Cand esti copil, razi de modul in care parintii se tachineaza pe vesnic prezenta tema a sforaitului. Mai tarziu il auzi si tu in dreapta ta si brusc nu ti se mai pare la fel de amuzant. Te trezesti nervoasa si iti vine sa il certi si nu ai cum. Nu e ca si cum sforaie intentionat. Si cand iti incepi ziua cu o cearta inca din proaspetii zori ai zilei, dublata de lipsa odihnei de peste noapte, ai tendinta sa iti pastrezi tonul tafnos si cand te suna la pranz sa iti spuna pofta buna.
Ai sa razi, stiu. Desi pare hilar, numeroase cupluri si familii s-au destramat din cauza sforaitului. Nu e lucru usor sa treci cu fruntea senina peste zeci si zeci de nopti incretite de nesomn. Si sa ne intelegem, problema nu ii afecteaza numai pe barbati? In mare masura femeile trec prin aceeasi situatie. Ele recunosc insa ceva mai greu. E de inteles. Sforaitul nu este chiar un simbol al feminitatii.
Care este mecanismul ce provoaca haosul nocturn?
Desi de cele mai multe ori, adanc in noapte, cand vezi ca somnul, speriat si el, nu se poate lipi de tine ai tendinta sa privesti totul ca o pedeapsa divina medicina are totusi raspunsuri clare. Sforaitul se produce la nivelul gurii si al nasului si apare de regula cand aerul intampina greutati in traversarea cailor respiratorii. Uneori, muschii limbii, ai gatului si ai planseului bucal se relaxeaza atat de puternic in timpul somnului incat caile aeriene superioare se ingusteaza, producand astfel sforaitul. Cam acesta ar fi fantasticul fenomen generator de haos nocturn. Inaintarea in varsta, obezitatea, tranchilizantele, dormitul pe spate care produce implicit ingustarea cailor respiratorii prin alunecarea limbii si consumul ridicat de alcool sunt doar cateva dintre cauzele care favorizeaza instalarea sforaitului. Si cum nu putea sa fie atat de simplu, uneori cauzele nu tin de stilul de viata, de medicatie sau pozitia din timpul somnului. Surpriza! Sforaitul poate fi ereditar, poate insoti diverse afectiuni neurologice sau poate fi incurajat de diverse particularitati anatomice (mandibula mai mica, usor retrasa, dimensiunea limbii, arhitectura palatului moale – zona moale din “cerul gurii”, morfologia omusorului, deviatia de sept nazal, forma rotunjita a capului, circumferinta gatului mai mare de 43 cm). Si daca banuiai ca in aceste conditii modificarea stilului de viata este apa de ploaie… nu vreau sa te mint. Ai dreptate. Chirurgia insa ajuta.
Sforaitul este o boala
Probabil daca nu s-ar muri din cancer ar fi destul de multi oameni care ar declara ca sunt sanatosi si ar refuza orice ajutor medical. Ce sa mai vorbim despre bietul sforait… Totusi adevarul este ca sforaitul este o boala si nu un moft. De aceea mersul la medic este un imperativ si nu numai pentru linistea ta, cel de langa sforaitor dar si pentru starea lui de sanatate. In cazurile grave, internarea este obligatorie. Aceste tulburari de respiratie produse in somn sunt responsabile de serioase probleme de sanatate: de la cresterea riscului pentru accidente cardiovasculare, hipertensiune, pana la cresterea riscurilor de accidente rutiere cauzate de oboseala, lipsa de atentie si atenuarea reflexelor din cauza calitatii indoielnice a somnului. Si daca cu ceea ce am spus nu reusesti sa convingi pe nimeni, poate ceea ce urmeaza va cantari mai mult in balanta.
Dincolo de „muzicalitate”, o boala a cuplului
Problemele date de sforait nu se opresc din pacate la nivelul starii de sanatate fizica a indivizilor. Ele afecteaza si relatiile dintre ei, cu precadere in cadrul cuplului. Persoanele care sforaie, precum si cele prinse in vecinatatea lor sunt mai iritabile, manifestand anxietate si chiar depresie. De parca traiul zilnic nu se descurca cu elementele clasice: servicul, examenele copiilor, bolile parintilor etc. Starile generate de sforait sunt de multe ori si cauzele profunde ale ruperii unei relatii. Desigur, problema nu este in sine zgomotul la care cuplul este supus in timpul somnului. Ceea ce conteaza este irascibilitatea pe care oboseala le-o da, tensiunile care vin din lipsa somnului si de frustrarile conexe. Uneori oamenii gasesc ca solutie separarea dormitoarelor. Acesta nu este insa o solutie reala. Nu face decat sa duca la pierderea sentimentului de intimitate si la acumularea unor resentimente ce se vor elibera tot prin separare in final.
Uvuloplastia este procedura chirurgicala de indepartare a tesutului in exces de la nivelul palatului moale sau al omusorului cu ajutorul laserului.
Exista sperante?
Sa recapitulam. Dupa ce te-ai vaietat indelung la toate prietenele tale de cat de tare sforaie „al tau”, este timpul sa treci la pasul urmator: mergi cu el la medicul ORL-ist. Mai nou, diagnosticarea se face printr-o monitorizare a somnului ce intentioneaza sa determine contractarea muschiilor din zona tesutului care, prin vibratie, produce zgomotul parca desprins din tenebrele infernului, pe care toti il cunoastem sub denumirea de sforait. Deci nu doare (uneori si acesta este un argument puternic). Daca boala nu a ajuns inca intr-o faza grava, exista si tratamente nechirurgicale. Floare la ureche zici? Desigur, daca nu ti se pare complicat sa il convingi sa isi schimbe regimul alimentar, sa renunte la fumat, la alcool, la mesele tarzii in noapte, si la kilogramele in plus care il clasifica lejer ca obez. Abia astepti sa ii spui, nu? Desi eficacitatea lor nu este izbitoare, este posibil ca pentru cazurile usoare medicul sa recomande si anumite creme lubrifiante pentru gat. Insa oricat de slab atragatoare ar parea, cand lucrurile scapa de sub control, aparatele dentare si chirurgia (uvuloplastia) raman solutiile finale pentru un somn linistit in doi.
Circa 40% din populatie sforaie ocazional si 25% dintre oameni sforaie cronic.
45 % dintre europeni sufera din cauza sforaitului.
Pentru un sfert dintre acesti oameni, sforaitul s-a cronicizat.
Consultant: Dr. Maria Deleanu,
Medic medicina de familie