Fibromialgia poate fi legata de tulburarile de somn, conform unui nou studiu stiintific britanic. Prea putina odihna sau un somn de slaba calitate ar putea promova dezvoltarea fibromialgiei la varstnici.
Cercetatorii de la Universitatea Keele din Staffordshire (Marea Britanie) au realizat un studiu pentru a afla care sunt factorii de risc care duc la aparitia acestei afectiuni putin cunoscute si durerose.
Astfel, Dr John McBeth, director la Universitatea din Keele, si initiatorul studiului au urmarit timp de 2 ani 4.326 de participanti cu varste de peste 50 de ani. La inceputul studiului, 1.562 dintre ei nu aveau nicio durere generalizata, iar 2.764 aveau dureri usoare. Pentru a identifica factorii de risc pentru dezvoltarea fibromialgiei, echipa de cercetare a adunat date medicale de la voluntari. Astfel, au fost analizate nivelul lor de durere, starea sanatatii si stilul lor de viata. Rezultatele acestui studiu au aratat ca tulburarile de somn (privarea de somn, insomnia) sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a durerii pe scara larga sau a fibromialgiei.
Fibromialgia este o boala care afecteaza intre 2 si 5% din populatia franceza, insa diagnosticarea ei este dificil de realizat, deoarece simptomele sale principale sunt prezente si in alte boli. Fibromialgia este recunoscuta de catre medic daca suferindul semnaleaza “o durere fara nicio cauza, localizata in toate cele patru cadrane ale corpului, si care dureaza mai mult de 3 luni”.
Prin urmare, directorul studiului recomanda “un somn cat mai linistit pentru managementul durerii localizate la nivel musculo-scheletic, precum si o atentie sporita la sanatatea fizica si psihica”.
Text: Andreea Popescu