Daca avem un partener nou pe care nu-l cunoastem este important sa ne protejam cand avem raporturi sexuale pentru a evita printre altele bolile cu transmitere sexuala, dar si sarcinile nedorite. In caz de neglijenta exista solutii, dar trebuie sa actionati rapid.
Un tratament de urgenta
In cazul unui comportament riscant trebuie sa mergeti intr-un centru specializat sau la un spital de urgenta in cel mult 48 de ore de la raportul sexual neprotejat. Puteti beneficia de un tratament de urgenta bazat pe medicamente. Conditia esentiala este sa actionati rapid pentru a se diminua riscul de infectie. Atentie! Medicii avertizeaza ca tratamentul nu este simplu, asemenea pilulei de a doua zi. Efectele sale secundare nu sunt de neglijat. Trebuie sa se tina seama de tipul raportului sexual (vaginal, anal, oral). Fiecare pacient reprezinta un caz particular. Trebuie sa se stie ca probabilitatea contaminarii in cazul unui raport hetero-sexual este unul la o mie. Totul trebuie sa fie chibzuit! Cel mai bine este sa se evite contactele sexuale ocazionale si sa utilizeze prezervativul, singura protectie contra Hepatitei B, herpesului si altor boli cu transmitere sexuala.
Ce trebuie sa stiti despre SIDA
1. Nu exista nici un vaccin contra SIDA.
2. Tratamentele propuse intarzie evolutia maladiei, dar nu o vindeca.
3. Virusul este prezent in sange, sperma, secretiile vaginale si laptele matern.
4. Virusul se transmite prin injectii sau prin contactul mucoasei cu secretiile sexuale sau sange.
5. A imbratisa un seropozitiv sau a bea din paharul sau nu prezinta nici un pericol.
6. Tratamentul de urgenta nu exclude efectele negative. Se aplica doar in cazurile in care riscul de contaminare este ridicat.