Durerea provocata de singuratate creste riscul de boli cardiovasculare si produce schimbari in corp care imita procesul de imbatranire. Pe masura ce oamenii imbatranesc, functiile lor cardiovasculare se diminueaza, dar singuratatea este cea care accelereaza procesul, conform unui nou studiu facut cu sprijinul The National Institute on Aging and the Bronfenbrenner Center. La studiu au participat 182 de barbati, impartiti in 2 categorii de varste: intre 18 si 30 de ani si intre 65 si 80 de ani.
Acestia au fost pusi sa tina un discurs si sa faca in minte cateva calcule aritmetice. Barbatilor li s-a luat tensiunea inainte si dupa teste si au fost intrebati despre legaturile lor sociale.
Astfel, s-a constatat ca celor care se simteau singuri le crestea tensiunea in timpul testelor mai mult decat celorlalti si, in plus, isi reveneau mult mai greu. Celor mai in varsta dintre ei, tensiunea nu le revenea la nivelul normal nici dupa 2 ore, timpul de monitorizare.
“Cel mai socant lucru pe care l-am aflat a fost ca raspunsul cardiovascular al adultilor tineri singuri la factorii sociali de stres semana cu cel al varstnicilor care nu erau singuri”, a declarat autorul studiului. Singuratatea acuta este un mod adapatativ de a ne semnala nevoia de a ne repara legaturile sociale. Persistenta singuratatii insa ne face sa avem probleme de sanatate mai tarziu in viata. Toti avem nevoie pana la urma de prieteni si de conexiuni sociale.
Text: Bianca Badescu