Sindromul ovarelor polichistice este cauza cel mai des întâlnită a infertilității însă, această afecţiune tratată la timp, situația reproducerii se poate îmbunătăți. SOP afectează femeile cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani, iar tulburarea de reproducere este asociată cu dereglarea ciclului menstrual și alte tipuri de afecțiuni cum ar fi obezitatea sau chiar rezistența la insulină, conform ultimelor studii.
Tocmai din acest motiv, este important să-ți urmărești modificările în organism și efectuezi teste și analize când ai cele mai mici suspiciuni că sindromul ovarelor polichistice poate fi prezent sau că ceva nu este în regulă.
În acest articol vorbim despre sindromul ovarelor polichistice, îți spunem cum poți urmări simptomele și ce trebuie să faci dacă bănuiești că te confrunți cu el, mai ales dacă vrei să rămâi însărcinată și nu ai reușit.
Despre sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare hormonală determinată de producția exagerată de hormoni androgeni ceea ce înseamnă o creștere a nivelului de testosteron în sânge. Acest sindrom afectează foarte multe femei, iar modificările clinice care afectează ovarele și funcția reproductivă a femeii reprezintă o problemă serioasă pentru care trebuie intervenit.
Sindromul ovarelor polichistice presupune formarea unui număr mai mare de formațiuni lichidiene pe ovare, mici săculeți de lichid cu dimensiuni de sub un cm care pot apărea pe suprafața ovarelor fiind cunoscute drept chisturi. Acestea din urmă, sunt de fapt, foliculi ovarieni care conțin celulele ovului imatur. Când sindromul ovarelor polichistici este prezent, foliculii ovarieni sunt blocați și, nu produc ovule, nu eliberează la ovulație pentru că ea este dereglata, iar inclusiv ciclul menstrual este perturbat.
Sindromul ovarelor polichistice este diagnosticat printr-o evaluare hormonală și o ecografie abdomino-pelvină.
Sindromul ovarelor polichistice – cauze și factori de risc
Pentru ca lucrurile să fie clare, trebuie să știi că ovarele sunt o pereche de organe situate în zona abdominală fiind aproximativ simetrice și îndeplinesc două rolul esențiale:
- Endocrin – presupune secreția estrogenului și a progesteronului.
- Exocrin – presupune inducerea ovulației și eliberarea a câte unui ovocit, lunar.
Ei bine, când a intervenit sindromul ovarelor polichistice, structura acestor organe a fost modificată iar îndeplinirea rolurilor, afectată. Practic, nu-și mai îndeplinesc rolul. Nu au fost identificate cauze clare ce pot conduce la sindromul ovarelor polichistice, dar există câțiva factori de risc ce pot sta la baza acestuia:
1. Factori genetici
Dacă în istoricul familial există cazuri este important să urmărești situația pentru a preveni această problemă. S-a demonstrat că în majoritatea cazurilor în care sindromul ovarelor polichistice s-a dezvoltat, acele femei aveau o altă rudă care s-a confruntat cu această problemă: mamă, mătușă sau fiică.
2. Dereglările hormonale pot determina sindromul ovarelor polichistice
Nivelul crescut de hormoni androgeni (hormoni masculini) pot determina dezvoltarea SOP. Creșterea nivelului de testosteron în organism este cel mai probabil creată de blocarea intrării glucozei în celule.
3. Rezistența la insulină
Studiile au arătat că, aproximativ 85% dintre femeile care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice au rezistență la insulină. Dacă celule din organism nu răspund normal la insulină iar glucoza nu ajunge în celule, asta determină creșterea insulinei și, creșterea producției de hormoni androgeni în ovare.
Reține că pentru a regla situația insulinei în organism este important să ai o alimentație sănătoasă, să faci mișcare și să gestionezi bine stresul.
Simptome care pot însoți sindromul ovarelor polichistice
Pricipalul simptom este dereglarea menstruației: menstruații rare (intervale mai mari de 35 de zile ceea ce reduce numărul lor pe an) sau care durează mai multe zile. Totuși, menstruația poate suferi dereglări și din alte motive așa că, urmărește și alte manifestări precum:
- Lipsa ovulației,
- Exces de păr facial și/sau pe corp,
- Căderea părului de pe cap,
- Acnee severă pe față/corp,
- Creștere în greutate,
- Zone de piele cu pete maronii sau negre,
- Schimbări de dispoziție cu anxietate, depresie și stimă de sine scăzută,
- Apnee în somn, pauze anormale de respirație în timpul somnului,
- La ecografie se poate observa că ovarele sunt mărite în volum, ceea ce poate însemna pentru tine și dureri abdominale.
Femeile cu sindromul ovarelor polichistice care nu apelează la medic pentru diagnostic și tratament, riscă probleme mai gave. De fapt, toate simptomele cu care se confruntă se pot agrava, iar majoritatea duc la complicații. Acest sindrom nu înseamnă doar infertilitate, situația se poate agrava și poate chiar pune viața în pericol.
Complicații în sindromul ovarelor polichistice
Dacă rămâi însărcinată având sindromul ovarelor polichistice este posibil să pierzi sarcina, să nu o duci până la termen, deci este important să verifici asta înainte de a rămâne însărcinată pentru a te asigura că organismul tău poate susține o sarcină.
Netratat, acest sindromul ovarelor polichistice te poate conduce pe calea mai multor afecțiuni și probleme de sănătate cum sunt:
- Obezitatea,
- Diabetul de tip II, dacă nu era cumva deja instalat,
- Boli cardiovasculare care te predispun la infarct sau atac cerebral,
- Anxietate și depresie pe care nu ar trebui să le lași să ajungă în faze avansate,
- Tulburări de somn în plus față de apnee,
- Cancer de endometru,
- Colesterol crescut care te conduce la bolile cardiovasculare,
- Hipertensiune arterială,
- Steatoză hepatică non-alcoolică.
Tratament pentru sindromul ovarelor polichistice
Deși te poate conduce la probleme mai grave de sănătate, tratamentul nu este obligatoriu decât dacă discutăm despre femei mai tinere care își doresc un copil, dar sunt situații în care o femeie poate primi acest diagnostic la un simplu control și nu alege să urmeze imediat un tratamentul, mai ales dacă nu există simptomele. Există cazuri, rare, în care femeile au sindromul ovarelor polichistice fără ca ovarele să prezinte chisturi sau poate, în 1-2 locuri, dar care nu afectează neapărat ovulația.
Cu toate acestea, atunci când este prescris un tratament sunt luați în considerare mai mulți factori precum: vârstă, existența altor patoligii sau dacă se dorește un copil în viitorul apropiat astfel că tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice diferă de la caz la caz și, poate fi:
1. Tratament naturist și alimentație sănătoasă
Remediile naturiste te pot ajuta să atenuezi simptomele SOP iar produsele pe bază de plante destinate sistemului genito-urinar pot fi de ajutor însă, nu este tocmai demonstrată eficacitatea lor în sindromul ovarelor polichistice neexistând suficiente studii. De altfel, este importantă și alimentația sănătoasă pentru că, în mare parte, dereglajul hormonal este legat de proasta alimentație deci, adoptă un regim alimentar sănătos și mișcare.
2. Tratament medicamentos
Pentru fetele tinere care dezvoltă sindromul ovarelor polichistice și se confruntă cu o acnee accentuată, anticonceptionalele în perioada pubertății și a adolescenței pot fi de ajutor căci reglează hormonal. Medicul mai poate prescrie medicamente antidiabetice, pentru fertilitate, pentru înlăturarea părului în exces sau împotriva căderii părului, deci în funcție de simptom.
3. Tratament chirurgical, cu laser în sindromul ovarelor polichistice
Adeea se apelează la tratamentele chirurgicale când femeia dorește să conceapă un copil, pentru a stimula ovulația. Drilling ovarian se numește intervenția și, presupune folosirea unui laser pentru înțeparea, spargerea chisturilor și, a permite ovulația. Acestea nu dispar complet de pe suprafața ovarelor. Ovarele pot primi șansa de a se vindeca, în timp, după intervenție și pot deveni apte de ovulație.
În cazul în care nici această operațiune nu funcționează și nu poți rămâne însărcinată, o altă soluție este fertilizarea in vitro. Sindromul ovarelor polichistice este principala cauză pentru care nu se poate instala sarcina dorită, dar odată rezolvată această problemă șansele pentru sarcina mult dorită, cresc.