“La Rochefocauld: dragostea este asemeni febrei; nu le putem stapani pe nici una si nici nu putem limita durata sau intensitatea lor.”
Cred in aceasta rubrica. Ea se adreseaza tuturor varstelor. Parte din ea este izvorata din propria experienta, completata cu lecturi si discutii cu oameni mai tineri, mai maturi, care iubesc, sunt iubiti, au experiente de viata fericite sau mai putin fericite, dar care merita sa traiasca frumos povesti de dragoste si sa nu renunte la sperante.
Facebook inseamna deja pentru foarte multi dintre noi un mod de viata, un fel de a fi…din pacate. Retelele de socializare au devenit in ziua de azi parte din viata multor oameni, mai ales a adolescentilor. Am scris mai sus “din pacate” fiindca retelele de socializare au influentat si chiar au schimbat dinamica si sensul relatiilor sentimentale interumane.
Se pare ca e mult mai practic pentru un adolescent (si nu numai) sa intre pe facebook si sa cunoasca virtual o persoana, pe care s-o curteze putin si careia sa ii ceara o intalnire. Reteaua de socializare functioneaza la fel ca o interfata unde poti comunica si poti afla informatii unul despre celalalt. Problema este ca nu poti sti niciodata veridicitatea informatiilor primite iar prima intalnire nu-ti garanteaza ca vei primi confirmari reale. Lipsa de timp este un alt factor care “promoveaza” utilizarea retelelor de socializare. Sms-ul ramane varianta preferata a adolescentilor pentru clipele in care nu au timp sa se intalneasca cu o persoana si ajunge astfel sa fie un instrument de comunicare ce face parte din stilul de viata. Nu inseamna neaparat ca este si un lucru bun.
Exista studii care spun ca adolescentii ce petrec foarte mult timp pe retele de socializare au nevoie din ce in ce mai mult de afectiune si in acelasi timp simt nevoia de contact fizic.Chiar daca un tanar are sute de prieteni intr-o retea de socializare, se pare ca se simte destul de singur. Stand foarte mult timp pe internet, nu mai are timp sa se intalneasca cu prietenii sau amicii din viata personala. Tipul acesta de adolescent activ pe retelele de socializare are dificultati si probleme in a interactiona cu tineri de varsta apropiata in lumea reala. Acesta reuseste sa-si faca prieteni mult mai usor in retele de socializare decat in viata reala, ceea ce nu e deloc firesc.
Din nefericire, aceste retele afecteaza in special tinerii si au determinat efecte de izolare in randul acestora. Ganditi-va cum puteti imbratisa un prieten sau cum va puteti saruta iubitul/iubita pe facebook. Atingerile intre doi oameni produc acel “schimb energetic” ce calmeaza si vindeca spiritual uman. Nu poti sa faci asta pe facebook, ci maximum sa dai un like.
Lumea in care traim este dominata de internet si indirect de socializarea online. Problema este ca nu exista reguli sau etichete care sa impuna un anumit respect si asta poate dauna serios relatiilor cu cei dragi. Re?elele de socializare au devenit un fenomen global. Mare parte dintre adulti recunosc ca folosesc zilnic cel putin una din platformele disponibile cum este Facebook.
Sunt studii care arata ca din ce in ce mai multe persoane isi dedica mare parte din timpul pe care il petrec la locul de munca socializarii pe internet. Aceasta tendinta este incurajata si de faptul ca, in ultimii ani, companiile nu mai blocheaza accesul la retelele sociale in timpul programului. Verificarea frecventa a conturilor de e-mail si utilizarea retelelor sociale pot crea o dependenta mai puternica decat cea cauzata de fumat sau de consumul bauturilor alcoolice.
Tot in cadrul unor studii s-au facut aprecieri de genul ca din ce in ce mai multi oameni prefera sa isi actualizeze statusul pe Facebook decat sa faca sex. Ingrijorator, nu??
Nu ar fi rau sa ne gandim si sa tinem cont totusi de cateva idei care ar putea sa ne faca viata mai “reala” pe Facebook.
L-ai cunoscut sau ai cunoscut-o aseara la o intalnire cu prietenii si te tenteaza sa-i ceri prietenia pe Facebook dar mai intai “exploreaza” putin trecutul sa vezi daca te multumeste ce afli, nu-i asa? Poti sa-i verifici pozele cu fostele sau fostii daca nu si le-a sters, sa vezi cu cine/ce prieteni are, ce face, cu ce se ocupa, din ce face bani si poate afli si cati are, cum gandeste si altele. Toate astea iti pot crea o imagine total eronata despre el/ea si pot ruina sansele unei relatii adevarate din start. De ce? Fiindca pot fi mult prea multe aparente in ceea ce vezi sau afli.
E valabil si pentru pagina ta de facebook. Pastreaza pentru tine detaliile personale si pentru dezvaluiri in fata lui/ei in intalnirile din viata reala.
E distractiv sa poti flirta din cand in cand pe retelele de socializare penru a deschide o conversatie si a arata celuilalt ca te intereseaza persoana lui, dar nu face asta prin conversatie publica. Trimite doar mesaje private.
Verifica macar asa ca sa-ti faci o idee daca partenerul/partenera cu care te vei intalni are cont pe o retea de socializare si daca aveti sau nu prieteni comuni. Nu trimite o cerere de prietenie pana nu cunosti persoana mai bine si ai deja un inceput de relatie. Verifica-i pe Google numele ca sa afli daca e cine spune ca este sau nu, bineinteles fara sa-i spui ca ai facut asta. Exista riscul sa-i lasi impresia ca urmaresti sau spionezi persoana respectiva.
Poti sa impartasesti prietenilor de pe Facebook ca esti incantata/incantat de urmatoarea ta intalnire romantic, dar nu dezvalui unde si cu cine te intalnesti.
P.S: Recunosc ca-mi este dificil si incomod sa inchei acest articol concluzionand ceva despre Facebook sau retele de socializare fiind probabil unul dintre putini “anti-facebook”-isti de pe planeta asta, asadar nu pot sa scriu decat atat: prefer lumea reala !
Text: Vladimir Toma