Secretele longevitatii

shutterstock_17488990Maslinul, arborele-miracol care poate sa faca fructe mai bine de o mie de ani, a fost cultivat inca din antichitate in zone mediteraneene.

Mii de ani a fost considerat un simbol al intelepciunii si fericirii, al pacii si a fost utilizat ca moneda de schimb in Grecia Antica pentru plata bronzului, vinului precum si pentru multe alte lucruri. In jurul anului 600 i.e.n. exista o lege care prevedea ca ,,orice persoana care taie un maslin va fi condamnata la moarte sau la exil”.

Asa-numitul ,,arbore vesnic roditor” are o putere uimitoare de regenerare, dand in permanenta radacini si lastari noi.

In Italia se crede ca cei mai batrani maslini sunt din perioada Imperiului Roman. Aici au fost identificate peste 300 de varietati de maslini.

In Spania exista aproximativ 260 de varietati, care au frunze mai late si fructe mai mari cu un gust intens, amar, insa uleiul care se extrage este inferior din punct de vedere calitativ.

In Grecia, datorita conditiilor prielnice dezvoltarii maslinului, se intalnesc mult mai des cateva soiuri: Halkidikis, Savory si Kalamon.

Frunzele culese in aprilie-mai pot fi folosite in tratamente interne sub forma de infuzii, decocturi, extracte fluide sau hidroglicerice, avand un rol important in: calmarea sistemului nervos, scaderea hipertensiunii arteriale, evitarea anginei pectorale, a palpitatiilor, dilatarea arterelor si mentinerea elasticitatii lor, scaderea colesterolului.

Daca se iau cate 60 de picaturi/zi de tinctura din frunze proaspete, se va evita aparitia diabetului zaharat. Cu ajutorul decoctului din 20 gr. scoarta de salcie alba si 30 gr. frunze de maslin la un litru de apa combatem starile gripale (2 cani pe zi). Impotriva caderii parului sau ca tratament antimatreata se poate face o infuzie din frunze de maslin, mesteacan si rozmarin cu care se va clati parul dupa fiecare spalare timp de doua luni. Din frunzele maslinului se poate prepara un ceai puternic si amar, care reduce tensiunea arteriala si creste imunitatea. Acesta mai este intrebuintat si in tratarea sindromului oboselii cronice.

Maslinele proaspete nu sunt comestibile, fiind tari si foarte amare, dar pentru a putea fi consumate trebuie murate in apa foarte sarata. Acestea ofera o cantitate  destul de mare de vitamina E, putine fibre si ulei  mononesaturat. Lemnul, fructele si frunzele de maslin au in continutul lor oleurosperina (substanta antivirala si antibacteriana puternica). Un tratament foarte bun pentru cei care au ulcer se poate face cu o cura de masline, timp de 11 zile. Prima dimineata se mananca o maslina, a doua dimineata se mananca doua masline si tot asa pana cand se ajunge la a unsprezecea zi cu unsprezece masline, apoi se scade zilnic cate o maslina pana se ajunge din nou la o maslina. In fiecare zi, dupa aproximativ o jumatate de ora, se ia micul dejun. Cei care au incercat s-au simtit excelent.

Pentru efecte detoxifiante, putem folosi chiar si samburii de masline in felul urmator: timp de 2-3 saptamani se lasa la uscat 200-300 gr samburi de masline, apoi se sparg si, cu ajutorul rasnitei, se transforma in pulbere. Dimineata luam cate 8-10 gr (o lingurita) de pulbere si o amestecam cu 200 ml apa, apoi fierbem la foc mic. Se strecoara si se bea de-a lungul diminetii. Inainte de pranz, se mai ia o lingura de ulei de masline extravirgin. Aceasta cura se poate repeta inca o data in decursul unui an fiind un adjuvant excelent in scaderea glicemiei (pentru diabetici), revitalizarea pielii, eliminarea impuritatilor, purificarea sangelui, revigorarea circulatiei sangvine.

Dupa cum stim cu totii, uleiul de masline joaca un rol important in alimentatie, dar si in ingrijirea corporala. Compusii antioxidanti ce se gasesc in uleiul de masline sunt cei care ofera acestui aliment acele proprietati benefice organismului nostru. Pe piata se gasesc in jur de 150 de tipuri de ulei de masline, recomandat a fi folosit crud, la salate; la sandviciuri, folosit in locul untului, se consuma cu circa 260 calorii mai putin pentru simplul fapt ca ofera mult mai repede senzatia de satietate.

Se spune ca italienii si grecii, datorita consumului mare de ulei de masline, sunt printre cei mai longevivi. Uleiul de masline folosit in combinatie cu mararul,chimenul, anasonul da o savoare deosebita mancarurilor. Uleiul de masline poate fi folosit ca emolient pentru pielea foarte uscata si chiar pe zonele atinse de psoriazis, fiind foarte eficient daca este aplicat dupa baie.

Folosit in alimentatie chiar si in cantitati mai mari, dar de cea mai buna calitate, nu comporta niciun risc. Are un efect protector impotriva bolilor ce implica radicalii liberi (imbatranirea prematura, artrita, maladii cardiovasculare, chiar si cancerul). Ajuta la drenarea bilei pe o durata mai lunga decat oricare alte grasimi. Organismul il absoarbe mult mai eficient, fiind deci cel mai bun prieten al celor cu afectiuni ale ficatului, cu tulburari digestive si cu ulcer.

Este foarte eficient in tratarea anumitor inflamatii, a febrei si a diferitelor rani datorita continutului bogat in palmitina, oleina, arahidina si colesterina. Trateaza guta, reumatismul, hemoroizii, constipatia precum si hipertensiunea.

Daca doriti sa evitati neplacerile provocate de un par casant, degradat, cu matreata, puteti folosi cu foarte bune rezultate uleiul de masline prin masarea scalpului timp de cateva minute. Acesta trebuie  lasat sa actioneze aproximativ o ora, dupa care se face samponare normala. Aceasta operatie ar trebui efectuata o data pe saptamana , timp de o luna, chiar doua, pentru a se obtine un par ca matasea.

In amestec cu lamaia se poate obtine o masca bogata in antioxidanti si alfahidroacizi (AHA) care vor revitaliza si revigora tenul, oferind luminozitate si catifelare pielii, stimuland aportul de colagen si mentinand elasticitatea pielii. Pentru tenul uscat si iritat se foloseste o masca din ulei de masline amestecat cu tarate de grau si amidon. Pentru mentinerea pielii intinse si fara riduri se prepara o masca din ulei de masline, un galbenus de ou si sucuri naturale de fructe.

Daca apar iritatii ale pielii din cauza gerului sau expunerii indelungate la soare, se amesteca (in parti egale) ulei de masline si ulei de migdale. Aceasta combinatie calmeaza iritatiile, asigura o bronzare uniforma si tine la distanta arsurile solare.

 

 

Text: Alexandra Lupu