Vaccinul ramane cel mai eficient mijloc de prevenire a gripei. Ce trebuie sa faci daca ai uitat sa te vaccinezi? Cum sa scapi de virus? Daca o persoana din grupul dumneavoastra este gripata posibilitatea sa va molipsiti este mare. Se transmite usor prin picaturile de saliva din stranut sau tuse. Persoana infectata poate fi contagioasa fara ca ea sa stie. Transmite virusul in 24 de ore inainte de aparitia simptomelor si ramane sursa de contaminare mai multe zile. Un copil este infectat timp de 7 zile, iar un adult 5 zile.
Pentru a nu lua gripa este suficient sa limitati contactul cu persoana bolnava. Daca copilul este bolnav, evitati sa-l trimiteti in vizita la bunica daca ea nu este vaccinata. In perioada de epidemie ar fi sa nu iesiti din casa – usor de zis, greu de facut. Evitati mijloacele de transport in comun, locurile publice, spatiile aglomerate. Epidemia de gripa dureaza 6 -7 saptamani. Ea apare in perioada septembrie – martie.
Beneficiile vaccinului
Vaccinul confera o imunitate de 10 -11 zile dupa injectie. Este bine tolerat (uneori apare reactie locala. Atentie! Persoanele alergice la proteinele din ou trebuie sa evite vaccinul. Compozitia sa se schimba in fiecare an in functie de tipul gripei. Cercetarile au demonstrat ca nu este un pericol sa te vaccinezi mai multi ani consecutiv. Vaccinul nu protejeaza 100%!
O persoana vaccinata care intra in contact cu virusul si poate dezvolta “sindromul gripal” (oboseala, febra, tuse). Daca nu doriti sa va vaccinati va puteti proteja cu medicamente antivirale. Nu este solutia miracol. Aceste medicamente nu protejeaza contra virusilor.
Vaccinul – de ce?
Vaccinul antigripal se acorda gratuit cu avizul medicului de familie pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani si copii.
Conform programului Ministerului Sanatatii se efectueaza vaccinarea antigripala gratuita cu prioritate la urmatoarele grupe:
1. grupe cu risc inalt de complicatii datorate gripei:
– adultii si copiii din institutii de ocrotire gratuita;
– adultii si copiii cu afectiuni pulmonare, cardiovasculare, disfunctii renale, diabet zaharat;
– ersonae de toate varstele infectate cu virusul imunodeficientei umane;
– persoane cu varsta mai mare de 65 de ani.
2. grupe care pot transmite gripa:
– medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar;
– salariatii institutiilor de ocrotire si ai unitatilor de bolnavi cronici;
– persoanele care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor cu risc inalt de complicatii.