Somnul de frumusețe – ce este și care sunt beneficiile lui

Somnul de frumusețe

 

Somnul de frumusețe nu este un mit și, știi deja cum afectează aspectul chipului și bunăstarea interioară, lipsa somnului. Acesta nu este doar combatantul oboselii și al lipsei forței fizice ci și un indicator de frumusețe exterioară, dar mai ales interioară. Frumusețea tenului tău nu ține doar de folosirea cremelor scumpe cu diferite ingrediente ci, mult mai mult este legată de calitatea somnului și hidratare.

Înțelegând impactul somnului pentru sănătate, îți va fi mai ușor să o menții. Îți spunem totul despre somnul de frumusețe, ce se întâmplă în organismul tău legat de frumusețea exterioară, cum să-l faci corect și, ce efecte pozitive are acesta.



Ce este somnul de frumusețe?

Adesea, oamenii folosesc această expresie în glumă atunci când văd pe cineva care arată bine, are un chip luminos și se simte bine iar prima întrebare este: „Îți faci somnul de frumusețe, nu-i așa? De asta arăți atât de bine!”. Adevărul este că între somn și frumusețea exterioară există cu adevărat o legătură strânsă. Nu întâmplător se spune că somnul,este izvor de frumusețe și sănătate. Practic, în timpul somnului sunt sprijinite procesele de regenerare.

Acesta nu este nimic altceva decât somnul în sine, cu trecerea prin toate etapele sale, etape în care se desfășoară procesele programate în organism. Tocmai din acest motiv este esențial să dormi bine și, cu adevărat acele 8 ore de somn pe noapte, pentru ca somnul de frumusețe să fie împlinit cu succes. Dacă de exemplu, tu mănânci la ore târzii, somnul tău nu este de calitate pentru că forțezi organismul să activeze procese (digerarea) pe care le-ar fi încetinit peste noapte pentru a desfășura alte „lucrări”. La fel, dacă nu-ți gestionezi eficient stresul și emoțiile, nu vei realiza somnul de frumusețe, nici măcar cele 8 ore de somn pe noapte. În timp, somnul de calitate slabă se va vedea, la propriu, pe chipul tău, pe pielea ta, pe părul tău și, până la probleme de sănătate.

Somnul de frumusețe are la bază cicluri echilibrate de somn profund și faze REM pentru regenerare corectă deci, o sincronizare între veghe-somn, optimă când în organism:

  • Celulele deteriorate sunt reparate,
  • Pielea este alimentată intensiv cu sânge, primește substanțe nutritive și este hidratată,
  • Se produce colagen din toate tipurile folosite de organism.

Somnul de frumusețe – beneficii incontestabile

În timpul somnului organismul intră într-o formă de mentenanță când funcțiile organelor încetinesc activitatea, dar se activează alte procese. Astfel, somnul de frumusețe nu poate să vină decât cu efecte foarte bune pentru aspectul tău exterior. Iată care sunt beneficiile lui:

Îmbunătățirea metabolismului

Studiile au arătat că somnul îmbunătățește metabolismul ori dacă asta se întâmplă, înseamnă că absorbția de vitamine și minerale este mai bună, elemente de care beneficiază tot ce ține de frumusețea exterioară: piele, păr, unghii.

Somnul de frumusețe accelerează producția de colagen și acid hialuronic

Da, în timpul somnului, organismul tău intensifică producția de resurse iar referitor la colagen,  își produce mai multe tipuri. În cazul de față, somnul de frumusețe, se referă la accelerarea producției de colagen de tip 1 care, menține hidratarea pielii și elasticitatea ei, dar nu numai. Își produce inclusiv acid hialuronic.

În timpul somnului, pielea trece și prin procesul de autoreparare

Vindecarea pielii se produce mai repede în timpul somnului. În somnul de frumusețe se petrece regenerarea celulară și de țesut. Este cunoscut și faptul că și sistemul imunitar se activează pentru a repara orice problemă din organism. Asta este benefic pentru persoanele care suferă de probleme de piele, dermatite, erupții, etc.

Se activează hormonul de creștere în somnul de frumusețe

Și nu ne referim doar la cel care presupune creșterea corpului fizic. În acest timp, cresc unghiile, crește firul de păr și pielea (unde sunt leziuni în adâncime). În timpul somnului profund, hormonul de creștere este în activitate intensă.

Somnul de frumusețe sprijină tonifierea și încetinește îmbătrânirea pielii

În primul rând încetinirea îmbătrânirii pielii are loc pentru că în timpul somnului, organismul își produce elementele necesare, proteine (keratina de exemplu), aminoacizi și multe alte resurse pe care le distribuie apoi pentru a susține buna funcționare interioară și frumusețea exterioară.

Mai puține puncte negre

Concret, lipsa somnului va crește factorul de stres în organism ceea ce declanșează formarea punctelor negre. Nu este singurul factor care influențează asta, ci unul dintre factori așa că, ai grijă să-ți faci somnul de frumusețe.

Menținerea greutății corporale

Lucrurile sunt simple: persoanele care mănâncă la ore târzii, nu dorm suficient și nici bine. În primul rând pentru că procesul de digestie încetinește, ce ai mâncat la ore târzii, se va depune. Apoi dacă tu mănânci ultima masă înainte cu 4 ore de somn organismul a apucat să proceseze tot ce i-ai dat. NU este mit faptul că este bine să dormi de la ora 22 maxim 23 iar ultima masă să fie luată la ora 18 maxim 19! Acesta este orarul de funcționare al organismului tău în aceste procese iar ca exemplu, află că ultima masă trebuie să fie cea mai ușoară pentru că doar la carnea de porc dacă ne gândim, organismul are nevoie de aproape 5 ore pentru a fi digerată. Și nu, nu vorbim de somnul de frumusețe dacă ai obiceiul să dormi de la ora 03:00 la 11:00.

Astfel, te vei bucura de un aspect mult mai plăcut în privința pielii, părului, unghiilor și chiar și ochii îți sunt mai luminoși dacă ți-ai făcut somnul de frumusețe, dar te și simți mult mai bine.