Sfaturi pentru a preveni candidoza

candidoza

Întotdeauna a fost mai bine să lucrezi pe prevenție decât să combați! Candidoza este cât se poate de neplăcută în special pentru o femeie. Studiile arată că 3 din 4 femei sunt afectate, cel puțin o dată în viață, de această infecție din zona intimă.

Apoi, candidoza este foarte probabil să revină și se poate dezvolta în diferite zone ale corpului. Cauzată de o ciupercă, această infecție este frecvent întâlnită, așa că, dacă vrei să fii informată, citește acest articol pentru a afla ce ai de făcut, întâi de toate, pentru prevenție.



Candidoza – ce este și cum se manifestă?

Este o infecție care poate fi declanșată de peste 200 de specii de ciuperci (Candida). Ei bine, ea este tratabilă, dar problema este că sunt șanse mari să recidiveze dacă nu a fost tratată corect. Această infecție fungică este cel mai adesea produsă de Candida Albicans și întâlnită des în zona intimă. Este o ciupercă ce se regăsește alături de alte microorganisme din tubul digestiv, pe piele sau mucoase, chiar și în flora vaginală.

La copii, infecția este întâlnită la nivelul gurii, dar se poate dezvolta și la nivelul pielii, zona unghiilor, de exemplu, în cazul bărbaților. Apelând la prevenție ea poate fi evitată o lungă perioadă de timp.

Candidoza nu este o infecție considerată a fi cu transmitere sexuală tocmai pentru că o pot dezvolta și femeile care nu au activitate sexuală. Pe de altă parte, șansele de a o dezvolta cresc atunci când începe viața sexuală activă.

Este important să ai în vedere elemente de prevenție, dar trebuie să știi că această infecție fungică se dezvoltă în cadrul unui dezechilibru bacterian.

Simptome pe care le poate aduce candidoza

Flora bacteriană conține Candida căci este o bacterie bună care se regăsește în mai multe zone fără să creeze probleme. Candidoza vaginală apare însă, atunci când sistemul imunitar este slăbit și sunt provocate dezechilibre în flora bacteriană vaginală. Iată posibile simptome:

  • Iritație,
  • Scurgeri și prurit, secreții albe și vâscoase,
  • Usturime și durere la urinare,
  • Problemele digestive,
  • Senzație de arsură la nivelul vulvei,
  • Mâncărime adesea greu de suportat,
  • Lipsa lubrifierii în actul sexual și durere.

Unele dintre simptome se întâlnesc și în alte afecțiuni intime, identifică problema și încearcă să păstrezi un echilibru bacterian.

Sfaturi de prevenție în fața candidozei

Sunt o mulțime de factori care pot deregla flora bacteriană: începând de la sistem imunitar slăbit, tratamente cu medicamente sau antibiotice, administrarea de contraceptive sau dispozitive cu hormoni, diabetul, sarcina, viața sexuală activă și până la alimentație nesănătosă și alcool sau chiar stres. Pentru o bună prevenție trebuie să le ai în vedere pe toate iar în cazul în care candidoza își face apariția să acționezi imediat.

Iată ce poți face pentru a o evita:

1.     Grija în alimentație, primul pas în prevenție

Aceasta îți va susține, datorită nutrienților, sistemul imunitar puternic. Apoi, vei susține în acest fel echilibrul florei microbiene. Candidoza nu-și va face apariția în echilibru bacterian și, te poți baza pe alimente precum iaurtul, brânzeturi fermentate, kefir pentru că acestea aduc probiotice.

2.     Îngrijirea și sănătatea pielii

Evită mediile umede căci candidoza le adoră atât în zona intimă cât și a picioarelor. De asemenea, menține curată pielea și uscată. Igiena orală este esențială în prevenirea candidozei bucale! Spală mâinile și picioarele des, în special vara și mai ales dacă transpiri. Schimbă repede hainele umede, după ce ai fost la sală. În timpul menstruației, schimbă regulat absorbantele sau tampoanele și evită-le pe cele parfumate. Spălăturile vaginale nu sunt recomandate pentru că îndepărtează bacteriile bune.

3.     Îngrijește tractul uro-genital

Candidoza se poate dezvolta și dacă ești o persoană care preferă băile dese, îndelungate, în apă fierbinte. Hidratează-ți pielea într-un mod sănătos, dar reține că este mai important să ai organismul hidratat iar zona intimă curată și uscată.

4.     Evită candidoza apelând la probiotice atunci când iei antibiotice

Ia antibiotice doar dacă este nevoie și numai la recomandarea medicului. Antibioticele inhibă flora bacteriană și o dezechilibrează ceea ce te poate predispune la infecția vaginală.

5.     Ține diabetul sub control pentru prevenție

Dacă ai diabet, este important ca glicemia să fie ținută în valori normale, măsoară-ți glicemia și ia măsurile recomandate de medicul tău pentru a o echilibra. Nu ignora acest aspect pentru că predispoziția este mai mare decât la femeile fără diabet.

6.     Evită hainele strâmte pentru a preveni candidoza

Sau cel puțin poartă-le mai rar și pentru scurt timp. Pielea are nevoie să respire iar hainele strâmte limitează aerul plus că dacă este cald vei transpira mai tare.

7.     Atenție la contraceptive

Și dezechilibrul hormonal poate încuraja candidoza. Urmărește ca cele pe care le alegi să nu aibă conținut mare de estrogen. Corpul are tendința de a diminua progesteronul și în timp, se întâmplă ca estrogenul să fie mai mult, dacă îl aduci și prin contraceptive sau sterilet va domina crescând riscul de infecție.

8.     Susține-ți sistemul imunitar și gestionează stresul

Cea mai bună prevenție este să ai un sistem imunitar bun și echilibru în bacteriile din corp. De asemenea, este important să gestionezi factorii de stres și să nu stai prea mult timp în stres. Aici te ajută alimentația bogată în vitamine și minerale, legume, fructe și sportul.

Candidoza avansată poate duce la complicații precum extinderea infecției în sânge și, respectiv la organe importante, motiv pentru care este important să fie tratată corespunzător dacă apare. În cazul unei femei însărcinate această infecție poate crește riscul de naștere prematură sau avort spontan și, nu în ultimul rând poate fi transmisă copilului la naștere.