De ce Snow White 2025 este cel mai prost cotat film celebru din istoria Hollywoodului

Andrew Burnap, Rachel Zegler, 'Snow White' (2025)
Andrew Burnap, Rachel Zegler, ‘Snow White’ (2025)

Aflat de multă vreme pe lista celor mai așteptate filme ale anului 2025, dar și anticipat drept unul dintre cele mai controversate, live-action-ul Disney „Snow White/ Albă ca Zăpada” nu și-a dezmințit statutul.

Însă de această dată regula „bad advertising is good advertising” nu prea pare să funcționeze.

„Snow White/ Albă ca Zăpada” a avut încasări de 43 de milioane de dolari în debutul său la box office-ul nord-american, cel mai recent remake live-action al Disney având un început modest în clasament, potrivit Variety.


Reacții de furie

Informația care nu poate fi catalogată decât bulversantă este că deja „Snow White” naște reacții adverse cu zeci de mii de cinefili exprimându-și opinia negativă pe siteurile de specialitate.

La sfârșitul acestei săptămâni nota dată de cinefili acestui film pe IMDB era de 1,7/10 cu peste 150.000 de votanți. Ratingul este în continuă cădere (cu două zile mai devreme observasem un 2,0/10), singura explicație fiind că dezamăgirea fanilor se transformă în furie: Alba ca Zăpada aparține patrimoniului universal, iar schemele woke funcționează și ele doar până într-un punct.

Nici Rotten Tomatoes nu vine cu vești (cu mult) mai bune. Producția este cotată la 42% – echivalentul notei 4,2/10 – iar „popcornmeter-ul”, este situat, totuși, la un încurajator 74% semn că, totuși, publicul încă nu s-a lămurit și este curios.

00:00
-02:25

Controverse, critici

“Albă ca Zăpada” a ajuns în cinematografe presărat cu controverse, inclusiv critici privind descrierea celor şapte pitici în film, plângeri privind modificările aduse poveştii vechi de aproape 100 de ani şi apeluri la boicoturi din cauza poziţiilor publice ale co-starurilor Rachel Zegler şi Gal Gadot cu privire la războiul Israel-Hamas, scrie Variety.

Totuși, această versiune cinematografică a clasicului animat din 1937 a înregistrat cel mai mic debut pe piaţa internă de până acum pentru diversele reimaginări Disney, chiar sub „Dumbo” din 2019, care a avut la debut 45 de milioane de dolari.

Remake-urile anterioare ale „Mica Sirenă”, „Cartea Junglei”, „Aladdin”, „Frumoasa şi Bestia” şi „Regele Leu” au avut toate un debut de peste 100 de milioane de dolari. Trei dintre acestea – „Aladdin” din 2019, „Frumoasa şi Bestia” din 2017 şi „Regele Leu” din 2019 – au fost blockbustere de miliarde de dolari, în timp ce un al patrulea, „Cartea Junglei” din 2016, s-a apropiat destul de mult cu 967 de milioane de dolari.

Disney pare deja că știe pe cine să arunce vina

O lege a lui Murphy spune că, dacă cineva zâmbește când lucrurile merg prost, deja și-a dat seama pe cine să arunce vina.

Pare a fi cazul și celor de la Disney care deja arată cu degetul către protagonista Rachel Zegler. Și asta nu doar de acum, ci chiar din timpul producției filmului, semn că ceva sondaje de opinie au făcut și ei, încă de pe atunci.

Hollywood Reporter  scrie că fiul unui producător din Albă ca Zăpada o critică dur pe Rachel Zegler, acuzând-o pe vedetă că a dăunat filmului cu comentariile sale din social media.

Jonah Platt, fiul lui Marc Platt, s-a dus pe Instagram pentru a-și apăra tatăl împotriva fanilor lui Zegler, în urma unui articol din Variety care nota că Platt – aparent la comanda Disney – a zburat la New York în august pentru a-i cere actriței să elimine un comentariu „Palestina liberă” pe care l-a făcut pe X în timp ce mulțumea fanilor Disney pentru vizionarea trailerului Albă ca Zăpada.

Mai mulți comentatori au găsit că eforturile producătorului de a controla postarea lui Zegler pe social media a fost „nejustificate”.

Mai mult, The Daily Beast ajunge la concluzia că, da, cei de la Disney și-au găsit deja un țap ispășitor. „Nu toate controversele legate de Albă ca Zăpada au fost inițiate de Zegler. Filmul s-a confruntat cu amenințări de boicot din partea unei părți a publicului atunci când Zegler, o actriță columbiano-poloneză, a fost distribuită în rolul personajului animat tradițional „alb”. Mai multe mulțimi online împotriva filmului au jurat să evite filmul atunci când fotografiile de platou au dezvăluit că personajele „pitice” ale filmului nu erau toate albe și nu erau toate interpretate de actori cu nanism”.

Tensiuni intre Ziegler si Disney

Dar cele mai puternice controverse – spun tot cei de la The Daily Beast – au venit din propriile decizii ale lui Zegler de a se exprima – începând cu critica sa publică a filmului original Albă ca Zăpada din 2022. Tensiunea dintre Zegler și Disney a continuat să crească în urma evenimentului Disney D23 pentru fani din august anul trecut, după care Zegler a scris pe Twitter „Palestina liberă” în timp ce mulțumea fanilor pentru difuzarea trailerului filmului. Chiar și mai mult combustibil a fost adăugat la acest foc atunci când, după alegerea lui Donald Trump, ea a postat „f— Donald Trump” pe conturile sale de socializare într-o serie de postări care denunțau victoria sa – ceea ce a provocat mai multe amenințări cu boicotul Albă ca Zăpada.

Între timp, Gal Gadot, născută în Israel, care o interpretează pe regina cea rea în fața Albei ca Zăpada a lui Zegler, și-a făcut cunoscute online sentimentele cu privire la războiul din Gaza. În urma comentariilor lui Zegler, Gadot a început să primească tot mai multe amenințări cu moartea, iar compania a fost nevoită să aloce fonduri suplimentare pentru a-i spori securitatea în timpul promovării filmului.

The Vulture are o problemă cu Gal Gadot. „Dar abia după ce Regina malefică a lui Gal Gadot a început să cânte am început să înțeleg ce urma să se întâmple în fața mea. La jumătatea filmului, Regina cea Rea descoperă că Vânătorul pe care îl trimisese în pădure pentru a o ucide pe Albă ca Zăpada nu a ucis-o de fapt pentru că Albă ca Zăpada a fost pur și simplu prea drăguță cu el. Furioasă, regina reacționează exact așa cum ați putea spera și/sau de care v-ați putea teme, intrând într-un solo răsuflat și melodios despre… politică”, povestește cronicarul publicației neuitând să facă o paralelă cu „Principele” lui Machiavelli.

În fine, The Atlantic (da, revista aceea care a primit din partea conducerii SUA planul de atac împotriva rebelilor houthy)sare în apărarea actriței din rolul principal.

„Judecând după unele dintre comentariile online la adresa lui Rachel Zegler, vedeta versiunii live-action Disney a filmului Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, ai crede că a făcut ceva de neiertat – a dat foc Castelului Cenușăresei, poate, sau i-a spus lui Mickey Mouse că nu-și poate dori o stea. Dar Zegler nu a făcut decât să își spună părerea despre filmul original din 1937: că îl consideră „extrem de învechit”. În interviurile pe care le-a acordat, ea a spus doar că protagonista ar trebui să aibă mai multă putere, ceea ce, în opinia ei, s-ar potrivi cu așteptările unui public din secolul XXI.

Nu știm ce va urma. Filmul a fost lansat doar de o săptămână, iar norii la orizont nu par a se dispersa. Dimpotrivă. Și dacă furtuna care se prevede se va transforma, poate, într-un taifun, este posibil ca investitorii Disney să își aducă aminte de cântecul Albei ca Zăpada din 1937 și să înceapă să fredoneze „Some Day My Price Will Come”.

Și poate chiar va fi nevoie de un prinț, pentru că în timpul scrierii acestui material, ratingul IMDB a alunecat de la 1,7 la 1,6.

00:00
-01:51