O persoană poate experimenta simptome de anxietate de foarte multe ori pe perioada vieții și, odată recunoscute, le poate controla. În cazul depresiei însă, lucrurile sunt ceva mai grave, dar și aici este important ca persoana să sesizeze primele simptome în depresie pentru ca lucrurile să nu devină mai grave.
Află din acest articol care sunt simptomele timpurii ale anxietății și depresiei, dar mai ales, ce poți face de la primele semne astfel încât lumea ta să nu se „prăbușească”.
Anxietate vs. depresie
Ambele au câte un reprezentant de top în cadrul emoțiilor puternice: anxietatea este reprezentată prin emoția de teamă, în timp ce depresia este reprezentată de un sentiment profund de tristețe.
Mai exact, încă de la primele simptome de anxietate poți observa că, în interiorul tău, se manifestă o emoție de teamă, de grijă permanentă pentru motive care nu există. Ai sentimentul că îți este frică de ceva ce nu s-a petrecut și nici nu se va petrece. De fapt, nici măcar nu știi de ce îți este frică. Aceste stări nu trec de la sine, ba chiar se pot accentua!
În cazul depresiei, care este o tulburare medicală gravă, afectează total viața unei persoane, modul în care gândește, simte și acționează. Printre principalele simptome de depresie, persoana își pierde interesul față de activitățile care îi plac, chiar și față de propria persoană pentru că încetează să se mai îngrijească și nu se mai bucură de nimic.
Dacă sesizezi simptome de anxietate sau de depresie și îți este afectată viața de zi cu zi, trebuie să știi că pot fi tratate, dar este important dacă nu știi ce ai de făcut să apelezi la ajutor mai ales dacă ai simptome de depresie.
Mai trebuie să știi că ambele sunt de mai multe tipuri și, au multiple posibile cauze care nu trebuie ignorate.
Primele simptome în anxietate
Un aspect important de reținut este că anxietatea poate fi de mai multe tipuri, în funcție de cauze. Poate fi o anxietate socială, de separare sau generalizată. Uneori, poți avea simptome de anxietate în urma administrării unui tratament. În alte cazuri, de anxietate socială, persoana poate prefera să se izoleze, dar simptome de anxietate pot apărea în contextul ieșirii în societate, contactul cu persoane sau grupuri.
Ei bine, în cazul celei generalizate, te poți confrunta cu simptome de anxietate precum:
- Stare constantă de agitație interioară, îngrijorare, teamă că se poate întâmpla ceva rău.
- Ai preponderent, peste zi gânduri negative, noaptea poți experimenta coșmaruri sau chiar și dacă nu visezi, la trezire, vei simți că îți bate inima tare și te simți speriat/ă fără motiv.
- Pot apărea simptome de anxietate cu crize respiratorii (atac de panică), transpirație, simptome gastrointestinale, cefalee sau tensiune musculară. Acestea sunt faze avansate.
- Oboseală cronică.
- Dificultate în focusare asupra activităților zilnice.
Reține că este important să acționezi de la primele simptome de anxietate, în speță când ai gânduri negative, agitație interioară și nu dormi bine. Te ajută în echilibrare suplimentele de Magneziu și complex de Vitamina B. În aceste prime simptome de anxietate care apar din nimic, este vorba de un dezechilibru chimic în organism și, ar fi bine ca aceste suplimente să nu-ți lipsească din casă. Agravarea anxietății te poate duce pe drumul depresiei.
Primele simptome de depresie
În cazul depresiei care, la rându-i poate fi de mai multe tipuri, factorul declanșator se poate baza pe o situație petrecută. Chiar și fără o cauză, pot apărea emoții care se concentrează pe o tristețe profundă în care persoana simte că nu are niciun viitor. Pot interveni simptome de depresie, dar cauzele nu pot fi stabilite întotdeauna cu exactitate, alteori pot fi de natură genetică.
Dacă este vorba de evenimente tragice petrecute, atunci este foarte important să apelezi la ajutor specializat dacă nu poți depăși situația singur/ă! Nu lăsa ca aceste simptome de depresie să se accentueze:
- Lipsa speranței.
- Sentiment de auto devalorizare, gânduri negative la adresa propriei persoane care te fac să nu vezi un viitor pozitiv pentru tine.
- Probleme majore de concentrare în activitățile zilnice, nemulțumire și iritabilitate permanentă față de tot și de toți în jur.
- Simptome de depresie cu imposibilitate în luarea deciziilor.
- Pierderea bucuriei, nici soarele nu te înveselește, nici un animăluț jucăuș iar zâmbetul nu-și poate face loc pe chipul tău.
- Prezența gândurilor legate de moarte sunt simptome de depresie avansată căci nu mai crezi că viața merită trăită sau crezi că reprezinți o povară pentru cei dragi.
Confruntarea cu simptome de depresie, toate aceste stări negative permanente, te pot pune în situația de a somatiza în corpul fizic. Pot apărea dureri inexplicabile în corp (de spate, încheieturi sau abdominale) și să nu fie confirmate medical. Vei putea afla după ce te-ai prezentat la toți medicii pentru investigații că nu ai nicio problemă medicală sau cel puțin, nu una majoră. Toate acele simptome de depresie care te încearcă te pot face să-ți pierzi pofta de mâncare sau la polul opus, să ai un apetit semnificativ crescut.
De asemenea, persoana care suferă de depresie se poate confrunta și cu pierderi de memorie. Desigur, în funcție de ce simptome în depresie este vorba, medicul stabilește tipul ei și, tratamentul medicamentos căci manifestările pot fi foarte diferite.
Nu uita! Aceste simptome de anxietate sau depresie, sunt doar începutul, nu trebuie lăsate să se agraveze iar dacă nu ai idee despre ce ai putea face pentru a controla situația, apelează la persoane pregătite pentru ajutor!