Este o intrebare grea, inca fara raspuns. Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cum se raspandeste SIDA. Ceea ce stim, sunt modalitatile prin care se transmite aceasta boala; in special prin sange, in urma actului sexual (anal, oral), atunci cand partenerul are rani deschise sau infectii ale cavitatii bucale sau ale buzelor.
Boala se mai transmite si prin folosirea aceleasi seringi de catre persoanele consumatoare de droguri. Mamele bolnave isi pot infecta proprii copii inca nenascuti. Sida nu se transmite prin contactul cu o alta persoana, strangere de mana sau imbratisare, impartirea aceleiasi locuinte si folosirea acelorasi obiecte. Dar membrii familiei unei persoane infectate nu trebuie sa foloseasca aceeasi periuta de dinti sau alt obiect care poate produce zgarieturi sau taieturi.
Tratamentele s-au simplificat?
Trebuie asociate trei medicamente antivirale. Numarul de comprimate necesare a scazut de la 25 – 30 de comprimate pe zi la 2-6 repartizate in doua sau trei prize. Unele tratamente necesita un singur comprimat dimineata. Aceasta simplificare a permis o mai buna acceptare a tratamentului.
Care sunt rezultatele?
Aceste medicamente blocheaza multiplicarea virusului in organism si restabileste apararea imunitara a pacientului, dar virusul HIV nu este eliminat. Ramane prezent in sange sub forma latenta. Medicamentele sunt performante in 60% din cazuri, dar uneori apar si reactii adverse. In jur de 8% din pacientii tratati devin rezistenti la antivirale. Trebuie sa ramana internati timp de mai multe luni.
Medicamente pentru toata viata?
SIDA este o boala cronica care trebuie tratata tot timpul chiar daca tratamentul este dificil de urmat. Este nevoie de noi medicamente, mai eficiente care sa fie mai bine tolerate pe plan cardio-vascular. Se incearca descoperirea de noi medicamente antivirale care sa impiedice multiplicarea virusului. In present se experimenteaza un vaccin terapeutic pentru stimularea sistemului imunitar al pacientilor.
NOU! Vaccin impotriva SIDA?
Fabricarea unui vaccin contra SIDA este foarte grea. Multe echipe de cercetatori muncesc sa-l descopere, dar este imposibil sa prezicem momentul cand vor reusi!