Perioada imediat dupa nastere este una destul de sensibila pentru proaspetele mamici. Ele trebuie sa se acomodeze cu noul statut si sa invete sa ingrijeasca corect nou-nascutul, apeland la sfaturile medicului pediatru sau neonatologului. Exista mai multe aspecte pe care mamicile trebuie sa le ia in calcul si, in aceeasi masura, nu trebuie sa-si neglijeze nici propriul corp in perioada alaptarii. Alaptarea este o etapa foarte importanta, dar proaspata mamica nu trebuie sa-si faca griji daca la inceput va fi mai greu.
Ingrijirea nou-nascutului
In primele saptamani de viata, mamica trebuie sa fie atenta la cordonul ombilical al bebelusului, iar zona din jurul cordonului trebuie curatata cu ajutorul unui prosop moale prin tamponare si cu apa calduta. Scutecele trebuie schimbate cam de 8 ori pe zi, in functie de necesitati, iar dupa schimbarea scutecului, se folosesc servetele umede cu formule special create pentru pielea nou-nascutului. Camera in care doarme trebuie sa-i asigure toate conditiile de care are nevoie: sa fie curata, aerisita, sa patrunda soarele, temperatura sa fie optima, iar mobila cat mai putina pentru a nu reprezenta un mediu propice pentru acarieni, alergeni etc.
Secretiile nazale care il deranjeaza pe bebelus trebuie indepartate cu ajutorul unui aspirator nazal fabricat dintr-un material moale si flexibil pentru ca cel mic sa poata respira fara probleme; dispozitivul trebuie curatat si dezinfectat, la fel trebuie sa se intample cu toate obiectele noi cu care cel mic vine in contact. Ochii se curata cu ser fiziologic, unghiile se taie cu atentie pentru ca bebelusul sa nu se zgarie, iar programul lui trebuie respectat.
Importanta alaptarii
Laptele matern reprezinta alimentatia de baza a nou-nascutului in primele luni de viata. Contine vitamine si nutrienti de care organismul celor mici are nevoie, dar si substante care ii protejeaza de anumite boli, infectii etc. Academia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata, desi alaptarea este benefica pe orice perioada, oricat de scurta. Copiii hraniti cu lapte matern sunt mai feriti de alergii. Exista studii care leaga alaptarea de dezvoltarea cognitiva si se pare ca bebelusii alaptati sunt mai feriti de obezitate la maturitate. Pentru mamici, alaptarea poate reduce nivelul de stres si riscul de depresie post-partum. Si acestea sunt doar cateva dintre beneficiile alaptarii, dintr-o lista lunga.
Dar, in faza initiala a alaptarii, mama nu trebuie sa uite un aspect important, si anume acela ca pot aparea iritatii la nivelul sanilor. Tocmai de aceea, ea trebuie sa foloseasca tampoane pentru sani cu efect antibacterian care sa impiedice raspandirea bacteriilor. Acestea sunt invizibile pe sub haine, au o forma anatomica si permit pielii sa respire. In plus, reprezinta un fel de bariera adecvata de protectie a sanului.
Text: Ruxandra Dumitrescu