Scarlatina este o boala infectioasa acuta. Care este agentul cauzal? Streptococul Beta-hemolitic din grupul A. Cand apare cel mai frecvent? Intre 1 si 10 ani, cu frecventa crescuta la baieti.
Transmiterea scarlatinei se face:
– prin contact direct prin intermediul aerului contaminat cu streptococ sau al particulelor de praf purtatoare de streptococ;
– indirect, prin obiecte contaminate;
– pe cale digestiva (lapte, produse lactate contaminate), situatie in care apar epidemii de scarlatina, cu caracter exploziv;
– prin plagi operatorii.
Tineti cont de sfaturi
O importanta deosebita in transmiterea scarlatinei o au purtatorii de streptococ, care pot adaposti germeni in criptele profunde ale unor amigdale hipertrofice, inaccesibile actiunii antibioticelor. Imunitatea obtinuta il apara pe bolnav de o noua scarlatina, dar nu si de alte infectii cu streptococ Beta-hemolitic.
1. Incubatia: 3-6 zile.
2. Debutul bolii brusc, febra mare, angina, varsaturi, cefalee, roseata intensa amigdaliana.
3. Perioada de invazie (preeruptiva): dureaza 36 – 48 ore; se accentueaza enantemul scarlatinos, eritemul ajungand de un rosu intens (ca flacara), cuprinzand amigdalele, stalpii si o parte a valului palatin, unde enantemul se delimiteaza uneori net, ca o linie transversala. Alteori, angina poate fi pultacee, avand aspectul de false membrane. Uneori, angina poate avea aspect ulceronecrotic sau gangrenos. Cu cat angina este mai intensa, cu atat gravitatea scarlatinei este mai mare. Ganglionii limfatici submaxilari si cervicali superiori sunt tumefiati si durerosi. Limba este incarcata cu un depozit cenusiu-albicios, se descuameaza, de la varf si margini spre baza, lasand o mucoasa rosie, cu papile linguale proeminente, limba zmeurie (5-6 zile). Apoi, limba se reepitelizeaza capatand o culoare rosu inchis si lucios (limba de pisica). Acesta a reprezentat ciclul lingual.
4. Perioada de eruptie: dupa 24 – 36 ore de la debutul bolii apare exantemul scarlatinos. Apare un usor prurit, apoi un eritem difuz, punctat, cu mici papule rosii, aspre la palpare; eritemul este rosu intens, apare pe gat, torace la inceput, apoi se generalizeaza rapid in 24 de ore. Eritemul este mai intens pe fata anterointerna a membrelor, in axile, pe torace si abdomen; caracteristica este aparitia la nivelul plicilor de flexiune (frecvent plica cotului) a liniilor hemoragice transversale. Pe fata exista o congestie intensa a obrajilor. In toata perioada eruptiva febra se mentine ridicata, scazand treptat in 5-10 zile.
5. Perioada de descuamatie apare dupa 7-15 zile de la debutul bolii, initial pe gat si la pulpa degetelor. Descuamarea poate dura 2 – 3 saptamani, dar in situatia in care scarlatina este tratata precoce cu antibiotice, descuamatia ramane discreta. Este foarte utila prezentarea rapida la doctor in vederea unui diagnostic si a unui tratament precoce pentru a evita complicatiile de orice fel.
Tratamentul bolii
Tratamentul urmareste suprimarea germenului cauzal. Este obligatorie izolarea pacientului 7 zile si mentinerea acestuia in repaus aproximativ 3 saptamani pentru a preveni sau surprinde la timp aparitia unor complicatii alergice. Bolnavul trebuie ferit de frig, trebuie supus unui regim alimentar (hidro-lacto-zaharat, ulterior trecand la regimul lacto-fainos-vegetarian-fructarian, apoi trecandu-se la regim normal dupa 7 zile de afebrilitate). Antibioticul de electie in aceasta boala este Penicilina sau Eritromicina pentru cei alergici la Penicilina.
Retineti!
Recomandarea noastra: prezentati-va cat mai repede la medicul specialist de boli infectioase daca va confruntati cu o astfel de problema de sanatate.
Medic specialist dermato-venerice