Intr-una din serile trecute, am fost invitati la o sesiune de “live cooking” in cadrul restaurantului Zen Sushi din Dorobanti, unde chef Irinel Birjaru ne-a pregatit doua preparate speciale, pline de savoare. Spectacolul nu a lipsit, mai ales ca in centrul atentiei a fost plita incinsa pe care preparatele flambate au aratat mai mult decat interesant. Totul a fost asezonat cu cate un pahar de vin alb, rosu sau rose… dupa gust.
Am gustat:
Fructe de mare si peste la gratar cu legume
Ingrediente:
– creveti Black Tiger;
– scoici Saint Jacques;
– somon;
– legume: dovlecei, vinete, ardei, ceapa, ciuperci.
Legumele au fost preparate pe gratar, fripte pe ambele parti si asezonate cu un sos din unt, sos de soia, sare, piper. Somonul a fost fript mai intai pe plita incinsa si pus apoi intr-un recipient special pentru a fierbe intr-un sos de peste. Acelasi procedeu a avut loc si in cazul fructelor de mare care au fost stropite cu vin alb, sare si piper.
Orez cu legume si muschi de vita cu usturoi
Ingrediente:
– legume: ardei gras, ceapa verde, ciuperci (maruntite);
– orez fiert;
– oua;
– carne de vita.
Legumele maruntite au fost amestecate cu orezul si cu ouale pe plita incinsa, apoi au fost adaugate ceapa verde, sarea, piperul, untul, vinul alb si sosul de soia. Muschiul de vita a fost fript pe plita incinsa cu sare, apoi s-au adaugat untul si vinul alb. Preparatul a fost flambat cu coniac si totul a fost stins cu sos de soia.
Un amalgam de gusturi si mirosuri pe care le puteti descoperi si incerca la Zen Sushi Dorobanti. Pofta buna!
Text: Ruxandra Dumitrescu