Desi scortisoara se gaseste tot timpul anului, este un condiment care defineste cel mai bine aroma sarbatorilor de iarna. Cu o istorie de peste 5000 de ani, coaja maronie a scortisorului, arbore de mici dimensiuni originar din India, China si sud-estul Asiei, nu are doar intrebuintari culinare, ci este si un bun adjuvant in tratarea anumitor efectiuni si aduce numeroase beneficii frumusetii.
Scortisoara, un medicament natural
In ultimul timp, scortisoara a fost motiv de studiu pentru foarte multi cercetatori de la universitati internationale consacrate, iar rezultatele au evidentiat puterea tamaduitoare a acesteia in tratarea diferitelor probleme de sanatate. Administrata zilnic, cate un varf de lingurita, aceasta scade cu 30% nivelul zaharului din sange, echilibrand astfel glicemia. Totodata, aceasta stimuleaza productia de insulina ceea ce o recomanda cu incredere persoanelor care sufera de diabet. Mirosul de scortisoara stimuleaza functia cognitiva si ajuta memoria, si, mestecata regulat, reduce mirosul neplacut din cavitatea bucala, indepartand bacteriile existente. Un alt efect miraculos al scortisoarei este acela de subtiere a sangelui si de reducere a colesterolului, ceea ce o face aliatul de incredere al persoanelor care se confrunta cu probleme cardio-vasculare. Scortisoara are un efect antibacterian si antimicrobian indubitabil, faciliteaza eliminarea urinei si este utila in cazul infectiilor vezicii urinare. Daca va intrebati cum sa o consumati zilnic si usor, va recomandam sa va indulciti cafeaua de dimineata cu scortisoara.
Scortisoara si mierea
Combinatia dintre scortisoara si miere aduce multe beneficii sanatatii organismului. O lingura de miere presarata cu scortisoara macinata, luata pe stomacul gol, devine pansament pentru stomac, inlatura aciditatea si balonarea, si este recomandata celor care se confrunta cu gastrita si ulcer. Tot in digestie, scortisoara consumata inainte de masa, contribuie la descompunerea grasimilor si la facilitarea procesului digestiv. Praful maron amestecat cu miere ajuta in calmarea tusei, a gatului iritat si, consumat zilnic, intareste sistemul imunitar, fiind si o puternica sursa de antioxidanti, rivalizand cu citricele.
Scortisoara in retetele de infrumusetare
Unul dintre marile beneficii ale scortisoarei este faptul ca ajuta organismul sa scape de kilogramele in plus prin accelerarea arderii grasimilor, dietele pe baza de scortisoara fiind clasificate in randul celor mai bune metode de slabit. De asemenea, mirodenia parfumata taie pofta de mancare, nutritionistii recomandand-o persoanelor care simt constant nevoia de a manca dulciuri. Datorita proprietatilor sale antifungice, scortisoara previne acneea si iritatiile pielii, daca este folosita pe post de masca de fata, combinata cu miere. Consumul de scortisoara sub diverse forme imbunatateste textura pielii si ii reda stralucirea.
Alte intrebuintari si beneficii ale scortisoarei
Uleiul de scortisoara are aceleasi intrebuintari in sanatate si frumusete, ca si scortisoara, insa, in plus, acesta poate fi adaugat in candela de aromoterapie, pentru a purifica si parfuma aerul. Totodata, aceasta este o buna terapie de relaxare pentru persoanele stresate si irascibile. Daca nu aveti la indemana ulei de scortisoara, puteti ornamenta incaperea cu bete de scortisoara, efectul fiind acelasi. In perioada sarbatorilor de iarna, puteti imbina utilul cu placutul, impodobind bradul de Craciun cu astfel de betisoare. Impreuna cu mirosul de cetina, veti obtine intocmai aroma specifica acestor zile. Pe de alta parte, betele de scortisoara combinate cu cuisoarele, puse in dulapul cu haine, alunga moliile si confera un miros placut hainelor. In retetele culinare, acest condiment devine un bun conservant alimentar, prevenind alterarea produselor datorita capacitatii sale de a inhiba dezvoltarea bacteriilor.
Text: Madalina Manole