Firele de par cresc in medie cu 1,25 cm pe luna. Expertii spun ca o alimentatie corespunzatoare, suplimentele si tehnicile de ingrijire a parului pot avea rezultate in ceea ce priveste cresterea parului.
Tunsul varfurilor ajuta parul sa creasca mai repede. Da si nu! O simpla filare nu va face parul sa creasca instant, dar o tunsoare te poate ajuta sa obtii parul lung mult dorit. Parul ajunge la nivelul umarului cam intr-un an si este posibil sa fie putin deteriorat. Daca nu tunzi varfurile in mod regulat pentru a avea un par sanatos, s-ar putea sa fie nevoie sa tai mai multi centimetri o data.
Cate fire de par ne cad pe zi?
La nivelul scalpului, aproximativ 90% din firele de par sunt la un moment dat in faza de crestere (anagen), restul de 10-20% fiind in faza de repaus (telogen). Stadiul anagen al unui fir de par dureaza in mod normal doi-sase ani, timp in care acesta creste cu aproximativ 1 cm pe luna.
Dupa incheierea stadiului de crestere, firul de par ramane in repaus trei-cinci luni si apoi cade, fiind inlocuit de un fir nou. Se pot pierde intre 30 si 100 de fire pe zi, mai accentuat toamna si iarna.
Substantele nutritive de care are nevoie corpul pentru a produce par
Acidul folic ajuta corpul sa produca keratina, proteina din care este alcatuit parul. Asa ca da fuga la magazin si ia suplimente care contin acest ingredient, dar si un coktail de nutrienti care favorizeaza cresterea parului: zinc, biotina si fier. In plus, mananca la fiecare 4 ore nuci, fasole, legume verzi si somon pentru a avea tot timpul resursele necesare. incearca sa te relaxezi, deoarece stresul incetineste sistemul digestiv (astfel substantele nutritive nu mai ajung sa hraneasca bine parul) si distruge hormonii, incetinind cantitatea de substante nutritive care ajung in sange si care este necesara dezvoltarii foliculilor de par.
Cauzele caderii parului
- Nasterea;
- Febra;
- Unele interventii chirurgicale;
- Scaderea in greutate;
- Nivelurile prea mari sau prea mici ale hormonilor tiroidieni determina accentuarea caderii parului;
- Deficitul de fier, chiar si in lipsa anemiei, creste sensibilitatea firului de par la factori care ii inhiba cresterea. De aceea se recomanda evaluarea depozitelor de fier din organism si corectarea acestuia. Suplimentele de zinc sunt de asemenea recomandate, zincul fiind cofactor in numeroase procese enzimatice;
- Vopsirea, decolorarea, ondularea permanenta deterioreaza tija firului de par si pot sa produca pierderea de par prin rupere.
INTREBARE: Cum redam stralucirea parului?
Pentru recapatarea stralucirii parului este recomandat sa va spalati cu un sampon bland, de doua-trei ori pe saptamana. sampoanele prea alcaline fac parul lipsit de luciu si greu de pieptanat. Balsamul, chiar daca nu poate repara structura fiului de par deteriorat, formeaza o pelicula protectoare la suprafata acestuia si ii creste rezistenta. Clatirea parului cu o solutie usor acida (otet) neutralizeaza efectul sampoanelor alcaline, netezeste celulele cuticulare, parul devine suplu, stralucitor si usor de pieptanat.
Text: Corina Ionescu
Consultant: Dr. Rodica Negreanu
Medic specialist dermatologie, CMU