Românii au anumite superstiţii, la început de an, când e vorba de fericire şi prosperitate. Însă, dacă tu nu eşti o fire superstiţioasă, următoarele sfaturi te pot ajuta să ai un 2020 mai fericit. Gândirea pozitivă şi optimismul te pot ajuta să treci cu mai puţin stres peste perioadele dificile din acest an.
În primul rând, gândeşte-te la etapele dificile ale lui 2019 şi încearcă să vezi părţile pozitive care au rezultat de pe urma lor. Consideră că orice lucru rău care ţi se va întâmpla în 2020 va avea o urmare pozitivă, într-un final. O experienţă neplăcută te poate maturiza şi te poate învăţa lucruri noi, sau poate ajuta alţi oameni, chiar dacă pe tine te-a întristat.
Martin Seligman, cercetător în domeniul psihologiei pozitive, afirmă că fericirea este compusă din trei elemente: plăcere, integrare şi semnificaţie. Mai exact, plăcerea se referă la sentimentele pozitive pe care le ai, integrarea – la capacitatea de a interacţiona conform dorinţelor tale cu cei din jurul tău, iar semnificaţia – puterea de a da acţiunilor tale, muncii de exemplu, un sens cât mai înalt.
Pe fondul acestor informaţii, am realizat o listă cu sfaturi pentru a te menţine fericită întregul an:
Visează!
Să visezi nu costă şi îţi dă speranţă. Dacă un vis îţi este omorât, construieşte un altul nou şi crede în el.
Fii ambiţios!
Indiferent de circumstanţe, omul ambiţios va avea întotdeauna de câştigat.
Zâmbeşte!
Zâmbeşte oricând persoanelor din jurul tău. Zâmbeşte la serviciu, pe stradă, vecinilor, tuturor oamenilor pe care îi întâlneşti. Nu ridica vocea şi ajută-i pe ceilalţi cu un sfat pozitiv.
Călătoreşte!
Fie că ai economii pentru vacanţe în afara ţării, fie că nu-ţi permiţi decât plimbări în natură, profită de weekend-uri, ieşi din casă şi relaxează-te alături de persoane care te binedispun.
Oferă cadouri şi împarte bucurie oamenilor dragi şi supăraţi!
Cum spuneam şi la început, poţi oferi un sfat pozitiv celui apropiat ţie, care trece printr-o perioadă grea a vieţii lui sau îi poţi oferi o ciocolată, o floare, ca să-l înveseleşti.
Dansează sau pictează!
Fă o artă care îţi bucură sufletul sau te relaxează. Poţi dansa, picta, îngriji sau aranja flori, sau poţi încerca să faci origami.
Ignoră bârfele şi vorbele răutăcioase ale celorlalţi!
Pentru a te împăca cu tine însăţi şi pentru a nu intra în depresie, nu da atenţie vorbelor urâte despre tine şi prietenii tăi. Dacă eşti martoră la astfel de discuţii, încearcă să schimbi subiectul şi du conversaţia către o parte pozitivă.
Text: Bettina Cristea
Foto: Freepik