Sindromul premenstrual tratat homeopat

sindromul_premenstrual_sursa_shutterstockPuteti evita simptomele premenstruale cu ajutorul unui tratament simplu, special conceput pentru tine, iar medicamentele sunt naturale si nu au efecte secundare!

Pe masura ce se apropie perioada menstruatiei, unele femei prezinta simptome care au legatur? cu fluctuatia nivelului hormonilor, ce constituie asa-zisul sindrom premenstrual. Jumatate din numarul femeilor nu sunt afectate in viata de zi cu zi de aceste simptome. Cealalta jumatate insa prezinta simptome diverse, inclusiv depresie.



De la diagnosticul sindromului premenstrual, la tratament

Ciclul menstrual, care dureaza 28 de zile la majoritatea femeilor, presupune mai multe schimbari la nivelul endometrului, mucoasa care acopera uterul.

Endometrul este indepartat la sfar?itul ciclului menstrual, acest fenomen reprezentand menstra. Ciclul menstrual este in mod obisnuit format din urmatoarele faze: faza foliculara sau proliferativa, ovulatia si faza luteala sau secretorie.

Femeile cu sindrom premenstrual experimenteaza o varietate de simptome, care revin in cursul fazei luteale si se atenueaza in faza foliculara a fiecarui ciclu menstrual. Nu exista caracteristici specifice care sa prezica sindromul premenstrual. In timpul acestuia pot fi posibile exacerbari ale altor afectiuni: crize astmatice, colon iritabil, migrene.
Diagnosticul de sindrom premenstrual este confirmat doar daca simptomele sunt destul de severe pentru a afecta viata femeii.

Simptomele sindromului premenstrual sunt:

– afective: iritabilitate, depresie, furie
– somatice: cefalee, balonari, dureri la nivelul sanilor, modificari ale apetitului, oboseala excesiva, bufeuri de caldura, insomnii, dureri musculare si de articula?ii
– comportamentale: certuri frecvente, inchidere in sine, discutii in contradictoriu
– cognitive: dificultati de concentrare.

Aceste simptome dureaza de obicei intre 10 si 14 zile pe luna.
Sindromul premenstrual este o afectiune cronica care se rezolva de la sine odata cu menopauza.
Femeile au diferite grade de severitate a simptomelor, in consecinta tratamentul trebuie sa fie strict individualizat. De aceea, recomand homeopatia, care este un tratament fara efecte secundare si nu este costisitor.

Inainte de a incepe un tratament pentru sindromul premenstrual este necesara modificarea stilului de viata: dieta trebuie sa fie echilibrata in toate principiile alimentare si sa contina un numar de calorii in concordanta cu tipul de activitate desfasurat de fiecare persoana in parte, iar orele de masa trebuie sa fie regulate. Scaderea cantitatii consumate de zahar, cofeina si alcool este, de asemenea, utila. Gimnastica de intretinere, exercitiul fizic de minim 30 minute zilnic, de intensitate moderata, pot ameliora simptomele sindromului premenstrual. Deoarece calciul si magneziul prezinta nivele serice fluctuante pe parcursul ciclului: administrarea de calciu scade intensitatea simptomelor la aproximativ jumatate dintre paciente dupa trei luni de administrare.

Remedii homeopate pentru sindromul premenstrual

Eficacitatea crescuta a tratamentului homeopat in sindromul premenstrual este datorata si faptului ca remediul prescris de medic corespunde totalitatii simptomelor, stilului de viata si constitutiei pacientei. Pentru aceasta nu este nevoie decat de raspunsuri exacte, conforme cu realitatea, la intrebarile pe care le pune medicul homeopat, chiar daca acestea , la prima vedere, nu au nici o legatura cu sindromul premenstrual.

Exista multe remedii care pot fi prescrise, in functie de o situatie data. Iata cateva exemple:

– Pulsatilla: nervozitate premenstruala, schimbari de dispozitie, depresie;
– Lycopodium: tulburari hepato-biliare si migrene premenstruale, menstre intarziate si abundente;
– Sepia: nervozitate premenstruala, menstre abundente, insotite de tulburari circulatorii si de tulburari cutanate concomitente (herpes labial sau genital, eczema).
Principala problema in tratamentul homeopat al sindromului premenstrual este evitarea automedicatiei, chiar daca este la indicatia vecinei, prietenei, farmacistei, si de a apela intotdeauna la un medic cu cunostinte temeinice de homeopatie, pentru a alege remediul  corespunzator, a indica doza si ritmul de administrare a acestora.

Text: Dr. Ecaterina Bancila-Szanto
medic homeopat
Cabinetul DENISA MEDICA Arad
www.homeopatiearad.go.ro