Exista in mod cert mai multe feluri de a creste un copil. Fiecare parinte isi pune amprenta asupra modului de crestere a propriului copil, de aceea, este firesc sa ne punem intrebarea: Ce fel de modele suntem ca parinti?
Specialistii subliniază faptul ca, in primii ani, copilul vede lumea prin manifestarile parentale, iar acesta invata totul prin imitare, invata privindu-i sau observandu-i pe ceilalti. De aceea, copiii au nevoie de la parinti lor de sinceritate emotionala, nu de perfectiune.
Este adevarat ca cei mici observa intotdeauna cand suntem furiosi, bucurosi, frustrati sau multumiti, precum si felul in care exprimam toate aceste trairi in fata lor si a altora. De aceea este bine ca macar in preajma lor sa devenim mai prezenti si mai constienti de cine anume suntem si ce putem transmite in jurul nostru.
Iata cateva tehnici prin care poti sa fii un model de onestitate pentru copilul tau:
- Raspunde-i cat mai sincer. Cand copilul tau iti pune o intrebare, raspunde-i onest si cat mai adaptat varstei copilului. Copiii citesc foarte bine starea ta si se simt debusolati daca simt ca nu esti sincer.
- Vino cu exemple din copilaria ta. Copiilor le place sa afle despre experienta ta si cum te-ai simtit atunci cand erai mic. Prin povestirile pe care le spui, ei vor intelege mai bine cine esti tu si ca situatia in care se afla ei este normala, chiar daca sunt speriati, fericiti sau suparati.
- Citeste-le povesti care acopera toata gama de emotii si cu final fericit, dar si cu final nefericit. Expunerea copilului la suisurile si coborasurile vietilor personajelor incurajeaza empatia si rezistenta, dar si sentimentele de importanta si recunostinta pentru propria viata.
- Lauda actiunea copilului. Laudele ar trebui sa fie centrate pe procesele sau pe eforturile pe care le depun copiii. Evita sa spui “Esti foarte destept!”. Concentrandu-te mai degraba pe efortul implicat, ii vei da copilului tau instrumentele necesare pentru a intelege ca perseverenta conteaza cel mai mult. Pe termen lung, va dezvolta o stima de sine mai puternica.
- Nu folosi lauda ca pe un raspuns implicit. Nu exagera cu laudele pentru lucruri care sunt foarte usoare. Copilul risca sa invete ca merita laudat numai cand indeplineste o sarcina repede, usor si perfect, iar asta nu il ajuta sa accepte provocari.
- Subliniaza perpectiva unica si autentica pentru tine si pentru copilul tau. Adauga cuvintele “pentru mine” dupa o propozitie, pentru a sublinia faptul ca experienta ta intr-o anumta situatie nu e obligatoriu aceeasi cu cea a copilului tau. In loc sa spui “Apa aceasta este prea rece”, spune “Apa aceasta este prea rece pentru mine”. Acest respect pentru experienta individuala cladeste incredere si ii ajuta pe copii sa isi recunoasca si sa isi respecte propriile experiente.
Text: Lavinia Dragne