V-ati intrebat de ce oare femeile au fost considerate dintotdeauna sexul frumos?! Eu, da, si mi-am dat seama ca acest lucru se datoreaza faptului ca intr-adevar toate femeile sunt frumoase.
Desigur, oamenii de stiinta apreciaza, in ziua de azi, pe baza unor studii diverse si aprofundate, ca frumusetea nu este doar o fatada, un ansamblu de semne exterioare, ci o oglinda a sanatatii si a genelor valoroase care merita sa fie transmise generatiilor urmatoare. Cu alte cuvinte, faptul ca o femeie este atragatoare reprezinta modalitatea prin care natura se asigura ca specia va fi perpetuata si materialul genetic, transmis mai departe.
In ceea ce priveste chipul, cel care este primul observat la un alt om, exista elemente universal acceptate si care se caracterizeaza prin simetrie, ochi mari, obraji fini, toate aducand cumva aminte de fata copiilor, prin delicatete si subtilitate. Pictorii si sculptorii au desenat triunghiuri aplicabile fetei si care sunt capabile sa defineasca ce este sau nu frumos.
Referitor la corp, canoanele frumusetii au variat extrem de mult si astazi, chiar sunt diferite de la o tara la alta. Silueta traditional-frumoasa a unei femei este, cu certitudine, considerata necorespunzatoare in lumea contemporana. Lucrurile trebuie gandite insa in urmatorii termeni: femeia a fost si (inca) este cea care poarta copilul timp de 9 luni, pana la nastere si apoi il alapteaza un interval mai lung sau mai scurt de timp. Organismul sau trebuie sa se adapteze pentru aceste perioade de timp. In consecinta, dat fiind ca specia umana este”construita” pentru a face fata perioadelor de insuficienta alimentara, de foamete, femeile au tendinta de a-si face rezerve de grasime, mai degraba decat barbatii, in scopul de a avea un disponibil de tesut adipos care sa reprezinte “depozitul” la care se poate face apel in perioadele de sarcina si alaptare. Aceste rezerve se localizeaza, caracteristic, pe sani, solduri si coapse, realizand silueta clasica ginoida (de para), extrem de diferita fata de cea androida (a barbatului).
Aceasta silueta este “desenata” de hormonii feminini si , in ciuda aparentelor, are marele har de a feri pana tarziu in timpul vietii femeia de boli cardiace, de hipertensiune si de alte afectiuni cronice. Tesutul adipos suplimentar se aseaza, la femei, sub piele, in jurul unui corp in realitate delicat, pe cand la barbati acelasi tesut inveleste organele interne, impiedicand buna lor functionare. Desigur, astazi, intr-o perioada de abundenta alimentara, femeia cu o “corpolenta traditionala”, femeia lui Rubens sau Venus din Willendorf nu mai sunt apreciate, deoarece e de presupus ca oamenii nu mai trebuie sa faca fata foametei. O noua silueta este la moda, cea a femeii lipsite de curbe si rotunjimi specifice. De aici pana la exagerari grave care pun in pericol sanatatea este o distanta mica. E bine, insa , sa retinem ca specia umana “gandeste” pe termen lung si ca 5-6 decenii de prosperitate nu inseamna mare lucru.
Poate ca in Africa si Orient trebuie sa fie mai “plina”, poate ca pe prima pagina a unei reviste europene trebuie sa fie atletica si lipsita de tesut adipos. Dar in realitate silueta frumoasa este cea care caracterizeaza o femeie care se simte bine in propriul corp si este complet lipsita de false complexe.
Text: Corina Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie