Hipoglicemia reprezinta scaderea concentratiei de glucoza din sange. Pentru a functiona organismul nostru are nevoie de energie pe care o gaseste in glucoza, data de alimente. Glucoza este stocata in ficat si eliberata in momentele de odihna, dar si in caz de stres sau frig. Nivelul glucozei in sange este in jur de un gram pe litru. Daca el trece sub nivelul de 0,45 g pe litru se vorbeste despre hipoglicemie. Primele simptome sunt transpiratie, senzatie de foame, ameteala, tremur, lipsa de concentrare, tendinte agresive sau stare asemanatoare cu betia.
Hipoglicemia este legata de proasta functionare a ficatului sau a pancreasului. Un regim alimentar strict sau efortul fizic sunt alte cauze ale crizelor de hipoglicemie. Diabeticii pot sa aiba crize de hipoglicemie datorate lipsei de glucoza sau a unei doze necorespunzatoare de insulina sintetica. Pentru ei hipoglicemia netratata poate avea consecinte grave asupra sanatatii.
Atentie!
O masa copioasa este responsabila de aparitia crizelor de hipoglicemie. Datorita aportului mare de zahar pancreasul secreta o cantitate mare de insulina ceea ce determina scaderea glicemiei.
Ce trebuie sa stiti ca sa puteti reactiona
– trebuie sa culcati persoana respectiva si sa ii dati o bucata de zahar.
– dupa ce se simte mai bine puteti sa-i dati sa manance ceva lejer. Bucatile de zahar sunt repede asimilate si o criza noua poate sa reapara.
– nu evitati sa mancati alimente bogate in hidrati de carbon (paine, orez, paste), aceste glucide complexe sunt transformate progresiv in glucoza.
– consultati un medic daca aceste crize se repeta in mod frecvent.