Cu totii suntem victime ale stresului, de multe ori chiar fara sa ne dam seama. Multi dintre cei care se confrunta cu stres constant aleg sa manance, sa bea si sa fumeze mai mult in speranta ca se vor simti mai bine, in loc sa incerce sa elimine factorii care i-au adus in starea respectiva.
Reactii care ar trebui sa ne dea de gandit
- Reactia corpului nostru la stres este cea de a elibera adrenalina si cortizol in sange, hormoni care, in exces, pot provoca probleme de sanatate. In cantitati mici, cortizolul reduce inflamatiile, insa atunci cand nivelul este prea ridicat, celulele devin insensibile la actiunea lui, iar inflamatiile pot deveni majore. Pe termen lung, inflamatia cronica a vaselor de sange de la nivelul creierului poate actiona in sensul degradarii acestuia. Celulele sistemului imunitar aflate sub stres continuu nu mai raspund corespunzator actiunii de autoaparare a organismului, lucru care explica de ce oamenii stresati racesc mai usor.
- Hormonii stresului stimuleaza apetitul pentru alimentele bogate in zaharuri, amidon si grasimi. Raspunsul la stres este cresterea nivelului de insulina in organism si incetinirea procesului de oxidare a grasimilor, doua actiuni simultane care duc la acumularea de tesut adipos in corp, in special pe abdomen.
- Excesul de cortizol incetineste vindecarea ranilor si scade eficacitatea vaccinurilor, produce tulburari de somn. Stresul pe termen lung poate duce la atac de cord, depresii, ulcere gastrice, sindromul colonului iritabil, dar si dureri in articulatiile coloanei vertebrale,
- Pentru a actiona in sensul reducerii stresului, in primul rand trebuie sa-l identificam uitandu-ne atent la obiceiurile noastre, la atitudinea pe care o avem si la scuzele pe care ni le oferim. Sa observam daca stresul este generat de viata de acasa, de locul de munca sau de o parte a personalitatii noastre. O asumare sincera a problemei si tinerea unui jurnal ne poate ajuta sa-l controlam si sa devenim mai responsabili. In jurnal vom mentiona tipul de stres pe care l-am identificat, cine sau ce l-a generat, cum ne-am simtit si cum am actionat ca sa ne simtim mai bine.
5. Pentru a reduce stresul trebuie sa evitam sa stam nemiscati sau in aceeasi pozitie mai mult de o ora, sa nu exageram cu consumul de cofeina, nicotina sau alcool. In fiecare zi sa gasim de facut ceva care sa ne bucure. Activitatea fizica, de exemplu, reorganizeaza creierul, iar gradinaritul, chiar si timp de 30 de minute, poate reduce nivelul de stres.
7 metode de relaxare
Respiratia profunda pe care o putem exersa oriunde ne aflam reduce tensiunea arteriala si incetineste ritmul cardiac.
Masajul terapeutic, aromoterapia cu ulei de lavanda, muzica si rasul ne ajuta sa ne relaxam.
Plimbarile in natura, in special cele alaturi de un animal de companie, sunt cu adevarat benefice. S-a constatat, de exemplu, ca proprietarii de caini sunt mai putin stresati.
Refugiul in activitati artistice cum ar fi pictura si scrisul ne ajuta sa ne relaxam si sa ne deconectam.
Socializarea cu membrii familiei, prieteni, colegi de munca, exprimarea gandurilor in fata altor persoane ne poate oferi o alta perspectiva asupra lucrurilor care ne framanta.
Relaxarea progresiva este o alta metoda eficienta impotriva stresului. Intinsi pe spate sau cu picioarele asezate pe podea, incercam o scanare mentala a corpului nostru pentru a intelege cum ne-a afectat stresul de peste zi, incepand de la degetele de la picioare si pana la nivelul scalpului. Incercam apoi sa eliberam fiecare grupa de muschi din corp si sa observam cum ne simtim. Odata ce corpul este relaxat, mintea il va urma.
Terapii eficiente pentru reducerea stresului
Concentrarea asupra momentului pe care-l traim, pe un singur comportament constient, este si ea foarte importanta. Sa traim in prezent fara a fi ingrijorati de viitor sau tristi pentru trecut: daca te plimbi, sa te concentezi pe miscarea picioarelor; daca mananci, sa te bucuri de gustul si aroma alimentelor etc. Daca ne concentram prea mult pe o problema, putem pierde perspectiva. Cel mai bine este sa alegem sa ne amintim de lucrurile frumoase pe care le avem in viata noastra, de prieteni, familie si sa fim recunoscatori pentru tot ce avem bun in viata noastra!
Farmacistii Catena recomanda uleiul de masaj terapeutic TECHIR pentru un masaj energizant, de stimulare a circulatiei sangvine si limfatice, dar si de relaxare a zonelor inflamate, incordate. Mixul de uleiuri si saruri asigura hidratarea intensa a pielii, calmand totodata durerile la nivelul sistemului muscular-osos. Mai multe detalii despre produs afla de AICI!
Text: Bianca Badescu