Congestia nazala sau “nasul infundat” apare atunci cand membranele nazale se umfla din pricina vaselor de sange inflamate si este unul dintre cele mai neplacute simptome intalnite in cazul racelii sau gripei. Pe langa senzatia de disconfort, congestia nazala provoaca sforaitul, lipsa mirosurilor si vocea nazonata. Pentru a va usura munca, v-am pregatit in randurile de mai jos cateva dintre cele mai eficiente solutii in tratarea acestei afectiuni.
Combate congestia nazala prin intermediul aromaterapiei
Uleiul esential de eucalipt sau cel de menta sunt recunoscute pentru proprietatile lor benefice asupra aparatului respirator. Uleiul de menta previne infectiile respiratorii datorita mentolului. Inspirarea/inhalarea vaporilor de mentol ajuta la combaterea congestiei nazale si la tratarea racelii si gripei, iar in cazul nasului infundat, nu este nevoie decat de o infuzie pentru ca mucoasa nazala sa revina la normalitate. Combinarea celor doua uleiuri esentiale ajuta eficient in tratarea afectiunilor respiratorii, congestiei nazale si tusei.
Solutia salina lupta impotriva congestiei nazale
Solutia salina pentru spalaturi nazale ajuta la curatarea mucozitatilor, calmeaza inflamatia nazala si curata nasul de bacterii si alti agenti care pot provoca iritatii. Poti cumpara solutie salina din farmacii, fara prescriptie medicala, sau o poti prepara chiar tu. Ai nevoie de o ceasca de apa, de 2-3 lingurite de sare neiodata si de 14 lingurite de bicarbonat de sodiu. Apa trebuie sa fie distilata sau fiarta si apoi racita. Tot ce ai de facut este sa ai la indemana o seringa fara ac si sa pui solutia salina in ea. Lasa usor capul pe spate si apasa pe piston. Apoi, sufla-ti usor nasul pentru a scapa de solutia in exces. Aceasta procedura va ajuta la hidratarea mucoasei nazale si va curata pasajele nazale.
Benzile adezive nazale – eficiente impotriva congestiei nazale
Benzile adezive pot ajuta la deschiderea culoarului respirator si au ca efect reducerea congestiei nazale. Folosirea benzilor duce la largirea pasajelor aeriene, care faciliteaza respiratia.
Dusurile fierbinti usureaza simptomele congestiei nazale
Este posibil sa nu iti placa foarte mult ideea de a face baie cu apa foarte calda, dar aceasta procedura ajuta la combaterea congestiei nazale, datorita expunerii prelungite la aburi. Aceasta tehnica contribuie la fluidizarea mucusului si la eliminarea mai usoara a acestuia. Aerul umed si fierbinte rezultat in urma dusului ajuta la dezumflarea membranei nazale si la recuperarea capacitatii respiratorii optime.
Comprese calde
La fel ca si in cazul dusurilor fierbinti, compresele calde ajuta la dilatarea capilarelor si a vaselor de sange de la nivelul nasului. Trebuie doar sa inmoi un prosop mic in apa calda, sa il scurgi si sa il aplici pe fata.
Umidificator de camera impotriva nasului infundat
Poate crezi ca un astfel de aparat nu poate ajuta in combaterea congestiei nazale, dar te inseli. De ce? Pentru ca umidificatorul rezolva problema aerului uscat din incapere, ajuta la hidratarea membranelor nazale si conduce la dislocarea rapida a mucusului.
Hidratare… interna
Dupa cum am spus-o si in alte materiale, alimentatia poate ajuta efficient in combaterea anumitor afectiuni. La fel este si in cazul congestiei nazale. Hidratarea ajuta la subtierea mucusului si eliberarea secretiilor nazale. Apa, ceaiurile fierbinti, supele de pui s-a dovedit stiintific ca ajuta la combaterea racelii si gripei.
Farmacistii Catena va recomanda spray-ul nazal Marimer. Spray-ul nazal izotonic de la Marimer poate fi utilizat deopotriva de adulti, copii si sugari, fiind un produs 100% natural, steril si fara conservanti. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Andreea Popescu