„Si au trait fericiti pana la adanci batraneti” – va este atat de cunoscuta aceasta fraza, nu-i asa? Tuturor ne placeau foarte tare finalurile fericite din povesti atunci cand eram copii, insa, odata ce am crescut, cu totii am realizat ca o relatie de lunga durata nu are nimic de-a face cu ceea ce am citit in povesti. Oricat de bine ar suna, fericirea de-o viata alaturi de celalalt are multe nuante si nu se obtine tocmai usor.
Intre poveste si realitate
In prima relatie ne aruncam mai mereu cu capul inainte, indragostiti si naivi, crezand ca totul va merge de la sine. La scurt timp realizam insa ca o relatie nu este pictata doar in alb si negru si ne simtim dezorientati, navigand printre nenumaratele nuante pe care le descoperim. Tocmai din aceasta cauza, prima relatie este rareori si ultima. Avem nevoie de timp si de experienta pentru a ne descoperi pe noi intr-o relatie, pentru a ne da seama ce vrem si cum putem gestiona cat mai bine diversele situatii in care ajungem alaturi de partener.
S-a aflat! Iata de ce fug barbatii de relatii stabile
Ne putem gandi la o relatie ca la un dans de-o viata in doi: uneori curge lin, alteori pierdem ritmul, uneori obosim sau suntem calcati pe picior, uneori suntem condusi, alteori conducem noi. Oricum, trebuie sa fim constienti ca un dans atat de lung nu este niciodata usor. Ca sa functioneze, este important sa fim atenti la partener in mod constant si sa muncim la relatia noastra. In acest scop, exista cateva elemente vitale pe care trebuie sa le avem in vedere.
Factorii-cheie in pastrarea unei relatii
Increderea: Este unul dintre cei mai importanti factori intr-o relatie longeviva. De aceea, este bine sa ne intrebam daca avem cu adevarat incredere in partener, care sunt aspectele unde increderea scartaie si ce am putea face ca sa le imbunatatim. De asemenea, trebuie sa ii castigam increderea celuilalt si sa lucram la pastrarea ei. Nu trebuie sa subestimam niciodata importanta sinceritatii intr-o relatie, pentru ca minciunile au un potential foarte mare de erodare a relatiei. Iar sinceritatea, alaturi de diplomatie, este esentiala mai ales in mentinerea si dezvoltarea unei vieti sexuale satisfacatoare.
Comunicarea: O relatie nu poate functiona mult timp fara comunicare eficienta. Este important ca ambii parteneri sa comunice pentru a afla care sunt nevoile si asteptarile celuilalt, care sunt planurile lui de viitor, dar si nemultumirile. Este bine sa exprimam o problema atunci cand apare, fara sa asteptam un moment propice „sa ii scoatem ochii”. Doar comunicand constant, deschis si sincer cu celalalt ne putem imbunatati relatia.
Gestionarea conflictelor: Este bine de stiut ca sarcasmul, criticile si dispretul fata de celalalt nu isi au locul intr-o relatie daca vrem sa functioneze. Atunci cand partenerii ajung sa se dispretuiasca reciproc, despartirea este doar la un mic pas distanta. Trebuie sa ne concentram in fiecare discutie pe actiunile celuilalt, fara sa facem judecati de valoare despre persoana lui. Se spune ca trebuie sa fim blanzi cu partenerul si fermi in ceea ce priveste faptele lui. Si sa nu pierdem niciodata din vedere ca obiectivul discutiilor nu este sa il desfiintam pe celalalt si sa il facem sa se simta prost, ci sa rezolvam conflictele si sa ne imbunatatim relatia. Astfel ca, in loc sa ii facem reprosuri nesfarsite si sa il punem la zid, este mai bine sa incercam sa gasim impreuna o solutie la problemele discutate.
Selectarea bataliilor: Cei care se muta impreuna descopera ca sunt o multime de aspecte pe care nu le-au avut in vedere atunci cand au luat aceasta decizie. Dragostea nu poate slefui zi de zi toate diferentele care apar intre doua persoane care traiesc impreuna. Dar nu trebuie sa ajungem sa ne luptam cu celalalt pentru toate lucrurile mici care ne deranjeaza. Este bine sa ducem „batalii” pentru lucrurile importante care ne influenteaza cu adevarat viitorul.
Compromisurile: Este important sa oferi intr-o relatie, nu doar sa astepti sa primesti. Doar pentru ca ne-am indragostit de celalalt nu inseamna ca vom renunta cu totul la personalitatea noastra. Astfel ca, de multe ori, pentru a ajunge la un acord, va trebui sa facem compromisuri. Este important insa ca acestea sa nu vina dintr-o singura parte, ci sa incercam sa ne intalnim mereu undeva la mijloc.
Descopera de aici motivul pentru care filmele pentru adulti pot dauna grav relatiilor de cuplu!
Text: Bianca Badescu