Oamenii folosesc rețelele sociale pentru a menține legătura cu familia și prietenii sau pentru a-și desfășura activitățile profesionale, dar atunci când sunt folosite și pentru alte activități, pot apărea probleme serioase la nivel psihocomportamental.
Cu 63% din populația lumii, adică 3,81 miliarde de oameni care utilizează social media, au început să se observe unele probleme care apar din cauza utilizării excesive a Facebook-ului, Instagram-ului, TikTok-ului, Twitter-ului etc.
Există presiuni sociale externe, mai ales pentru generațiile tinere, deoarece este o modă ca ele să dețină cel puțin un cont pe o rețea socială. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru a-și câștiga aprecierea și acceptarea de către alți tineri în grupul lor.
Există o serie de semne care pot demasca dependența utilizării rețelelor sociale:
- Petreci o mare parte din timp accesând și utilizând rețelele sociale. Perioada de utilizare a acestora poate depăși, în mod inconștient, timpul pe care ți l-ai propus inițial.
- Simți stări de anxietate, furie și supărare atunci când nu utilizezi o rețea socială o perioadă mai lungă de timp. Simți nevoia constantă de a fi conectat la mediul online.
- Dorința continuă de a vedea ce fac persoanele pe care le urmărești în online și de a comenta despre activitățile lor. Simți frustrare și invidie atunci când vezi că persoanele pe care le urmărești postează poze dintr-un loc în care tu nu ai fost niciodată sau poze cu obiecte pe care tu nu le ai sau pe care nu ți le poți permite.
- Activitatea online este prioritară în fața celorlalte activități sociale sau personale, cum ar fi ieșirile cu prietenii, exercițiile fizice, cititul, gătitul, vizionarea de seriale sau filme etc.
- Îți faci griji cu privire la părerile din online ale oamenilor, verifici des câte like-uri sau ce comentarii ai primit la ultima ta postare. Îți pasă foarte mult de imaginea pe care tu ai creat-o în mediul online.
- Scăderea performanței la muncă sau la școală, dar și scăderea interesului față de responsabilitățile și activitățile din cadrul familiei.
Cum poți reduce timpul de utilizare a rețelelor sociale?
Dacă îți este greu să controlezi dependența de a intra constant pe platformele sociale, iată câteva modalități care te vor ajuta să limitezi timpul pe care îl petreci accesând rețelele. În cazul în care utilizarea lor vine ca un sprijin pentru combaterea stresului, singurătății sau depresiei, cel mai indicat este să soliciți ajutor specializat de la un consilier.
Monitorizează-ți timpul
O persoană obișnuită petrece mai mult de patru ore pe zi pe dispozitivul său digital. Utilizează aplicații pe telefon care să îți monitorizeze timpul petrecut în online și încearcă să îți impui un interval de timp dedicat doar acestei activități. Activează alertele care să te anunțe că te apropii de depășirea intervalului din acea zi. Poți încerca să scazi zilnic, câte puțin, din timpul de utilizare.
Dezactivează-ți notificările
Pentru a ține la distanță toate noutățile din mediul online, dezactivează toate notificările, cu excepția celor mai esențiale. Noutățile vor rămâne acolo, nu trebuie să verifici telefonul ori de câte ori primești o notificare, pentru că ele pot aștepta.
Fă-ți ordine în telefon
Este posibil să nu ai nevoie de toate aplicațiile pe care le ai instalate în telefon. Poți împărți în dosare aplicațiile care simți că sunt cele mai necesare. Poți să pui o limită de aplicații pe care să le folosești, ștergându-le pe celelalte pe care nu intri la fel de des.
Fă-ți planuri cu diverse activități
Ca să reduci timpul petrecut în mediul online, poți să îți faci la fiecare început de săptămână, în agenda ta, un plan care să includă atât intervalul propus pentru a sta conectat în mediul online, dar și alte activități care să te țină ocupată și care să îți ia gândul, măcar pentru câteva ore, de la utilizarea telefonului. Încearcă să îți implici și membrii familiei în activitățile tale.
Photo: Freepik