Am mai vorbit in alte articole despre cat de important este somnul pentru sanatatea noastra si despre faptul ca trebuie sa dormim peste 6 ore pe noapte pentru a ne odihni. Multe voci spun insa ca nu trebuie sa avem intreruperi in timpul somnului pentru ca somnul sa fie cu adevarat odihnitor. Cu toate acestea, foarte multi oameni se trezesc in timpul noptii si raman treji fara sa vrea pentru cateva ore, pentru ca apoi sa adoarma din nou spre dimineata. Probabil ti s-a intamplat macar de cateva ori sa te trezesti la 3-4 dimineata si sa stai cu ochii pe tavan tot incercand sa adormi, fara succes insa.
Insomnia de la miezul noptii si somnul bifazic
Unii spun ca aceste treziri nocturne ar fi din cauza stresului si uneori le diagnosticheaza ca fiind tulburari de somn numite “insomnia de la miezul noptii”. Totusi, cercetatorii au descoperit ca altele ar fi cauzele somnului intrerupt si au descoperit raspunsul in trecutul nostru. De vina este obiceiul de somn actual – vrem sa dormim 8 ore incontinuu. Acest obicei este fara precedent in istoria umanitatii, iar modul in care dormim acum este gresit, spun unii istorici si psihiatrii.
Inca din timpuri stravechi, modelul nostru dominant de somn era bifazic. “Oamenii obisnuiau sa doarma in doua faze a cate 4 ore, iar aceste faze erau separate de o perioada de trezire in miezul noptii, care dura o ora sau mai mult. In acest timp, unii stateau in pat, altii se rugau, altii se gandeau la ce au visat sau vorbeau cu partenerii de viata. Altii se trezeau si aveau diverse activitati sau chiar isi vizitau vecinii inainte sa se intoarca sa doarma”, sustine Roger Ekirch, istoric al somnului la Universitatea Virginia Tech.
Cum dormeam inainte si cum dormim acum?
In multe dintre documentele din era preindustriala au fost gasite referiri la “primul somn” sau “somnul adanc” si “al doilea somn” numit si “somnul de dimineata”, ceea ce arata clar ca oamenii obisnuiau sa doarma in 2 serii. Practic, tiparul de acum al somnului neintrerupt de 8 ore este unul artificial creat, care a fost adoptat universal odata cu revolutia industriala si cu inventarea iluminatului electric. In trecut, intunericul dura si 14 ore in timpul iernii si nu prea puteai sa faci multe lucruri, asa ca oamenii se duceau la culcare devreme. Lumina artificiala ne-a permis sa “prelungim” ziua si sa fim productivi mai mult timp si a scurtat perioada de odihna, asa ca, pentru a obtine tot somnul de care au nevoie, oamenii trebuie sa doarma incontinuu orele necesare. In societatile necivilizate se mai pastreaza inca acest tipar al somnului in doua faze. Noi ceilalti, insa, trebuie sa dormim neintrerupt sau cel putin asa ni se spune. Doar ca aceia care au ritmuri circadiene puternice continua sa se trezeasca noaptea.
Cu ceva timp in urma, un cercetator a descoperit ca toate persoanele dorm bifazic atunci cand sunt supuse ciclului normal, natural al alternarii intunericului cu lumina. De aceea, tiparul bifazic de somn este cel natural. Acelasi cercetator, Thomas Wehr, spune ca, in zilele noastre, oamenii au o lipsa de somn cronica si de aceea reusesc sa adoarma in cateva minute si nu se trezesc noaptea. Somnul bifazic face mai usoara si accesarea viselor din timpul noptii si ne ofera o cale de acces in subconstient. Cert este ca, daca obisnuiti sa va treziti in timpul noptii, nu trebuie sa va ingrijorati… poate doar functionati dupa tiparul natural de somn.
Text: Bianca Badescu