Soia cu gust de ciocolata: Deliciul siluetei

Soia-cu-gust-de-ciocolata-Deliciul-siluetei-poza-1Planta de soia este cultivata in China de peste 3000 de ani, dar ea a inceput sa fie valorificata de scurt timp si in afara Asiei. Este un produs despre care se discuta mult, o vegetala minunata, cu virtuti extraordinare.

 

In randul popoarelor unde este consumata regulat ca si component al dietei s-a putut constata o rata diminuata a bolilor cardiovasculare si a cancerelor de san, prostata si colon.

 

Soia normalizeaza lipidele sangvine

Soia este bogata in fibre, vitamine si elemente minerale, deci este un aliment cu mare densitate nutritionala. Aduce niveluri semnificative de magneziu, fier, zinc, tiamina, riboflavina, vitamina B6 si are antioxidanti naturali de tipul lecitinelor si vitaminei E. Are grasimi putin saturate si nu contine colesterol, ba chiar determina normalizarea lipidelor sangvine.

 

Ideala pentru regimurile vegetariene

Soia se remarca printr-un continut ridicat de proteine de calitate superioara, ele depasind ca si cantitate proteinele din carne, lapte sau ou. Detine toti aminoacizii esentiali, ceea ce a facut-o atat o solutie admirabila pentru regimurile vegetariene, cat si o sursa naturala de concentrate proteice vegetale care pot fi folosite cu succes in industria alimentara sau in curele de slabire. Deci, desi soia face parte din regnul vegetal, are proteine similare celor care apartin alimentelor de origine animala.

 

Reduce formarea de tesut adipos

Un articol recent aparut in revista „Endocrinology” sugereaza ca izoflavonele din soia, mai ales genisteina, ne ajuta sa ramanem suple, deoarece determina o inhibare a formarii de adipocite noi si scade dimensiunea lor. In studiul descris in revista, la subiectii care au consumat soia, reducerea formarii de tesut adipos a fost semnificativa, de 37-57%, fata de subiectii care au mancat ratii fara soia.

 

Shake-ul din soia, inlocuitor de masa

Datorita acestor multiple calitati, concentratele proteice de soia, aromatizate si „condimentate” cu vanilie, cacao sau extracte de fructe sunt o resursa excelenta pentru persoanele care vor sa scada in greutate. Ele  reprezinta o solutie buna ca inlocuitor de masa, conferind avantaje sanogenetice, satietate si evitand aparitia fenomenelor carentiale mineralo-vitaminice cu care se confrunta multe dintre noi in cursul unor diete hipocalorice.

 

Text: Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie