Secretele prepararii celei mai bune placinte cu dovleac

foto-deschidere-dovleacToamna este anotimpul dovlecilor, iar placinta cu dovleac este dulcele perfect al zilelor reci si ploioase, atat un rasfat culinar, cat si un desert foarte sanatos.

Dovleacul este un aliment cu un continut ridicat de betacaroten, piridoxina, vitamine din complexul B si nutrienti care ajuta la mentinerea imunitatii pe timpul sezonului rece. In plus, consumul de dovleac creste nivelul de serotonina din organism − hormonul fericirii, asa ca astazi va dezvaluim secretele pregatirii celei mai bune placinte cu dovleac.



Reteta placinta cu dovleac

Pentru aluat aveti nevoie de:

  • 2 cani de faina
  • 1 ou
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingura de otet de mere
  • 2 linguri de ulei
  • putina sare
  • 1 lingura de miere (optional)

Pentru umplutura de dovleac:

  • 1 dovleac bine copt
  • 2 cesti de zahar
  • 1 cana si jumatate de miez de nuca
  • scortisoara
  • 1 cescuta de vin

Trei ingrediente esentiale pentru o placinta cu dovleac reusita

Pentru a obtine o placinta cu dovleac gustoasa, trebuie sa folositi un aluat facut in casa. Desi e mai simplu sa cumparati foi de placinta din supermarket, aluatul facut in casa ii va da o textura deosebita.

Un ingredient pe care nu multe gospodine il folosesc cand prepara acest desert este miezul de nuca. Nucile sunt unul din ingredientele esentiale in prepararea placintei cu dovleac, deoarece ii ofera acesteia o altfel de consistenta si un gust deosebit. In plus, nucile contin grasimi sanatoase, fibre si antioxidanti naturali.

Placinta cu dovleac, recomandarea Stelianei Sima

Un alt secret al placintei cu dovleac il reprezinta chiar dovleacul. Mai exact, tipul de dovleac pe care-l alegeti pentru placinta poate influenta rezultatul final. Puteti opta intre atatea feluri de dovleci… Dovleacul este folosit in bucatarie nu doar la deserturi: se pot prepara supe creme de dovleac, se poate coace simplu, in tava, cu putin zahar si scortisoara, sau se pot face unele dintre cele mai delicioase sarmale, bagandu-le la cuptor intr-un dovleac. Pentru placinta cu dovleac trebuie insa sa alegeti mereu dovleacul placintar. Acesta este lunguiet si are o pulpa colorata portocaliu aprins, groasa si dulce.

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul, puneti intr-un bol faina, oul, zaharul, otetul, uleiul si sarea, amestecand totul cu o cana de apa calduta pana se incorporeaza bine ingredientele. Daca doriti sa obtineti un plus de dulce natural, puteti adauga in aluat si o lingura de miere. Va rezulta un aluat elastic, usor de lucrat, pe care il lasati sa se odihneasca in timp ce pregatiti umplutura.

Pentru umplutura dati dovleacul pe razatoare si il amestecati cu zaharul si scortisoara, dupa care il puneti pe foc timp de 15 minute, pana se inmoaie. Pregatiti nuca pentru umplutura, fierband-o in vin rosu cu zahar si putina scortisoara, apoi o maruntiti si o adaugati peste dovleac. Lasati compozitia de dovleac cu nuca sa se raceasca si, intre timp, intindeti aluatul in foi subtiri, puneti umplutura pe jumatate din suprafata acestora, dupa care le rulati si le crestati din loc in loc. Mai apoi le ungeti cu ou batut si le dati la cuptor 35 minute la 170 grade Celsius.

Cand este gata, scoateti placinta din cuptor, o lasati sa se raceasca si o pudrati cu zahar pentru a fi gata de servire. Pofta buna!

 

Text: Iulia Ghergu

Sursa foto: Google Images