Somnul este in mod normal asociat cu un moment de liniste, in care simturile sunt latente si corpul se abandoneaza intr-o perioada de odihna totala, dar exista multe activitati inconstiente pe care le putem face in timp ce noi suntem leganati in bratele lui Morfeu. Nu sunt atat de rare, de fapt, episoadele de somnambulism, tulburarile de somn care nu sunt boli adevarate si care, de multe ori, se manifesta sub forma de obiceiuri ciudate si originale.
Vorbirea, mersul pe jos in casa, mutatul obiectelor, rearanjarea camerei sunt doar cateva dintre comportamentele care pot surprinde somnambulul in primele cateva ore de somn. De fapt, aceste episoade apar in doua sau trei ore dupa adormire, atunci cand el inca nu a intrat in faza REM, somnul profund in care se declanseaza mecanismele visului si vede un bloc complet al activitatii motorii. Fenomenul de somnambulism apare cu o anumita frecventa la varsta copilariei si se remite de obicei spontan in adolescenta timpurie. La varsta adulta, aceste comportamente specifice somnului sunt adesea asociate cu tulburarile starii de spirit si de anxietate, care afecteaza desfasurarea normala a vietii de noapte. Sa vedem cateva dintre cele mai ciudate obiceiuri care ne pot surprinde in timp ce dormim.
- Vorbitul in somn
Vorbitul in timpul somnului este unul dintre cele mai frecvente manifestari de somnambulism. Vorbim in acest caz de somnambulism verbal, deoarece implica numai sfera de limbaj, nu determina nicio activitate fizica. In cele mai multe cazuri, oamenii care vorbesc in timpul somnului ajung la o serie de cuvinte incoerente si ilogice, dar se intampla de multe ori ca somnambulul sa pronunte fraze reale, complete, adeseori nu fara consecinte. Vorbirea in somn este de fapt un mecanism inconstient si automat, nu este controlat in niciun fel de activitatea creierului. Atunci se pot produce de multe ori fraze echivoce, care expun si descopera minciuni, falsitati, secrete sau omisiuni suficient calibrate si studiate in timpul vietii de zi, creand mici necazuri la trezire. Aceste monologuri de noapte speciale pot fi amuzante si ciudate, dandu-va impresia ca participati la o piesa de teatru din aria absurdului. Uneori, frazele pronuntate in timpul somnului pot crea neintelegeri reale. Pentru a va asigura ca nu faceti gafe sau ca aveti surprize neplacute atunci cand va treziti, daca aveti un partener de noapte cu care exista posibilitatea sa conversati, ar fi mai bine sa nu impartiti camera, in toate celelalte cazuri nu ne ramane decat sa speram ca vom avea un somn greu in apropierea partenerului nostru.
- Mersul in timpul somnului
Un alt comportament tipic de somnambulism este plimbarea pe timp de noapte: coborarea din pat si mersul pe jos in camera sau prin alte camere din casa este de fapt modul mai comun in care se manifesta aceasta tulburare a somnului. In unele cazuri, plimbarii i se alatura si alte activitati, intotdeauna gestionate de catre partea inconstienta a individului. Mersul la baie, deschiderea frigiderului si mancatul, aranjatul camerei, periajul dintilor, imbracarea si pregatirea pentru iesit sunt unele activitati pe care le poate face somnambulul, inconstient, intotdeauna fiind intr-o stare de somn profund. Aceste lucruri le facem in mod regulat pe timpul zilei, nu reprezinta o boala, dar in unele cazuri acestea pot fi periculoase din cauza obstacolelor intalnite prin casa in timpul noptii. Scarile, colturile, peretii si mobilierul reprezinta cei mai temuti dusmani ai somnambulilor.
- Lo sleep texting
Chiar si ajungerea in camera de zi si privitul la televizor sau deschiderea usii de la intrare si iesirea din casa pot fi pe lista activitatilor desfasurate de catre un somnambul.
Somnambulii mai aventurosi ar fi mai bine sa-si ia masuri preventive pentru a evita accidente mai mult sau mai putin grave. Prima regula de urmat este sa inchida usa si masina si sa ascunda cheile. In cazuri extreme, se recomanda, de asemenea, asezarea mobilei in fata ferestrelor. La fel, puteti amplasa in fata usilor sau ferestrelor obiecte care, in cazul in care s-au miscat, pot face zgomot si trezi somnambulul.
- Somn mesaje text
Daca va ganditi ca, odata intrati sub plapumioara, sunteti in siguranta, va inselati foarte tare. Chiar daca va aflati in lumea viselor, puteti fi protagonistii unor situatii jenante, care pot avea repercusiuni importante in viata voastra reala. Este tot mai frecventa o tendinta particulara, care implica trimiterea de mesaje text in mod inconstient, in timpul somnului.
Utilizarea telefonului mobil in timpul somnului este un obicei dintre cele mai ciudate. Este usor de imaginat ce consecinte poate avea acest obicei „digital” ciudat asupra vietii sociale a somnambulului. Intre comportamentele de somnambulism „tehnologic”, se poate include, de asemenea, trimiterea de e-mailuri care implica relatii mai putin intime si mai formale, spre deosebire de mesajele text adresate de obicei prietenilor si familiei, existand riscul de a provoca reale incidente. Colegii de la serviciu par a fi printre primele si cele mai afectate victime. Avand in vedere intensa activitate digitala in care suntem implicati in fiecare zi, nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca fenomenul de somnambulism este infectat, de asemenea, de domeniul digital. O modalitate buna de a preveni acest obicei nesanatos si riscant manifestat inconstient este de a pastra telefonul ascuns.
- Somnambulismul la copii
In cele mai multe cazuri, somnambulismul afecteaza copiii din grupa de varsta 5-12 ani. Fiind de natura genetica, este mai usor ca aceasta tulburare de somn sa se manifeste la persoanele care prezinta o anumita predispozitie, dar poate fi un episod de moment in viata copiilor, mai ales la baieti. Aceasta practica tinde sa dispara spontan cu varsta si nu are niciun impact asupra sanatatii fizice si psihice a copilului. La fel ca la adulti, la care evenimentele de somnambulism sunt in mare parte motivate de o stare de anxietate, chiar si pentru micuti, „viata” din timpul somnului presupune o serie de activitati desfasurate intr-o stare de inconstienta totala, de la cele mai simple, cum ar fi asezatul pe marginea patului, mersul, aprinderea si stingerea luminii, pana la cele mai complexe si mai riscante ca imbracatul, mersul la baie, deschiderea si inchiderea de usi si ferestre.
Pentru a evita ca micutul sa se sperie prea tare si sa reactioneze intr-un mod violent, este mai bine sa nu-l treziti brusc, ci sa-l conduceti in patul lui, incercand pe cat posibil sa nu se faca zgomot. O modalitate foarte buna de a proteja copiii este de a organiza camera copilului dumneavoastra in asa fel incat riscul de accidentare sa fie cat mai mic. Evitati paturile supraetajate si, in cazul in care exista scari, blocati-le cu ajutorul unei porti mici. Apoi aplicati la usi si ferestre inchideri de securitate si ascundeti cheile casei. Cu acesti pasi simpli, chiar si somnambulii mici care sunt mai aventurosi se pot odihni linistiti.
Text: Alexandra Lupu