Serile de vara in activitatea hormonala

Serile de vara, mai ales in vacanta, sunt aidoma mangaierii unei poezii scrise pentru iubire, adresate sufletului care ne incalzeste sentimentele si nostalgiile.

In serile de vara, cu 40-50 minute inainte de apus, soarele de vara ne este intr-adevar prieten, radiatiile sale blande avand un efect relaxant.

Reglarea puterii de secretie
Dr. Connie M.Silvens, de la Universitatea Missouri M.C.(SUA) a descoperit in primavara anului acesta ca in zona de clima temperata din emisfera nordica radiatiile solare de seara influenteaza activ capacitatea de secretie a unor substante din creier cu rol de contor al functiilor hormonale. Acest spectru solar face ca anumite retele de neuroni din creier sa isi reajusteze capacitatea de control asupra propriei productii de dopamine, neurohormoni, chiar in controlul secretiei glandelor endocrine. Astfel se estimeaza ca o doza de 40 de minute de baie de soare de seara prin expunerea totala a intregii suprafete corporale intr-o cura de numai 10 zile ar creste vigoarea si puterea de reglare a glandelor endocrine cu 20-28%. Pentru aceasta cura de soare este nevoie de o hidratare corespunzatoare a organismului cu cel putin 3-4 litri apa minerala in cursul zilei si de o dieta saraca in zaharuri si alimente foarte sarate.

Scaderea riscului la mutatii
Aceeasi cercetatori americani condusi de Dr. Silvens descopera tot in acest an ca ultravioletele din spectrul solar din apropierea apusului contin frecvente de unda care determina sinteza unor proteine cu rol de reparare a accidentelor genetice de tip mutatii in celulele glandulare. Aceste proteine sintetizate la 70-80 minute dupa expunerea la razele de apus de soare repara 65-75% din micile mutatii la nivelul genelor care ar putea conduce la boli endocrine sau cancerizare. Cu ajutorul simularii pe calculator, dr. James Midleton (jr.) de la Universitatea South Carolina a experimentat anul acesta influentele indirecte ale radiatiilor solare aupra echilibrului hormonal uman. Endocrinologul american a sesizat ca la o expunere a pielii la soare apar modificari ale activitatii glandelor suprarenale, hipofiza si gonade (testicul si ovar).

Glanda corticosuprarenala
Aceasta isi intensifica secretia de aldosteron, dupa 1-2 ore de expunere a unor compusi chimici care se sintetizeaza in piele, sub influenta unor radiatii din spectrul ultraviolet. Acest lucru are un efect benefic pentru toti cei care au probleme de activitate a functiilor acestei glande, inclusiv asupra unor tumori maligne incipiente de corticosuprarenala. Oncologii americani au constatat ca in unele forme de cancer in stadiul T1, nedepistabil prin metode clasice, pot fi total tratate cu raze ultraviolete, de o anumita lungime de unda, cel mai frecvent intalnite intre orele 17:20 si 18:20. O data cu activarea secretiei de aldosteron, compusi asemanatori vitaminei D, determina si producerea unor hormoni (tot de tip steroid) care se pare ca ar scadea rata mutatiilor care pot declansa anumite forme de leucemie (cancer al sangelui). Aceasta ipoteza, in curs de verificare, ar putea face posibila profilaxia leucemiei, prin sedinte de ultraviolete, cu ajutorul unor lampi speciale, care emit o anumita gama de radiatii de tip solar.

Hipofiza
Hipofiza este cea mai reactiva la actiunea radiatiilor solare, datorita unor hormoni, descoperiti in hipofiza, care sunt secretati vara. Acest lucru se datoreaza in mare masura controlului glandei epifize asupra hipofizei. Toti hormonii epifizari au un ciclu de secretie, care se intinde pe durata a 14 luni, avand un maxim in anotimpul “uscat” si un minim in cel “umed”. In “anotimpul uscat”, respectiv pe continentul nostru, vara sunt secretate substante cu deosebita importanta in fiziologia hipofizei. Aceasta este supusa unui stres mai intens in partea hipotalamusului, care in mod adaptativ pregateste organismul uman pentru intrarea in anotimpul “umed” (respectiv iarna). Intregul spectru de radiatii ultraviolete revigoreaza functiile hipofizare, prin influenta epifizei care primeste mesaje de la retina ce absoarbe radiatiile solare. Investigatiile stiintifice recente ale endocrinologilor americani au scos in evidenta ca majoritatea celor care folosesc ochelari cu protectie de 100% fata de ultraviolete au multe probleme legate de controlul hipofizei asupra metabolismului. Endocrinologii americani considera ca ochelarii de soare cu protectie de numai 20-25% fata de ultraviolete sunt mult mai sanatosi pentru organism decat cei cu protectie maxima.

Influenta asupra gonadelor
Secretia normala de androgeni (testiculari) si estrogeni (ovarieni) este influentata pozitiv direct de orele de plaja, prin mai multe modalitati:
– produce vasodilatatie la nivelul glandelor sexuale, permitand un aport mai crescut de substante nutritive.
– cresterea oxigenarii testiculare si ovariene si, deci si vitalitatea celulelor secretoare de hormoni.
– activeaza patrunderea de ioni de potasiu in celulele secretoare, potasiul fiind extrem de important in functionarea normala a celulelor producatoare de hormoni steroizi sexuali.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana