Un pas extrem de important in mentinerea frumusetii dar si a sanatatii pielii este exfolierea, si ar trebui sa faca parte din ritualul de ingrijire al oricarei femei. Prin acest proces pielea nu doar ca este curatata corect, dar capata si o stralucire aparte si, in plus, permite o mai buna absorbtie a nutrientilor din cremele de ingrijire. Pentru un tratament corect este important sa cunoastem ce tip de piele avem, cat de des o putem exfolia si ce metoda de exfoliere ne este benefica.
Avantaje
Aproximativ o data la trei sau patru saptamani celulele pielii se regenereaza iar cele vechi migreaza catre suprafata epidermei unde se depun. Daca nu sunt constant indepartate acestea formeaza un strat inestetic care, in timp, va conferi pielii un aspect imbatranit si o textura aspra si uscata. In plus, acestea favorizeaza aparitia punctelor negre dar si a petelor depigmetare. Prin procesul de exfoliere celule moarte sunt indepartate, sunt stimulate circulatia sangvina si procesul de regenerare, iar pielea devine neteda si catifelata. Totodata, exfolierea faciliteaza hidratarea si hranirea in profunzime a pielii, contribuind atat la detoxifierea sa cat si la distrugerea tesutului adipos si la eliminarea celulitei.
Mecanic sau chimic?
Exista doua tipuri de exfoliere: mecanica si chimica. In cazul metodei mecanice se folosesc scruburi, geluri sau creme cu particule abrazive care se aplica prin masaj. Totodata, exista retete de exfoliante naturale realizate din alimente cu rol abraziv care sunt foarte eficiente in curatarea pielii.
Exfolierea unghiilor: cauze si remedii
De asemenea, microdermabraziunea este o tehnica mecanica de indepartare a celulelor moarte si a impuritatilor cu ajutorul unui dispozitiv special. Exfolierea chimica se realizeaza in saloanele de infrumusetare si are la baza, de obicei, folosirea unor produse ce contin acizi slabi. In aceasta categorie intra si peelingurile, insa riscul aparitiei iritatiilor la nivelul pielii este mult mai mare decat in cazul exfolierii mecanice.
Alege ceea ce ti se potriveste
Tipul de ten dicteaza frecventa cu care trebuie exfoliat, dar si metoda. In cazul tenului uscat si al tenului sensibil, exfolierea trebuie facuta o singura data pe saptamana si se recomanda apelarea la tehnica mecanica si la produse cu proprietati hidratante si nutritive.
Tenul gras poate fi exfoliat de doua ori pe saptamana, cu atat mai mult cu cat astfel se curata porii si se evita aparitia punctelor negre. Tenul gras accepta tehnica chimica fara a fi supus riscului de aparitie a iritatiilor.
3 pasi spre frumusete
Indiferent ca vorbim de ten sau pielea corpului, pentru o exfoliere eficienta se recomanda inmuierea prealabila a epidermei. O baie in cada poate fi cel mai eficient mod de a va pregati pielea pentru exfoliere, cu atat mai mult cu cat adaugati uleiuri aromate sau sare de baie in apa. Uleiul emoliaza pielea, iar sarea de mare deschide porii.
Sfaturi pentru o exfoliere corecta
Pentru ten, puteti face o baie cu aburi, asemenea inhalatiilor, iar infuzia o puteti prepara cu plante medicinale sau pliculete de ceai, astfel incat efectul sa fie de doua ori mai puternic. Apoi aplicati exfoliantul, atat pe fata, cat si pe intreg corpul, si masati usor. Miscarile trebuie sa fie blande pentru a nu rani pielea. Dupa exfoliere pielea lasa senzatia ca este uscata, astfel incat pasul trei impune aplicarea unei creme puternic hidratante sau a unui ulei de corp.
Beauty adviserii Catena recomanda uleiul Bio-Oil ca solutie pentru mai multe problemele ale pielii, cum ar fi petele sau vergeturile, dar si pentru hidratare. Poate fi aplicat atat pe corp, cat si pe fata, pentru o piele hranita in profunzime. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!
Text: Madalina Manole