Somnul nu inseamna intotdeauna odihna. Unele persoane se agita, numara oile ca sa adoarma, altii vorbesc in somn, sforaie sau scartie din dinti. Bruxismul afecteaza persoanele cu varsta intre 25 si 50 de ani si provoaca diferite dureri, in special uzura prematura a dintilor.
Cum aflam ca scartaim din dinti?
Suntem preveniti de partener care este jenat de activitatea noastra nocturna. Medicul stomatolog poate sa va informeze pentru ca el observa uzura anormala a dintilor. Ei sunt crapati si au pierdut cativa milimetri. Bruxismul este insotit de dureri de cap, dureri articulare si musculare. Cand va treziti, muschii fetei sunt incordati.
Persoanele stresate sunt cel mai mult afectate?
Stresul nu este singur factor, dar are un rol important. Cresterea crizelor de bruxism se manifesta la elevi si studenti in preajma examenelor, dar si la persoanele perfectioniste.
Diferite studii au demonstrat ca persoanele introvertite sunt cele mai afectate; isi manifesta agresivitatea pe care nu o pot exprima fata de ei insisi. Din punct de vedere psihologic se poate spune ca o persoana scartaie din dinti cand ea nu poate musca ceea ce isi doreste. Persoanele care sufera de bruxism au tendinta spre depresie. Aspectul emotional joaca un rol important. Studiile arata ca situatia se poate complica prin consumarea de tutun, alcool si cafea sau datorita medicamentelor, in special a antidepresivelor.
Care sunt solutiile?
Trebuie sa protejam dintii. Medicul stomatolog va poate recomanda o proteza din rasina pe timpul noptii. In general, este bine suportata. Placa fina acopera partea superioara a dintilor si favorizeaza relaxarea muschilor. Dar, este important sa evitati factorii care cauzeaza stresul inainte de a merge la culcare: exercitii intense, vizionarea unui film de actiune, alcool, cafea. In cazurile severe, o psihoterapie de scurta durata este benefica.