Nu stim daca dragostea trece prin stomac, dar fericirea sigur are drum pe acolo. Nu degeaba devenim binedispusi dupa ce mancam. S-a constatat ca 95% din secretia de serotonina din organism se produce prin tractul digestiv. De aceea, este important sa avem grija de sistemul nostru digestiv, pentru a ne imbunatati atat sanatatea, cat si starea de spirit.
Mesteca incet si bine!
Masticatia are un rol foarte important in procesul de digestie. Pentru ca alimentele sa nu ne faca rau si sa se digere mai bine, este important sa mancam incet si sa mestecam foarte bine. Saliva are capacitatea de a omori eventualele bacterii din alimente si ajuta la descompunerea carbohidratilor. Daca nu mestecam cum trebuie, stomacul trebuie sa depuna efort suplimentar pentru a digera mancarea, asa ca primul pas al unei digestii bune este, cu siguranta, masticatia.
Elimina din dieta zaharul, carbohidratii si toxinele!
Cercetarile au aratat ca un intestin permeabil sta la baza afectiunilor autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multipla, boala celiaca, artrita reumatoida, eczemele, psoriazisul sau sindromul colonului iritabil. Persoanele cu intestin permeabil nu au o bariera intestinala care sa impiedice patrunderea toxinelor, a microbilor si a mancarurilor nedigerate in organism. Astfel, reactia de aparare a corpului devine exagerata, pentru ca sistemul imunitar nu mai diferentiaza particulele straine sau amenintatoare de cele inofensive. Flora intestinala este distrusa, de obicei, de consumul de antibiotice, de carbohidrati, zahar si mancaruri procesate, de toxinele din dieta, de stresul cronic sau de infectiile cronice. De aceea, un prim pas pentru refacerea florei intestinale este eliminarea toxinelor din dieta: renuntarea la preparatele tip fast-food, la carbohidrati, la consumul de zahar excesiv sau de uleiuri procesate.
Consuma alimente cu fermenti!
Apoi, este necesar sa introducem in dieta alimente cu fermenti, cum ar fi iaurtul sau chefirul, sau legume care contin amidon. Vegetalele care ne ajuta cel mai mult in restabilirea florei intestinale sunt: cartofii dulci, bananele, afinele, broccoli, anghinarea, semintele, dar si muraturile. Dupa ce am facut schimbarile in alimentatie, trebuie sa investigam daca la baza acestor probleme nu stau anumiti paraziti intestinali, prin efectuarea unor analize, urmate de un tratament adecvat, daca este cazul. Trebuie sa tinem minte ca un intestin permeabil nu are intotdeauna manifestari de disconfort digestiv. Uneori, acesta se manifesta sub forma unor alergii, probleme ale pielii si metabolice, depresie sau afectiuni autoimune.
Bea apa cu lamaie!
Hidratarea este, de asemenea, esentiala in imbunatatirea sanatatii digestive. Pe langa apa simpla pe care o bem, putem consuma zilnic cate un pahar de apa cu lamaie sau cu o lingurita de otet. Lamaia, de exemplu, are o compozitie asemanatoare salivei, astfel ca ajuta la imbunatatirea digestiei, stimuland secretia de bila, dar si la eliminarea toxinelor din organism.
Ia probiotice si tine stresul departe de tine!
Un ajutor pe care medicina ni-l pune la dispozitie pentru imbunatatirea sanatatii digestive sunt probioticele. Acestea sunt bacterii „bune” care ajuta la refacerea florei intestinale. Le putem introduce in dieta noastra daca observam ca avem probleme digestive.
In final, nu trebuie sa ignoram efectele stresului asupra sanatatii digestive. Acesta creste secretiile gastrice, motilitatea (aparand contractii intestinale anormale si spasme), afectandu-ne, uneori iremediabil, sanatatea digestiva. De aceea, este important sa apelam la tehnici de relaxare si gestionare a stresului de fiecare data cand simtim ca acesta pune stapanire pe noi.
Farmacistii Catena recomanda produsul Linex Forte. Daca doresti sa-ti imbunatatesti digestia, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar pe baza de probiotice Linex Forte! Mai multe detalii despre produse gasiti aici.
Text: Bianca Badescu