Orice nev (alunita) trebuie indeaproape supravegheata, deopotriva de medicul specialist dermatolog si de fiecare dintre noi in parte. Trebuie sa stim ca nicio alunita nu are voie sa se modifice, din punctul de vedere al suprafetei, conturului, coloratiei, cresterii dimensiunilor, in special in perioada adulta. De asemenea, orice leziune nou aparuta pe pielea noastra trebuie evaluata de medic.
Dermatoscopia, solutia salvatoare
Dermatoscopia reprezinta o tehnica simpla si non-invaziva care presupune examinarea leziunilor cutanate folosind un instrument specializat, numit dermatoscop. Medicul dermatolog plaseaza acest instrument deasupra leziunii cutanate si observa detalii morfologice care nu pot fi descrise cu ochiul liber, facilitand astfel orientarea catre un diagnostic. Utilitatea practica a acestui procedeu consta in posibilitatea identificarii unor leziuni cutanate maligne sau a unora cu potential malign, stabilind indicatia de urmarire in timp a acestora, cu o anumita periodicitate, sau excizia chirurgicala, cu examinare histopatologica, pentru un diagnostic de certitudine. Este de mare importanta pentru leziunile pigmentare, in special nevi (alunite), reusind sa diagnosticheze, in stadii incipiente, patologii severe, precum melanomul malign, cu o imbunatatire marcanta a prognosticului, prin simpla detectie si excizie chirurgicala. Contribuie la detectarea modificarilor microscopice, nedecelabile cu ochiul liber, care, de cele mai multe ori, reprezinta stadii initiale ale transformarii maligne.
Mappingul cutanat, tehnica eficienta de depistare
Mappingul cutanat se realizeaza cu dispozitive speciale, automate, si presupune fotografierea intregii suprafete cutanate (harta corporala) si monitorizarea cu stocare a fiecarei leziuni melanocitare (alunite) la indicatia medicului. Imaginile captate sunt stocate automat in baza de date a pacientului. Fotografiile sunt facute sistematic − din cap pana in picioare in pozitii prestabilite − in cateva minute. La o scanare ulterioara, sistemul compara automat imaginile noi cu cele din baza de date si identifica leziunile noi sau modificari aparute la nivelul celor vechi. Aceasta examinare reprezinta standardul de aur in monitorizarea nevilor/alunitelor datorita comparatiei in aceleasi conditii tehnice si a capacitatii de detectie a celor mai mici modificari, neobservate clinic. Este realizata astfel monitorizarea intregii suprafete cutanate si a fiecarei leziuni individualizate, iar supravegherea ulterioara va arata orice modificare de stadiu incipient. Este o metoda extrem de utila pentru pacientii cu multe alunite, din nastere/mica copilarie sau dobandite, cu piele deschisa la culoare, cu antecedente de arsuri solare sau istoric personal/familial de cancer de piele.
Ce urmeaza?
Orice modificare importanta decelata prin aceasta metoda de vizualizare in detaliu impune excizia chirurgicala corecta a leziunii pigmentare, cu examinare histopatologica si stabilirea diagnosticului de certitudine. „Surpriza” de diagnostic poate fi un melanom de nivel incipient, curabil prin excizie larga, a carui evolutie ar fi fost fulminanta in lipsa acestei atitudini de urmat. Un melanom neglijat are un prognostic rezervat, raspunsul terapeutic este unul slab, iar mortalitatea ridicata. Din acest motiv, la care se adauga cresterea incidentei din ultimii ani, asociata supraexpunerii la soare, este obligatorie examinarea dermatoscopica/mappingul cutanat de rutina pentru pacientii posesori de nevi (alunite), iar la cea mai mica modificare sau traumatism, se impune vizita la medicul specialist dermatolog.
Text: Dr. Amalia-Elena Anghel, medic specialist dermato-venerologie si doctor in stiinte medicale