Ai probleme de sensibilitate dentară ? Nu este atât de grav, dar te poate conduce spre probleme mai grave dacă treci cu vederea. Indiferent de cauze, cert este că ceva se petrece în privința dinților tăi iar vizita la medicul stomatolog nu trebuie să întârzie. Faptul că ai simțit durere la rece/fierbinte, este un prim semnal și, dacă uneori poate fi ameliorat prin câteva metode, alteori poate fi vorba despre altceva.
Îți spunem în acest articol, cum îți dai seama că ai sensibilitate dentară sau o problemă mai gravă, dar și ce cauze pot declanșa durerea și, mai ales, ce variante de tratamente ai pentru această situație.
Ce este și cum îți dai seama că ai sensibilitate dentară?
Această afecțiune la nivelul dinților este destul de întâlnită, foarte multe persoane experimentează sensibilitate dentară în anumite contexte, la unul sau mai mulți dinți. Ei bine, aceasta este definită ca fiind o durere scurtă, ascuțită care apare atunci când stratul exterior al dintelui este subțiat iar dentina este expusă factorilor exteriori. Pot fi mai mulți factori care declanșează o sensibilitate dentară, din când în când, cum sunt: temperatura extremă (cald sau rece), anumite substanțe sau stimuli tactili așa că, apare imediat durerea scurtă și ascuțită.
Vizita la medicul stomatolog este absolut necesară tocmai pentru a elimina posibile cauze de sensibilitate dentară ce presupun afecțiuni precum carii, pulpită, traumatisme dentare, fracturi, posibile lucrări protetice afectate, infecții sau boală parodontală.
Simptomele unei sensibilități dentare pot varia și sunt trăite diferit de fiecare persoană, tocmai pentru că pot fi mai multe cauze iar tratamentul pentru sensibilitate dentară va fi diferit. Urmărește simptomele pentru ca, în final, dinții tăi să obțină tratamentul adecvat:
- Unele persoane pot simți o durere scurtă când respiră aer rece pe gură, când consumă băuturi sau alimente reci, fierbinți, dulci sau acide.
- În funcție de gravitatea problemei de sensibilitate dentară, durerea poate dura de la câteva secunde la câteva minute și se poate manifesta la un dinte sau mai mulți.
- Durerile sensibilității dentare vin în urma unui stimul, în timp ce durerile provocate de carii sau abces dentar nu au nevoie de un stimul. Fiind cauze diferite, chiar și durerea este diferită. Abcesul dentar vine cu o durere pulsatorie.
- Dacă simptomele de sensibilitate dentară se manifestă des, poate zilnic, chiar dacă de scurtă durată, este necesar să programezi un consult la medic.
Sensibilitate dentară – cauze și factori de risc
Există mai multe elemente care pot determina apariția sensibilității dentare, dar și factori de risc astfel că printre cauze, amintim:
- Subțierea smalțului dentar,
- Retracția gingivală și expunerea rădăcinii dintelui,
- Igiena orală deficitară care permite depunerea tartrului și formarea cariilor,
- Obturații fisurate,
- Intervenții asupra gingiei în urma cărora a fost expusă rădăcina,
- Consumul de băuturi și alimente acide,
- Refluxul gastric.
Ca și factori de risc, de sensibilitate dentară pot suferi persoanele care:
- se confruntă cu uscarea gurii,
- mestecă tutun,
- suferă de bulimie,
- își periază agresiv dinții,
- își aplică tratamente de albire dentară, dese.
Diagnosticul de sensibilitate dentară îl stabilește medicul stomatolog în urma unui control care dezvăluie posibile cauze ale sensibilității. Dacă sunt eliminate afecțiunile mai grave precum carii sau retracția gingivală, medicul poate reconstitui stimulii declanșatori ai sensibilității pentru a afla gradul de durere și durata.
Pasta pentru dinti sensibili Foramen este o pasta de dinti cu Nitrat de Potasiu, agent de desensibilizare eficient, care creeaza un film in jurul dintilor, inlaturand hipersensibilitatea dentara.
În urma controlului îți va putea face recomandări pentru ca situația să fie ținută sub control iar durerile să nu fie atât de deranjante. Unele metode de ameliorare pot fi urmate chiar de acasă.
Metode de tratament pentru sensibilitate dentară
În funcție de cauze pot fi stabilite câteva metode pentru a trata problema de sensibilitate dentară astfel că, totul începe cu tratarea eventualelor carii sau îndepărtării tartrului. Apoi ca și tratament mai pot fi luate în calcul următoarele:
1. Utilizarea periuțelor de dinți cu perii moi
Periajul dentar agresiv, dur este adesea una dintre cauze iar medicul stomatolog te poate învăța cum să te speli corect pe dinți și îți poate recomanda o periuță dentară cu perii mai moi pentru a nu afecta mai tare gingiile care, cel mai probabil sunt deja în proces de retragere, motiv pentru care ai sensibilitate dentară. Reține că tehnica de periere este foarte importantă și, dacă este executată greșit, poți chiar să încurajezi retragerea gingiilor și nu-ți dorești asta !
2. Atenție la alimentație dacă ai sensibilitate dentară
Un obicei în a lăsa mâncarea să ajungă la temperatura camerei și a evita consumul de alimente reci ar putea fi un prim pas. Ferește-te și de alimentele fierbinți, acide sau de băuturile carbogazoase pentru că toate vor avea un impact asupra dinților tăi. Apoi, dacă ai consumat dintre aceste produse o soluție este să te speli pe dinți imediat după, pentru a evita declanșarea durerilor.
3. Procedura de fluorizare sau folosirea pastei de dinți cu conținut de fluor
Găsești pe piață paste de dinți special concepute pentru sensibilitate dentară. Acestea au conținut de săruri de potasiu care s-a dovedit eficiente în desensibilizarea dinților. De asemenea, pastele de dinți remineralizante pot reduce semnificativ sensibilitatea dentară. O fluorizare profesionistă în cabinetul medicului stomatolog poate avea efect foarte bun, realizată din când în când.
4. Tratament cu laser pentru sensibilitate dentară
Testele au arătat că este unul dintre tratamentele cele mai eficiente, indiferent de cauze. Pentru situații mai ample, acesta este un tratament preferat și accesibil pentru pacienți, fără efecte negative pe care medicul ți-l poate recomanda.
5. Apa de gură și guma de mestecat
Acestea pot fi soluții de moment pentru problema de sensibilitate dentară exact așa cum te ajută și pasta de dinți. Ei bine, nu orice apă de gură ci cea care conține azotat de potasiu și fluor. Iată, e vorba despre aceleași substanțe care sunt eficiente pentru acest tip de durere dentară. Reține faptul că poți de asemenea, realiza un tratament cu azotat de potasiu tot în cabinetul stomatologului.
Poți observa că, atunci când vorbim de cauze care exclud probleme mai grave ai la dispoziție soluții pe care le poți aplica acasă pentru a ține sub control problema, dar ca să stabilești ce a cauzat sensibilitate dentară în cazul tău, este necesar să te consulte medicul stomatolog.