Sfecla rosie tine hipertensiunea sub control

beneficiile sfeclei rosiiCu gustul sau dulceag si culoarea sa placuta, sfecla rosie este de ajutor in nenumarate probleme de sanatate. Majoritatea beneficiilor rezulta din nivelul neobisnuit de nitrati pe care ii contine, de 20 de ori mai mult fata de restul legumelor, si care, desi au fost de mai multe ori blamati, se pare ca micsoreaza de fapt hipertensiunea arteriala.

 

Un studiu realizat in anul 2010 de expertii Universitatii Queen Marry din Londra a descoperit ca un pahar de suc de sfecla rosie de 250 ml pe zi scade dramatic hipertensiunea arteriala pentru mai multe ore. Daca sfecla rosie s-ar consuma pe scara larga, expertii spun ca s-ar putea observa o scadere cu pana la 10% a deceselor survenite in urma bolilor cardiovasculare.

 



Sfecla rosie – alegerea sportivilor

 

Studiile efectuate de catre cercetatorii Universitatii din Exter au demonstrat nu numai faptul ca nitratii scad hipertensiunea arteriala, ci imbunatatesc si rezistenta la efort. In urma unor analize, s-a concluzionat ca adultii care consuma 500 ml de suc de sfecla pe zi pot face cu 16% mai mult exercitiu fizic. Nitratii lucreaza in sinergie cu ceilalti antioxidanti pe care sfecla ii contine, pentru a reduce nivelul de oxigen necesar muschilor, ceea ce le permite sa lucreze mai eficient, intarziind aparitia oboselii.

 

Sfecla rosie ajuta creierul

 

Nitratii din sfecla rosie mentin sanatatea creierului, potrivit unui analize desfasurate in cadrul Universitatii Wake Forest din Carolina de Nord. Consumand sfecla rosie, se pare ca este stimulat fluxul sanguin. Sfecla rosie contine, de asemenea, acid folic, aproximativ 75% din doza zilnica recomandata, jucand un rol deosebit de important in ceea ce priveste boala Alzheimer. Atunci cand o persoana incepe sa inainteze in varsta, exista anumite zone ale creierului care primesc mai putin sange, si astfel apar boli specifice, precum tulburarile de memorie, dementa etc.

 

shutterstock 43639657Sfecla rosie este bogata in fibre

 

Sfecla rosie este bogata in fibre si tocmai de aceea este recomandata impotriva problemelor digestive. 100 de grame de sfecla rosie (cam trei sfecle mici) ajuta la reglarea tranzitului intestinal, continand si o substanta numita betaina ce ajuta la normalizarea secretiei de acid gastric. In plus, este indicata si in anumite boli ale ficatului, contribuind la detoxifierea acestui organ.

Daca nu stiai, sucul de sfecla protejeaza celulele hepatice, regenerandu-le. Betacianina, pigmentul care ii da culoarea rosie, este un fitonutrient al acestei legume radacinoase care ne mentine sanatosi. Un alt studiu efectuat de catre specialistii Universitatii Howard din Washington, Statele Unite, a constatat ca betacianina incetineste dezvoltarea tumorilor cu 12.5% cand vorbim despre celulele cancerului de prostata si san.

Sfecla rosie este scazuta in calorii, exista o multime de posibilitati pentru a fi consumata, si se pare ca este foarte populara. In vremurile de demult era utilizata pentru a trata febra, constipatia, ranile, problemele pielii si era folosita, de asemenea, ca afrodisiac. Nu uita ca sfecla rosie contine potasiu, magneziu, fier, vitaminele A, B6, C, proteine, antoxidanti, fibre solubile. Tie cum iti place sa consumi sfecla?

 

Text: Ruxandra Raica