Deși mulți dintre noi ne bucurăm să fim conectați prin social media, utilizarea excesivă poate alimenta sentimente de dependență, anxietate, depresie, izolare și teama de a pierde ceva (FOMO – acronim pentru expresia în limba engleză fear of missing out). Iată cum îți poți schimba obiceiurile și îmbunătăți starea de spirit.
Cum afectează social media sănătatea mintală?
Ființele umane sunt creaturi sociale. Avem nevoie de compania altora pentru a prospera în viață, iar puterea legăturilor noastre are un impact enorm asupra sănătății noastre mintale și fericirii. Conexiunea socială ne poate ușura stresul, anxietatea și depresia, ne poate îmbunătăți stima de sine, oferi confort și bucurie, preveni singurătatea și chiar adăuga ani în plus vieții noastre. Pe de altă parte, lipsa unor conexiuni sociale puternice poate reprezenta un risc serios pentru sănătatea noastră mintală și emoțională.
În lumea de azi, mulți dintre noi ne bazăm pe platforme de social media precum Facebook, X (fostul Twitter), Snapchat, YouTube, TikTok și Instagram pentru a găsi și a ne conecta cu ceilalți. Deși fiecare dintre aceste platforme are beneficii, este important să ne amintim că social media nu poate înlocui niciodată conexiunea umană din lumea reală. Este nevoie de contact fizic cu ceilalți pentru a declanșa hormonii care reduc stresul și te fac să te simți mai fericit, mai sănătos și mai pozitiv. Paradoxal, deși tehnologia este creată pentru a apropia oamenii, petrecerea unui timp excesiv pe social media te poate face să te simți mai singur și izolat, agravând problemele de sănătate mintală, precum anxietatea și depresia.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL INTENSE C Ser gel iluminator si antioxidant. Serul gel iluminator și antioxidant contracareaza formarea ridurilor, textura neuniforma a tenului si semnele de oboseala. Pielea este hidratata instant, iar ridurile fine sunt reduse.
Dacă petreci prea mult timp pe social media și sentimentele de tristețe, nemulțumire, frustrare sau singurătate îți afectează viața, poate fi momentul să-ți reevaluezi obiceiurile online și să găsești un echilibru mai sănătos.
Avantajele social media
Deși interacțiunea virtuală pe social media nu are aceleași beneficii psihologice ca interacțiunea față în față, există totuși multe modalități pozitive prin care te poate ajuta să rămâi conectat și să îți susții bunăstarea.
Social media îți permite să:
- Comunici și să fii la curent cu familia și prietenii din întreaga lume.
- Găsești noi prieteni și comunități; să faci networking cu oameni care împărtășesc interese sau ambiții similare.
- Te implici în sau să promovezi cauze importante; să crești gradul de conștientizare asupra problemelor importante.
- Cauți sau oferi suport emoțional în perioade dificile.
- Găsești conexiuni sociale și profesionale vitale (cum ar fi terapia online) dacă locuiești într-o zonă izolată sau ai mobilitate limitată, anxietate socială, sau faci parte dintr-un grup marginalizat.
- Găsești o modalitate de exprimare creativă.
- Descoperi surse valoroase de informații și învățare (cu grijă).
Dezavantajele social media
Deoarece este o tehnologie relativ nouă, există puține cercetări privind consecințele pe termen lung ale utilizării social media. Cu toate acestea, numeroase studii au constatat o legătură puternică între utilizarea excesivă a social media și riscul crescut de depresie, anxietate, singurătate, auto-vătămare și chiar gânduri suicidare.
Social media poate promova experiențe negative precum:
- Inadecvarea cu privire la viața sau aspectul tău. Chiar dacă știi că imaginile pe care le vezi pe social media sunt modificate, ele tot pot să te facă să te simți nesigur cu privire la modul în care arăți sau la ce se întâmplă în viața ta.
- FOMO și dependența de social media. Teama de a pierde ceva a existat cu mult înainte de social media, dar platformele precum Facebook și Instagram par să amplifice sentimentele că alții se distrează mai mult sau au o viață mai bună decât tine.
- Izolare. Studiile arată că utilizarea intensă a social media poate crește sentimentele de singurătate.
- Depresie și anxietate. Contactul față în față este esențial pentru sănătatea mintală, iar prioritizarea social media în detrimentul relațiilor reale poate duce la tulburări emoționale.
- Cyberbullying. Aproximativ 10% dintre adolescenți raportează că au fost hărțuiți pe social media, iar alte persoane sunt supuse comentariilor ofensatoare.
- Auto-absorbție. Partajarea constantă a selfie-urilor și a gândurilor personale poate crea o obsesie nesănătoasă față de sine și te poate distanța de conexiunile din viața reală.
Semne că social media îți afectează sănătatea mintală
Fiecare persoană este diferită și nu există un timp specific petrecut pe social media, o frecvență a verificării actualizărilor sau un număr de postări care să indice faptul că utilizarea devine nesănătoasă. Mai degrabă, problema constă în efectul pe care timpul petrecut pe rețelele de socializare îl are asupra stării tale de spirit și altor aspecte ale vieții tale, împreună cu motivațiile pentru utilizarea acesteia.
De exemplu, utilizarea ta de social media poate fi problematică dacă:
- Te face să neglijezi relațiile față în față.
- Te distrage de la muncă sau școală.
- Te lasă cu sentimente de invidie, furie sau depresie.
- Ești motivat să o folosești doar pentru că te simți plictisit sau singur sau vrei să postezi ceva pentru a face pe alții geloși sau supărați.
Indicatori că social media îți afectează negativ sănătatea mintală:
Petreci mai mult timp pe social media decât cu prietenii din viața reală. Utilizarea social media a devenit un substitut pentru o mare parte din interacțiunea socială offline. Chiar și atunci când ești cu prietenii, simți nevoia să verifici constant rețelele de socializare, condus de sentimentul că alții se distrează mai bine decât tine.
- Te compari nefavorabil cu alții pe social media. Ai o stimă de sine scăzută sau o imagine corporală negativă. Poate chiar ai dezvoltat modele de alimentație dezordonată.
- Experimentezi cyberbullying-ul. Sau te îngrijorează faptul că nu ai control asupra a ceea ce postează alții despre tine.
- Ești distras la școală sau la muncă. Simți presiunea de a posta conținut în mod regulat, de a primi comentarii sau aprecieri la postările tale sau de a răspunde rapid și entuziast la postările prietenilor.
- Nu ai timp pentru auto-reflecție. Fiecare moment liber este umplut cu interacțiuni pe social media, lăsându-te fără timp pentru a reflecta asupra cine ești, ce gândești sau de ce acționezi într-un anumit fel—lucruri esențiale pentru creșterea ta personală.
- Te angajezi în comportamente riscante pentru a câștiga like-uri, share-uri sau reacții pozitive pe social media. Faci farse periculoase, postezi materiale jenante, hărțuiești cibernetic alte persoane sau folosești telefonul în timp ce conduci sau în alte situații periculoase.
- Suferi de probleme de somn. Verifici social media ultima dată înainte de culcare, prima dată dimineața sau chiar când te trezești în timpul nopții? Lumina de la telefoane și alte dispozitive îți poate perturba somnul, ceea ce poate avea un impact grav asupra sănătății tale mintale.
- Simptomele tale de anxietate sau depresie se înrăutățesc. În loc să ajute la ameliorarea sentimentelor negative și să îți îmbunătățească starea de spirit, te simți mai anxios, deprimat sau singur după ce folosești social media.
Utilizarea excesivă a social media ar putea masca alte probleme subiacente, cum ar fi stresul, depresia sau plictiseala. Dacă petreci mai mult timp pe social media atunci când te simți trist, singur sau plictisit, este posibil să o folosești ca o modalitate de a te distrage de la sentimente neplăcute sau de a-ți calma stările de spirit. Deși la început poate fi dificil, permiterea să simți aceste emoții te poate deschide către modalități mai sănătoase de a-ți gestiona stările.
Foto: shutterstock