Serbările de Moș – bucurie sau stres?

Acum că sărbătorile de iarnă ne bat în poartă, toate școlile și grădinițele se pregătesc intens de serbările pentru Moș. Nu există vreo doamnă educatoare sau doamna învățătoare care să nu marcheze acest moment în mod festiv!

Toate bune și frumoase, dar oare aceste serbări sunt mai degrabă un motiv de bucurie sau un motiv de stres pentru copii?

Evident că toate serbările pornesc de la cele mai frumoase gânduri, și anume de a ne bucura de copiii noștri frumoși și de momentul deosebit din calendar. Însă, uneori lucrurile se pot complica pe parcurs și nu din rea intenție, ci probabil dintr-o dorință arzătoare de a face lucrurile și mai bine, și mai spectaculoase și mai ieșite din tipare.



Serbările de Moș – o listă lungă de bifat

Ei bine, aceste serbări foarte atent gândite și foarte minuțios plănuite de cadrele didactice necesită și o listă destul de lungă ca toate piesele puzzle-ului să se armonizeze perfect. Iar această listă implică o mulțime de lucruri de făcut atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Pentru copii:

  • Trebuie să învețe rolul sau rolurile, după caz. Asta însemnând că trebuie să știe la perfecțiune poeziile, cântecelele sau momentele artistice alese de domnul sau doamna profesor, precum și dansurile aferente.
  • De multe ori, pe lângă educatorul sau învățătorul grupei / clasei, se marchează și alte momente deosebite realizate de copii de la începutul anului școlar, cu toate vor “să se laude” profesorii la ceas festiv, astfel că serbările se pot prelungi cu momentele realizate de: doamna de la dans, domnul de la karate, doamna de engleză, germană și lista de materii opționale poate curge încă mult timp de acum încolo! Nimic de spus, cu toții suntem mândri de copiii noștri, atât noi, părinții, care vrem să îi vedem făcând toate aceste “giumbușlucuri”, cât și cadrele didactice, care vor să ne arate pentru ce au muncit așa de mult în timpul orelor. Toate bune și frumoase, doar că toate aceste momente adaugă destul de mult timp desfășurării unei serbări clasice, astfel că știu serbări care au durat și 2 ore, ceea ce pentru copii este foarte obositor!
  • Trebuie să aibe costume speciale, lucru care de cele mai multe ori îi pune în dificultate pe părinți, dar cu puțină bunăvoință, toate acestea se pot rezolva foarte ușor și frumos.

Pentru părinți toate cele de mai sus se traduc în următoarele:

  • Trebuie să repeți cu copiii acasă rolurile, să te asiguri că totul este știut la perfecție.
  • Trebuie să te înarmezi cu răbdare și să ai timp pentru tot spectacolul. Mai delicat este când trebuie să stai jumătate de oră în plus și copilul tău nu este înscris la opționalul care performează pe scenă.
  • Trebuie să îți faci timp să cauți costumele necesare sau, dacă ești talentată în acest sens, să le confecționezi chiar tu!
  • În funcție de ora la care este programată serbarea trebuie să faci manevre la serviciu să poți fi prezent / ă, asta însemnând fie că ajungi mai târziu la birou sau că pleci mai devreme, și că unii colegi, care poate nu au copii și sunt și mai cârcotași de fel, vor avea motiv de discuții despre tine. Dar când vine vorba de copii, nimic nu mai contează!

Serbările de Moș – fastuoase sau mai simple?

În ultimii ani serbările de Moș sunt din ce în ce mai fastuoase și la urma urmei lucrul acesta este normal pentru că ne dorim tot ce este mai bun și mai frumos pentru copiii noștri.

Chiar dacă serbările implică puțin stres, atât pentru copii, cât și pentru părinți și cadrele didactice, acestea sunt motive de sărbătoare, de aceea le și acordăm importanța cuvenită: scenă deosebită, microfoane, echipă de foto și video, costume speciale. Toate sunt gândite să îi pună în valoare pe copii și dacă trecem peste emoțiile lor și drăgălășeniile lor când se încurcă la vreun vers sau nu le iese vreun pas de dans, vom descoperi niște spectacole superbe, cu niște copii minunați în rolurile principale!

Iar când intră Moșul în scenă… succesul este pe deplin asigurat, veselia copiilor fiind la cote maxime! Așa că haideți să lăsăm stresul deoparte și să ne bucurăm de niște serbări magice cu copiii noștri!

Evident că magie regăsim și în lucrurile mai simple, cum ar fi o serbare tip șezătoare, cu recitat poezii la gura “sobei”, într-o cabană sau cântat colinde în acorduri de chitară. Dacă întregim peisajul cu o cană de ceai cald pentru copii sau de vin fiert pentru părinți, avem o serbare la care cred că ar vrea să meargă și mulți orășeni! 😊 Nu este neapărat nevoie de microfoane și echipe de filmare pentru a face niște serbări memorabile. Important este să ne reamintim de ce ne-am adunat acolo: și anume să ne bucurăm de copiii noștri, de Crăciun și de tot ce simbolizează acesta!

Text Cristina Niculescu