Metafora leului nu se refera mereu la putere si noblete. Uneori ragetele infioratoare pot fi relationate cu activitati profund umane: certurile generate de gelozie, discutia de… demisie sau sforaitul. De aceasta data ne vom opri asupra sforaitului, sinistra orchestra nocturna generatoare de probleme in toate aspectele vietii.
Care este mecanismul ce provoaca haosul nocturn?
- Uneori, muschii limbii, ai gatului si ai planseului bucal se relaxeaza atat de puternic in timpul somnului incat caile aeriene superioare se ingusteaza, producand astfel sforaitul.
- Inaintarea in varsta, obezitatea, tranchilizantele, dormitul pe spate, care produce implicit ingustarea cailor respiratorii prin alunecarea limbii si consumul ridicat de alcool sunt cauze importante.
- Sforaitul poate fi ereditar, poate insoti diverse afectiuni neurologice sau poate fi incurajat de diverse particularitati anatomice (mandibula mai mica, usor retrasa, dimensiunea limbii, arhitectura palatului moale – zona moale din “cerul gurii”, morfologia omusorului, deviatia de sept nazal, forma rotunjita a capului, circumferinta gatului mai mare de 43 cm).
Sforaitul este o boala
Sforaitul este o boala si nu un moft. Tulburarile de respiratie din timpul somnului pot duce de la cresterea riscului pentru accidente cardiovasculare, hipertensiune, pana la cresterea riscurilor de accidente rutiere cauzate de oboseala, lipsa de atentie si atenuarea reflexelor din cauza calitatii indoielnice a somnului.
Dincolo de „muzicalitate”, o boala a cuplului
Problemele date de sforait nu se opresc din pacate la nivelul starii de sanatate fizica a indivizilor. Ele afecteaza si relatiile dintre ei, cu precadere in cadrul cuplului prin irascibilitatea pe care o declanseaza, tensiunile care vin din lipsa somnului si de frustrarile conexe. Uneori oamenii gasesc ca solutie separarea dormitoarelor. Aceasta nu face decat sa duca la pierderea sentimentului de intimitate si la acumularea unor resentimente ce se vor elibera tot prin separare in final.
Exista speranta
Pentru tratarea sforaitului este important insa ca pacientul sa isi schimbe regimul alimentar, sa renunte la fumat, la alcool, la mesele tarzii in noapte si la kilogramele in plus. In situatiile cu cauze organice solutia vine din partea chirurgiei. Pentru ameliorarea simptomelor se poate apela insa la o serie de produse eliberate fara prescriptie din farmacii. In acest sens exista plasturii „Respiri usor”, benzi nazale adezive care maresc fluxul de aer ce ajunge in plamani si amelioreaza congestia nazala.
Statistica: Sforaitul afecteaza peste 40% dintre adulti. La 25% dintre acestia sforaitul a devenit cronic.
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie