Semnale de alarma transmise de corp. Tu le asculti?

In ultimul timp, mai mult ca niciodata, s-a pus un mare accent pe latura psihica in definirea cauzelor unor boli si, totodata, o multitudine de carti si documentare au valorificat aceasta credinta. De asemenea, o alta teorie revolutionara sustine ca propriul nostru corp ne transmite semnale atunci cand ceva nu este in regula in interior, insa, din pacate, prea putini dintre noi le dam atentie si le intelegem, facilitand, prin nepasare, instalarea bolilor. In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, psihoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica, fiecare parte a corpului este arondata unor stimuli psihologici, astfel incat o neplacere emotionala sau o stare sufleteasca negativa va transmite semnale catre acea parte a corpului care-i revine. Explicatia psihologului este aceea ca energiile negative produc stari chimice in corp care, in timp, provoaca boli psihosomatice. Iata care sunt cele 7 parti ale corpului care ne trimit sistematic semnale de alarma si ne arata cum descifram mesajele!



Cauzele psihice ale bolilor comune

Gatul

Gatul este responsabil cu flexibilitatea la nivel fizic, insa, aceasta calitate transpusa la nivel psihic, denota flexibilitatea de a aborda o anumita problema, flexibilitatea de a vedea o situatie, de a accepta o alta parere. Persoanele fixiste se confrunta adeseori cu gat intepenit si dureri la nivelul muschilor ce-l sustin. Pe de alta parte, durerile de gat, puse de cele mai multe ori pe seama racelilor, nu inseamna nimic altceva decat incapacitatea noastra de a comunica, de a transmite un mesaj si de a purta un dialog. Persoanele care nu au curajul sa vorbeasca, sa riposteze verbal si care “isi inghit cuvintele” sufera de dureri, infectii sau usturimi in gat. De asemenea, cei care-si inhiba pornirile creatoare sau se rusineaza sa le expuna, sunt supusi acestei neplaceri, deoarece gatul este si canalul creativitatii.

Umerii

Umerii sunt simbolul responsabilitatilor si calea catre atingerea telurilor in viata. Durerile de umeri, sau orice alta afectiune aparuta la nivelul acestora, denota incapacitatea de a avansa, faptul ca esti impovarat si tras inapoi de multiplele responsabilitati din viata de zi cu zi. Acesti oameni sunt usor de recunoscut si pe strada deoarece au tendinta de a merge cu umerii lasati, cazuti.

Obiceiuri toxice pentru sanatatea creierului

Bratele

Cu ajutorul bratelor imbratisam oamenii sau obiectele, prin urmare, la nivel psihic, bratele sunt percepute metaforic prin capacitatea de a accepta oamenii din jur, situatiile noi, evenimentele inopinate, provocarile. Impotenta unei persoane de a accesa aceste calitati se traduce prin dureri si afectiuni la nivelul bratelor. Totodata, bratele simbolizeaza aripile noastre, inaltarea, dorinta noastra de evolutie, de cunoastere si de libertate.

Coatele

In viziunea psihologului Laura Maria Cojocaru, coatele reprezinta o parte fiziologica care ofera flexibilitate bratului, ceea ce se traduce prin flexibilitatea interioara de a face schimbari in viata atunci cand este nevoie. Aceste schimbari pot fi comportamentale, de atitudine, de credinta si trebuie sa realizam ca nu intamplator ne lovim in cot. Nu este din neatentie fata de obiectul ciocnit ci este, de fapt, un semnal de alarma al organismului. Ar trebui sa ne reevaluam anumite aspecte din viata.

Cum ne afecteaza starea psihica si fizica schimbarile bruste de temperatura

Mainile

Durerile, traumatismele sau tremuratul mainilor reflecta un sentiment de neputinta, o incapacitate de a duce la bun sfarsit ceva, o imposibilitate de a ajuta, de a sustine pe cineva. De asemenea, oglindesc si sentimentul ca am scapat ceva de sub control. Pe de alta parte, degetele sunt lucrurile marunte, detaliile vietii, iar problemele intampinate in aceasta zona semnaleaza intocmai neatentia pe care o acorzi acestor aspecte.

Picioarele

Daca in viata de zi cu zi simti ca nu poti razbi, ca nu poti trece peste un obstacol, ca nu poti depasi o bariera sau ca cineva te trage in jos si nu te lasa sa mergi mai departe, sa evoluezi, atunci pregateste-te sa intampini dificultati, dureri si chiar traumatisme la nivelul picioarelor. Ele sunt in stransa legatura cu capacitatea de a merge, de a ajunge mai departe sau mai sus, atat la propriu cat si la figurat.

Te plangi des? Acest obicei iti afecteaza creierul

Spatele

Spatele este simbolul trecutului, povara de a cara in spate ceva sau pe cineva, este strans legat de sentimentul de a fi atacati pe la spate. Durerile de spate, localizate in partea de sus, indica existenta unor asteptari mult prea mari de la alte persoane, asteptari legate de sustinere, sprijin si intelegere. Durerile lombare semnifica refuzul de a ne detasa de intamplari din trecut, iar durerile in partea de jos a spatelui sunt asociate cu frica instabilitatii financiare si, in general, temerile legate de latura materiala a vietii.

Iata cum poate fi corpul imbolnavit de minte! Detalii aici!

Text: Madalina Manole