Senzatia neplacuta de fiori in profunzimea gambei si uneori in laba piciorului, nevoia acuta de a misca picioarele si starile de somnolenta in timpul zilei, pot fi semne prevestitoare ale instalarii sindromului picioarelor nelinistite, denumit si sindromul Ekbom.
Ce este sindromul picioarelor nelinistite
Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune atat de comuna in mediul de viata actual, incat oamenii nici nu isi inchipuie ca starile de nervozitate si de nerabdare care ii caracterizeaza sunt de fapt demersurile unui sindrom psihologic. Acest sindrom este de foarte multe ori confundat cu spasmele din somn, cu durerile musculare si chiar cu narcolepsia, data fiind oboseala caracteristica din timpul zilei. Cercetatorii estimeaza ca sindromul picioarelor nelinistite afecteaza in jur de 12 milioane de americani, desi se vehiculeaza intens ca afectiunea este subdiagnosticata la nivel mondial.
Cauzele sindromului picioarelor nelinistite
Sindromul picioarelor nelinistite se poate dezvolta inca din copilarie, dar este mult mai frecvent dupa varsta medie (20-30 de ani). Cauzele sunt inca necunoscute, dar in urma studiilor efectuate s-a demonstrat ca jumatate din cei suferinzi au si un istoric familial.
Diagnostic dificil
La prima vizita in cadrul unui centru pentru tratarea tulburarilor de somn, un medic specialist intervieveaza obiceiurile zilnice: felul dietei, munca prestata, orele de somn, afectiunile cu care se confrunta pacientul sau familia sa. Dupa consultatia initiala, pacientul ramane o noapte in clinica, pentru analize amanuntite. Se fac atat analize de sange, de urina, cat si teste psihologice. In timpul somnului, pacientul este monitorizat cu ajutorul unor electrozi care inregistreaza activitatea electrica a creierului, a inimii, frecventa respiratiilor si miscarile corpului. Numai in cadrul unei astfel de clinici aceasta afectiune poate fi diagnosticata, rezultatele obtinute ajutandu-l pe specialist in tratarea ei.
Cum va tratati singuri de sindromul picioarelor nelinistite
In fiecare seara puteti face o baie calda iar masarea blanda a picioarelor dupa aceasta baie poate relaxa intreaga musculatura, ajutandu-va sa dormiti mai bine. De asemenea, exercitiile fizice moderate, dar regulate, sunt absolut necesare si chiar specialistii le recomanda pentru ca pot indeparta partial cateva dintre simptomele neplacute. Daca totusi aceste masuri nu functioneaza iar spasmele devin dureroase, este necesar un tratament cu analgezice, prescris de catre un specialist, in urma unui control medical.
Text: Alina Lupa