Internshipul sau stagiul de practica reprezinta o forma de educatie prin munca ce ii ajuta pe cei care doresc sa dobandeasca experienta in domeniile studiate. Stim cu totii ca, la ora actuala, sistemul de invatamant se axeaza mai mult pe partea teoretica si mai putin pe cea practica. Tinerii care ies de pe bancile facultatilor au teoria bine pusa la punct, insa uneori partea practica ii poate pune in dificultate. Tocmai de aceea foarte multe companii ofera tinerilor aceste stagii de practica la sfarsitul carora cei mai bun raman, iar cei mai putin buni incearca in alta parte.
Beneficii materiale versus experienta profesionala
Orice tanar isi doreste sa profeseze in domeniul pe care l-a studiat, insa inceputul de cariera este intotdeauna o provocare. Cu toate acestea, exista tineri care refuza anumite oferte de angajare sau programe de training deoarece considera ca remuneratia nu se ridica la nivelul companiei sau nu este pe masura valorii pe care considera ca o aduc. Adesea, ei se plang ca le este foarte greu sa isi gaseasca un job stabil si ca li se cere experienta fara a li se oferi posibilitatea de angajare. Solutia pentru toti acesti tineri ar fi un stagiu de practica in cadrul caruia sa dobandeasca experienta, sa faca cunostinta cu probleme care pot aparea intr-un colectiv, cu tipurile de colegi care pot exista, cu situatiile de tensiune, cu deadline-urile etc.
Viitorul profesional
Un stagiu de practica te introduce in adevaratul sens al cuvantului in situatiile reale care pot aparea la serviciu in domeniul pe care ti-l doresti. Vei interactiona cu profesionisti, vei avea acces la situatiile reale si, in plus, nu uita de programul flexibil care iti va permite sa faci si alte lucruri: sa te intalnesti cu prietenii, sa pleci in excursii si sa te preocupi si de alte aspecte care sa te ajute sa te dezvolti. Arata-te entuziasmat pentru ca atitudinea este foarte importanta printre noii colegi si da-ti tot interesul, deoarece aceasta este o dovada ca iti doresti sa ramai in compania respectiva pentru o perioada nedeterminata de timp. Pentru viitorul tau profesional, o astfel de atitudine este foarte importanta, mai ales pentru a-ti incepe cariera cu dreptul.
Identificarea obiectivelor si indeplinirea lor
Este foarte important ca la inceput de cariera, sa-ti setezi anumite obiective de la care sa nu te abati, indiferent de obstacolele care pot aparea. Colegi rautaciosi care incearca sa iti puna bete in roate, situatii care par foarte greu de depasit… par a ingreuna perioada de internship si par a-ti spulbera sansele de angajare. Nu uita insa ca fiecare pas trebuie bine gandit deoarece reprezinta o introducere catre parcursul tau profesional, ce poate fi unul de succes sau unul mai putin reusit. Dezvoltarea relatiilor profesionale reprezinta din nou un lucru foarte important deoarece, pana la urma, oamenii sunt principala resursa. Ai nevoie sa-i cunosti pe cei din jurul tau, fa-i sa te observe, intreaba tot ceea ce nu intelegi si gandeste-te ca un start bun poate insemna o cariera frumoasa.
Text: Ruxandra Raica