Simptome ale unor boli grave, pe care ar trebui sa le cunoastem

shutterstock_63065161

Unele simptome ne avertizeaza ca este nevoie urgenta de ingrijire medicala. Sa invatam sa le cunoastem. De exemplu, o durere inexplicabila a gambei sau chiar dificultati in gasirea cuvintelor pot fi simptome ale unor boli grave care va pot pune viata in pericol.

Corpul nostru trimite semnale, simptome si semne care ne avertizeaza cu privire la orice fel de probleme. Din fericire, marea majoritate a simptomelor se dovedesc a nu fi ingrijoratoare. De exemplu, majoritatea durerilor de cap sunt cauzate de stres, oboseala, lipsa de somn, deshidratare, lipsa de cafeina sau alte cauze banale.

Dar o durere de cap severa – cea mai puternica din viata – poate insemna o sangerare la nivelul creierului. Durerea sau disconfortul in piept, durerea de brate, a maxilarului sau a gatului, bruste transpiratii reci, slabiciune extrema, greata, varsaturi, lesin sau dificultati la respiratie sunt stari de rau care pot indica un atac de cord. Daca aveti cumva aceste simptome, chemati de indata medicul, iar in asteptare este de folos sa luati o tableta normala de aspirina (daca nu sunteti alergic). Va va ajuta sa limitati deteriorarea muschiului inimii.

Trebuie sa stiti ca nu toti cei care au un atac de cord au aceste simptome. Unele persoane, mai ales femei, batrani si cei cu diabet, pot avea atac de cord nedureros. Cunoasterea simptomelor unui atac de cord nedureros este esentiala. Acestea pot fi slabiciune, ameteala brusca, palpitatii, transpiratie abundenta, stare de anxietate, greata si varsaturi.

Este foarte important sa se cunoasc? aceste semne si contextul in care apar. Toti putem avea o durere de maxilar, dar asta nu inseamna ca imediat vom avea un atac de cord. Daca exista, de asemenea, transpiratii si unele dintre simptomele enumerate, este corect sa se suspecteze ca ceva grav se intampla.

O alta problema grava este si accidentul vascular cerebral.

Paralizia bratelor si picioarelor, furnicaturi, amorteala, confuzie, ameteli, vedere dubla, vorbirea neclara, slabiciunea care apare pe o parte a fetei sau a corpului sunt semnale ce pot indica un accident vascular cerebral, in care arterele care poarta oxigenul la creier se blocheaza sau se rup, iar tesutul cerebral moare.

Aceste simptome depind de zona creierului care este implicata. In cazul in care nu functioneaza un vas mare de sange, poate fi afectata o zona atat de vasta incat persoana in cauza poate avea paralizie pe o intreaga parte a corpului si poate piarde alte functii cum ar fi intelegerea si vorbirea. Daca este blocat un vas de sange mai mic, este posibil sa apara o paralizie limitata la un brat sau un picior.

Daca aveti dureri in piept bruste sau dificultati de respiratie, exista posibilitatea ca un cheag sa se fi spart, iar o parte din el sa fi ajuns la plamani prin vasele de sange. Asa se ajunge la embolie pulmonara, care va poate pune viata in pericol intr-un timp foarte scurt si pentru care este necesar sa se ajunga la medic fara intarziere.

Simptomele de astm care nu se amelioreaza, din contra, se agraveaza. Atacurile de astm bronsic se caracterizeaza prin respiratie greoaie sau dificultati de respiratie. Atunci cand starea nu se imbunatateste sau se agraveaza, pacientul ar trebui sa primeasca asistenta medicala de urgenta.

 

Daca ceva nu merge, „fa-te auzit”!

De multe ori, pacientii sunt capabili sa recunoasca simptomele potential grave, iar prin acest lucru pot ajuta medicii sa se ocupe mai eficient de problemele lor. Desi nu pare acceptabil, medicii sunt fiinte umane si deci pot gresi in diagnosticari importante, inclusiv in atacuri de cord. Constientizarea si atentia pacientului pot face o mare diferenta.

Orice medic si-ar dori un pacient informat, capabil sa-l ajute, ca sa nu faca greseli, mai degraba decat un pacient intimidat de halatul alb sau de cuvintele mari.

 

Text: Adelina Gruia