Regimul de viata al unei femei care doreste sa ramana insarcinata nu difera de stilul de viata normal. Insa o dieta echilibrata, corelata cu miscarea si sportul, care elimina stresul, este o conditie necesara obtinerii unei sarcini.
Evitarea noptilor pierdute, a surmenajului si oboselii excesive, combaterea acestora cu programe de recreere in aer liber sau implinirea unor hobby-uri cresc si mai mult sansele punerii în practica a aspiratiilor de a deveni mamica.
Analizele indicate inainte de sarcina sunt cele uzuale, la care se adauga o serie de investigatii specifice pentru a evalua capacitatea viitoarei gravide de a ramane insarcinata,
de a depista precoce si trata eficient unele afectiuni care ar putea fi cauza de sterilitate si de a detecta anumite boli care ar putea duce la pierderea sarcinii. Aceste analize sunt indicate si adaptate fiecarui caz in parte, in functie de particularitatile acestuia.
Regim de viata linistit
Pe perioada sarcinii, regimul de viata al gravidei va fi adaptat in functie de varsta sarcinii si eventualele patologii asociate. Sunt indicate plimbarea in aer liber, inotul, ciclismul, gimnastica pentru gravide adaptata special nevoilor de miscare ale acestora. Pe langa plimbatul in aer liber si inot, exista programe de educatie si intretinere fizica special dedicate gravidelor si lauzelor. Aceste programe se desfasoara sub supravegherea kinetoterapeutilor si sunt recomandate pentru a preveni excesul ponderal care apare frecvent la gravide, precum si pentru a asigura reintegrarea sociala si profesionala a acestora. Exercitiile fizice se recomanda a fi facute pe toata perioada sarcinii, ele variind in functie de varsta sarcinii si de eventualele patologii asociate acesteia. Se recomanda o dieta echilibrata, bogata in proteine de buna calitate, fibre, vitamine, electroliti si evitarea exceselor de orice fel.
Kilograme in plus in sarcina
Desi nu exista un ideal, acest aspect variind in functie de fiecare femeie in parte, putem spune ca un surplus de 10 kg, maximum 15 kg este ideal, in functie de greutatea pe care o are gravida la inceputul sarcinii si de patologia preexistenta. Cat despre transformarile dermatologice, in sarcina apare hiperpigmentarea liniei albe la nivelul abdomenului, a areolelor mamare si organelor genitale externe, hiperpigmentarea la nivelul fetei – asa-numita „masca de sarcina”, toate acestea fiind accentuate de expunerea la soare si disparand dupa nastere.
Tratamente hormonale
Tratamentele hormonale administrate inainte sau in timpul sarcinii pot avea efecte benefice daca exista un dezechilibru hormonal care se poate astfel trata. Administrarea lor poate preveni o evolutie nefavorabila a unei sarcini. În cadrul consultului preconceptional se pot depista eventuale disfunctii hormonale care pot fi tratate. Tratamentele hormonale pot fi, de asemenea, indicate în unele cazuri de infertilitate.
Contactul sexual nu este contraindicat
Contactul sexual nu este contraindicat in sarcina cu evolutie normala, cu mentiunea ca poate fi restrictionat in anumite situatii pentru a preveni eventuale avorturi spontane sau nasteri premature. Mentionam ca sperma, prin continutul ei, poate declansa cotractiile uterine. La sase saptamani de la nastere contactul sexual poate fi reluat. O viitoare sarcina poate aparea dupa prima menstruatie, sansele fiind foarte mici pe toata perioada alaptarii la san.
Analize recomandate
In trimestrul I, pe langa analizele uzuale de sange, se efectueaza o serie de analize particulare pentru depistarea unor stari patologice care ar putea pune sarcina in pericol plus doua ecografii, una de confirmare a sarcinii si una morfologica la sfarsitul trimestrului. În trimestrul II, în jurul varstei de 21saptamani, se face o alta ecografie de morfologie fetala, iar in trimestrul III, un set de analize pregatitoare pentru nastere si o alta ecografie in jurul varstei de 32 de saptamani. Frecventa ecografiilor efectuate in sarcina, precum si numarul si frecventa analizelor efectuate variaza in cazul sarcinilor cu risc obstetrical crescut in functie de fiecare caz in parte.
Cate tipuri de nasteri exista in Romania
Nasterea spontana pe cale vaginala, nasterea instrumentala pe cale vaginala, nasterea prin operatie cezariana, nasterea in apa, fiecare cu indicatiile si contraindicatiile ei, in functie de statusul fiziologic al mamei si al fatului, precum si patologiile asociate acestora. Pe parcursul dispensarizarii gravidei se evalueaza toti acesti factori de risc si, in functie de ei, obstetricianul stabileste modalitatea de nastere, tinand cont atat cat este posibil si de dorinta pacientei.
Medic specialist obstetrica-ginecologie
Maternitatea Regina Maria a CMU