Cei mai multi oameni cred ca o inima zdrobita este doar o figura de stil, insa un nou studiu confirma faptul ca sindromul inimii frante chiar exista. Sindromul inimii frante este o afectiune temporara a inimii, determinata de decesul unei persoane apropiate, de despartirea in circumstante neasteptate de persoana iubita sau de situatii foarte stresante cu efecte puternice asupra starii psihice.
Medicii japonezi au recunoscut acest sindrom in anul 1990 si a devenit cunoscut medical sub numele de cardiomiopatie Takotsubo. Takotsubo este un tip de vas utilizat de catre pescarii japonezi la capturarea caracatitelor; cand medicul a efectuat o radiografie cu raze X unui pacient care suferea de sindromul inimii frante, a observat ca o parte din inima pacientului semana cu respectivul vas – motiv pentru care a denumit astfel afectiunea.
In prezent, afectiunea face referire si la cardiomiopatia de stres sau cardiomiopatia indusa de stres. Din nefericire, aceasta boala duce adesea la declansarea unui infarct cu posibile urmari fatale. Insa lista sentimentelor nocive este lunga: frica, furia, tristetea presupun riscuri de care nu suntem constienti, la fel ca si epuizarea, descurajarea si depresia.
Cazul clasic pe care s-a bazat aceasta teorie a fost cel in care o femeie a fost pe punctul de a-si pierde sotul, a spus dr. Mariell Jessup, specialist la Universitatea din Pennsylvania.
O pacienta din Pennsylvania, Cyndy Bizon, se temea de pierderea sotului ei, Joel, atunci cand acesta a suferit un atac de cord masiv, in anul 2005. In cele din urma, inima femeii nu a mai suportat durerea si a ajuns la spital. Datorita internarii la timp si ingrijirilor de rigoare, atat Bizon, cat si sotul ei au supravietuit. Insa, din pacate, nu toate cazurile au un final fericit…
Unii dintre cei loviti isi revin. In schimb, altii au mai mult ghinion: la ei stresul determina cresterea frecventei batailor inimii si totodata deteriorarea vaselor. Acestea devin mai rigide si se ingusteaza, acoperindu-se cu depuneri ce pot impiedica circulatia normala a sangelui. Ori se fisureaza si formeaza cheaguri – un risc cu atat mai crescut, cu cat sangele pacientului respectiv tinde sa se coaguleze mai rapid.
Un soc emotional mare, chiar si unul bun, cum ar fi castigul la loterie, declanseaza o revarsare majora a unor compusi neurochimici produsi de organism, cum ar fi adrenalina si noradrenalina. Cercetatorii nu exclud nici existenta anumitor predispozitii genetice.
In situatii care ne solicita emotional, corpul nostru elibereaza un flux abundent de hormoni de stres si adrenalina. Din cauza acestui carusel chimic, inima se mareste, ceea ce duce la aparitia simptomelor asemanatoare unui infarct: angina pectorala, insuficienta respiratorie si tahicardie.
“Am fost foarte curios de ce doar femeile sunt predispuse la aceasta boala”, a spus dr. Abhishek Deshmukh de la Universitatea din Arkansas. El a facut primul studiu privind aceasta problema, folosind baza de date a aproximativ 1.000 de spitale.
In urma studiului, Deshmukh a gasit 6.229 de cazuri in anul 2007. Studiul i-a inlaturat orice indoiala, doar 671 de barbati fiind diagnosticati cu aceasta boala.
Dupa ajustarea hipertensiunii arteriale, luand in considerare fumatul si alti factori care pot afecta inima, s-a dovedit faptul ca femeile prezinta mai multe sanse de a suferi de aceasta boala decat barbatii.
Femeile aflate la varste inaintate sunt mai vulnerabile decat cele tinere, sindromul inimii frante fiind de trei ori mai frecvent la femeile de peste 55 de ani decat la femeile mai tinere. Insa si femeile mai tinere de 55 de ani au fost de 9,5 ori mai predispuse sa sufere de acest sindrom decat barbatii de aceeasi varsta.
Asadar, chiar daca parea candva atat de banal, o despartire chiar poate lasa urme adanci in suflet si te poate apropia mai mult de moarte, insa deocamdata nu a ucis pe nimeni.
Text: Andreea Popescu