte de culcare. Explicatia vine din faptul ca lumina albastra emisa de acestea inhiba secretia de melatonina, hormonul responsabil de inducerea somnului.
Teme rezolvate seara tarziu
Seara, creierul este obosit si lucreaza lent si ineficient, motiv pentru care copilul va petrece mai mult timp decat este necesar pentru rezolvarea temelor ceea ce, implicit, ii va intarzia ora de culcare.
Sportul la ceas tarziu
Practicarea exercitiilor fizice prea aproape de ora de somn creste temperatura corpului si nivelul de cortizol, ceea ce implica un plus de energie si, totodata, intarzie ora de culcare. Doamna doctor Mihaela Oros recomanda practicarea sportului cu aproximativ 3 ore inainte de ora normala de culcare.
Folosirea patului pentru alte activitati
Patul trebuie folosit doar pentru a dormi. Astfel, organismul se obisnuieste sa intre in starea necesara de relaxare pentru a adormi de fiecare data cand cel mic se va aseza in pat. Utilizarea patului pentru alte activitati induce creierului o stare de confuzie.
Consumul energizantelor la cina
Consumul de cofeina, ciocolata sau bauturi energizante la cina sau inainte de a merge in pat au un impact negativ asupra calitatii somnului, intarziind ora de culcare.
Cauzele respiratiei greoaie in timpul somnului la copii
De cat somn avem nevoie pentru o odihna eficienta?
Conform Fundatiei Nationale a Somnului din Statele Unite ale Americii, aproximativ 80% dintre adolescenti nu dorm suficient. Trebuie tinut cont de faptul ca fiecare persoana are un ritm circadian diferit, infuentat de schimbarile hormonale, de stilul de viata, de gradul de stres si de activitatile zilnice. De asemenea, odata cu debutul pubertatii, acest ceas intern se deregleaza, iar melatonina, hormonul asociat somnului, incepe sa se secrete tot mai tarziu in timpul serii. Astfel, un bebelus are nevoie de 14-15 ore de somn, un copil cu varsta pana in 3 ani, de 12-14 ore de somn, iar un copil cu varsta intre 3-6 ani, de 11-13 ore de somn. Incepand cu varsta de 7 ani si pana la 11 ani, necesarul de ore de somn este intre 10-11 ore pe noapte. Adolescentul, in schimb, va fi capabil sa-si indeplineasca sarcinile din timpul zilei daca va dormi intre 9-10 ore.
Text: Madalina Manole