Uităm adesea să fim recunoscători pentru lucrurile aparent simple, dar valoroase, cu care ne obișnuim în viață. Darul vederii poate cu ușurință să fie trecut pe această listă. Avem tendința să ne supunem ochii la activități stresante în fiecare zi în care lucrăm câte opt-nouă ore la calculator sau laptop, fără să mai socotim și timpul petrecut pe telefoanele mobile, de care ne bucurăm în restul zilei.
Sindromul privitului la calculator este rezultatul tuturor expunerilor digitale pe care le percepem prin intermediul sistemului ocular, afectând câteva zeci de milioane de oameni din întreaga lume. Dacă ne forțăm ochii fără să luăm măsurile de precauție de bază, riscăm să dezvoltăm complicații la nivelul ochilor. Află cum poți avea grijă de ochii tăi, atunci când utilizezi calculatorul.
Ce este sindromul privitului la calculator
Sindromul privitului la calculator nu reprezintă o boală specifică a ochilor, ci un întreg ansamblu de simptome și dureri cauzate de utilizarea prelungită a monitoarelor și ecranelor moderne. Cercetătorii consideră că între 50% și 90% dintre persoanele care lucrează la un ecran de computer prezintă cel puțin câteva simptome. Copiii care se uită la calculatoare prea mult timp pot, de asemenea, dezvolta probleme, mai ales dacă iluminarea și poziția lor sunt departe de a fi ideale.
Cauze pentru sindromul privitului la calculator
Când te uiți constant la un monitor, ochii tăi trebuie să se concentreze și să se reorienteze în mod constant, să se acomodeze cu mișcarea, contrastul și reflexia luminii. Toate acestea implică un efort suplimentar din partea mușchilor oculari. Simptomele pot apărea mai ales dacă nu utilizezi în mod regulat ochelarii cu protecție pentru calculator, dacă ai și alte afecțiuni oculare, precum astigmatism, sau dacă folosești computerul stând într-o poziție necorespunzătoare. Nu ești pe drumul cel bun nici dacă lucrezi într-o cameră slab iluminată sau luminată excesiv, privind un ecran digital cu display glossy, lucios, care reflectă mai intens lumina din mediul înconjurător.
Îți simți ochii obosiți? Ia un VizualMax de la Naturalis!Suplimentul alimentar are la bază o formulă avansată cu 10 substanțe active, ce oferă o acțiune benefică dovedită asupra sistemului vizual: vitaminele A, B2, C, E, zinc, seleniu, cupru, luteina si zeaxantina din surse naturale, dar si acizi grasi esentiali Omega-3.
Semne şi simptome
Semnele și simptomele comune asociate cu sindromul privitului la calculator includ vedere încețoșată sau dublată, senzații de arsură și uscăciune la nivelul ochilor, iritații oculare, dureri de cap nejustificate de alte cauze, și chiar dureri de spate sau de gât.
Ajustări în spaţiul de lucru la birou
Pentru a evita manifestarea tulburărilor de vedere în cazul lucrului la calculator, ține cont de câteva ajustări pe care le poți aplica foarte ușor. Dacă lumina naturală se reflectă excesiv în monitor, repoziționează computerul și setează dimensiunea fontului și luminozitatea, astfel încât să te simți confortabil când citești documente online. În plus, poziția optimă pentru monitor trebuie să fie cu puțin sub nivelul ochilor, la 20-28 centimetri distanță față de cap. Tastatura își are locul chiar in față corpului, la un nivel care să îți permită să stai cu umerii relaxați și încheieturile mâinilor paralele cu tastatură.
Sănătatea ochilor contează! Oftapic îi protejează. Picăturile pentru ochi lubrifiază, hidratează, calmează, protejează și revigorează ochii uscați, deshidratați și obosiți. Alege soluția oftalmică potrivită!
Exerciţii pentru ochi
La fiecare 20 de minute, privește în depărtare timp de 20 de secunde, pentru a-ți odihni astfel ochii, și clipește des pentru a menține hidratarea. Dacă totuși ochii ți se usucă excesiv, poți folosi picături sau lacrimi artificiale. După fiecare două ore de lucru la laptop, ia o pauză de 15 minute, timp în care poți face exerciții precum rotirea ochilor în sensul acelor de ceasornic sau mutarea lentă a privirii de la stânga la dreapta și invers, pentru întărirea musculaturii ochilor. Apoi, închide ochii și relaxează-te timp de câteva minute – întunericul ajută la întărirea celulelor fotoreceptoare din ochi.
Farmaciștii Catena recomandă RILASTIL HYDROTENSEUR, o crema antirid formulată împotriva pungilor de sub ochi și a cearcănelor, cu Calmosensine™ și Complex de Îngrijire a Ochilor. Crema de ochi este o crema anticearcăne: diminuează aspectul cearcănelor, contribuie la drenarea excesului de fluide, menține elasticitatea pielii și stimulează circulația locală.
De reţinut!!!
Ecranele computerelor, ale tabletelor, telefoanelor mobile și ale altor dispozitive digitale emană o mare cantitate de lumina albastră. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi neapărat despre această lumină și despre efectele ei asupra ochilor tăi:
Lumina albastră (razele HEV) se dispersează mai repede decât celelalte tipuri de raze atunci când intră în contact cu aerul și cu moleculele de apă din atmosferă. Prin urmare, gradul mare de împrăștiere a acestor raze de lumină este ceea ce face că cerul să pară albastru.
Spre deosebire de razele ultraviolete, toată lumina albastră vizibilă trece prin cornee și cristalin și ajunge la retină. De aceea, cercetătorii consideră că expunerea îndelungată la lumina albastră provenită de la ecranele televizoarelor, computerelor și smartphone-urilor crește semnificativ riscul apariției degenerării maculare.
Acesta este și motivul pentru care specialiștii recomandă purtarea ochelarilor de protecție pentru calculator, în special persoanelor care petrec foarte mult timp în fața monitorului.
Cristina Dudău