Sindromul premenstrual

Sindromul premenstrualMarea majoritate a femeilor prezinta in zilele premergatoare menstruatiei o serie de modificari ale dispozitiei, senzatia de  tensiune mamara, usoara crestere in greutate. Toate aceste modificari sunt considerate fiziologice si nu afecteaza activitatea cotidiana a femeii. Atunci cand aceste manifestari sunt suficient de intense incat sa influenteze activitatea profesionala a femeii – absenteism,  reducerea performantelor sau cand afecteaza relatia cu anturajul vorbim practic de sindrom premenstrual (SPM).

2-15% dintre femei se confrunta cu o asemenea problema.



Simptomele sindromului premenstrual

SPM include o serie de simptome fizice, psihice si comportamemntale care survin ciclic premenstrual, avand o durata variabila in timp. Uzual debuteaza cu 10-14 zile inaintea instalarii menstruatiei si dispare in primele 2 zile de la declansarea acesteia. Sunt descrise peste 150 de simptome in cadrul SPM (ceea ce explica marea variabilitate a manifestarilor clinice de la o pacienta la alta)  grupate in mai multe categorii:
•    Semne fizice: tensiune mamara, congestive pelvina, senzatie de distensie abdominala, edeme, dureri musculare si osteo-articulare, cefalee,  tulburari digestive – greata, varsaturi, eruptii cutanate, etc
•    Semne neuropsihice: iritabilitate, anxietate, depresie, labilitate emotionala, oboseala, insomnia, modificarea comportamentului alimentar
•    Exacerbarea unor tulburari psihiatrice
•    Accentuarea unor probleme de sanatate preexistente: dermatologice, respiratorii, ocular, neurologice

De la fizic la psihic

In functie de tipul simptomelor dominante exista doua mari tipuri de sindrom premenstrual:  neurofizic – este cel mai frecvent in practica fiind dominat de semnele fizice si tulburarea disforica premenstruala – forma cea mai grava dominate de depresie, anxietate, atacuri de panica, tulburari de somn etc.

Cauzele sindromului premenstrual

Cauzele SPM sunt necunoscute. Sunt mai multe teorii care incearca sa explice manifestarile clinice dar si aparitia sa la anumite femei: predispozitia genetica, alterarea productiei normale de hormoni la nivel ovarian, scaderea productiei de opioide endogene (care induc starea de bine, de euforie), anomalii in sinteza prostaglandinelor (cu rol important in raspunsul inflamator al organismului), perturbarea balantei hidrice cu retentie crescuta de apa in organism,  disfunctii tiroidiene, deficit in aportul unor vitamine si minerale – B, E, Mg.

Sunt mai predispuse la sindromul premenstrual femeile cu antecedente familiale de SPM, cu tulburari psiho-comportamentale, care desfasoara activitati ce implica un grad crescut de stress, sedentarismul, consumul excesiv de cafea, deficitul alimentar de vitamina B6, E sau Mg.

Lupta cu manifestarile SPM

• Un prim obiectiv il reprezinta informarea pacientei asupra SPM; de asemenea este importanta discutia cu sotul care trebuie sa manifeste o mai mare intelegere in perioadele in care SPM este manifest.
• Modificarea modului de viata – renuntarea la fumat, reducerea consumului de cafea, alcool, zahar , sare, cresterea consumului de fructe si legume, reducerea stresului, respectarea regimului de somn (minim 8 ore).
• Exercitiile fizice usoare, gimnastica aerobica –  sunt foarte utile
• Suplimentarea dietei – cu Ca, Mg, vitamina E si B6.
• Tratamentul medicamentos poate sa includa preparate hormonale (progestative, contraceptive orale), antiinflamatorii nesteroidiene, psihotrope anxiolitice, diuretice, etc.

Text: Dr. Cristian Jumuga
Medic specialist obstetrica– ginecologie
Clinica Gynecoland,
Str. Gramont nr. 7 (Piata Regina Maria – Rond Cosbuc), Sector 4, Bucuresti.
Tel: 021 337 29 53;  021 336 43 73
www.Gynecoland.ro

Recomandarea specilistilor catena: Acid Folic, 60 tablete